La portada

 • Portada Mònica Terribas: "La catalanofòbia a la UGT de què ha parlat Josep Maria Álvarez"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "La catalanofòbia a la UGT de què ha parlat Josep Maria Álvarez"

  "Josep Maria Álvarez ha comprovat que de la reforma laboral, se'n pot parlar; de la reforma de les pensions, també; però de la voluntat política dels treballadors dels territoris autonòmics dins de l'Estat, no."

 • Portada Mònica Terribas: "Podem començar a caminar cap a allò que en diem fer justícia social"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "Podem començar a caminar cap a allò que en diem fer justícia social"

  "Us despertem amb un mig somriure d'esperança: el Parlament, escollit per vosaltres, ha aprovat de manera conjunta, amb consens, un paquet de mesures perquè els qui més ho necessiten -que són milers i milers de famílies d'aquest país en risc d'exclusió i en situació de pobresa- visquin millor, i això ajuda a recuperar la confiança en la política. Però petita i significativa alerta: falten els pressupostos que garanteixin tot el que es va aprovar ahir, i aquí no sé si hi haurà tant consens. Tot plegat no és per tirar coets, però les partides que s'han rascat dels pressupostos existents -esperant l'aprovació dels nous- s'utilitzaran per caminar encara que sigui lentament cap a això que en diem fer justícia social. Si un dia us podem despertar amb un mig somriure d'esperança, ho fem, perquè quan els partits polítics fan política, i no es tiren els plats pel cap, no té sentit que us expliquem abans les estrebades desagradables de l'actualitat, que també n'hi ha."

 • Portada Mònica Terribas: "No hi ha murs de silenci ni d'idees en els mitjans públics catalans"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "No hi ha murs de silenci ni d'idees en els mitjans públics catalans"

  "A què ens dediquem els mitjans públics? A servir-vos a vosaltres. No a servir un partit, ni dos, ni tres, ni cap causa. Us servim a vosaltres: si sortiu al carrer, ho expliquem; si fundeu un partit o una associació, hi sou representats; si teniu una iniciativa, la seguim, i ho fem amb els criteris professionals -que no sempre coincideixen i no sempre poden ser encertats-, amb els recursos i els mitjans que tenim. Si s'està fent un ple sobre la pobresa, aquest matí escoltem Enric Morist, de la Taula del Tercer Sector. Si Podem té crisis internes, ahir al 'Polièdric', Xavier Domènech, i avui a 'El matí', Albano Dante Fachin. Si hi ha missatges del rei de suport a un investigat de les targetes opaques, us ho expliquem. No hi ha murs de silenci, ni de partits ni d'idees en els mitjans públics catalans. Si s'ha de criticar el model dels mitjans públics, que sigui aquí. I que les crítiques no responguin a cap altre interès que el vostre interès, el de la ciutadania."

 • Portada Mònica Terribas: "Incorporarem a la facultat el gest polític conegut com a 'Mas al costat'?"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "Incorporarem a la facultat el gest polític conegut com a 'Mas al costat'?"

  D'aquí uns anys, a les facultats de Ciències Polítiques, potser s'incorporarà el malnom d'un gest polític que no sabem si serà contagiós: "Mas al costat". Ara, a Mariano Rajoy i a Pedro Sánchez, els deu ressonar, aquest "Mas al costat", o el que és igual: per a la governabilitat d'un país, no n'hi ha prou, de guanyar les eleccions. En un sistema parlamentari, han de sorgir majories i pactes amb polítiques compartides per avançar, i això implica renúncies, fins i tot de lideratges. L'altre dia, mentre us explicàvem la investidura fallida al Congrés, no podíem evitar imaginar-nos Artur Mas amb un mig somriure mirant-s'ho des de casa. Avui fa just dos mesos que feia públic el seu pas enrere -en temps de descompte per a la investidura- i anunciava que el seu lloc l'ocuparia Carles Puigdemont. I ara treballa per reinventar CDC, en un moment en què el CIS ens diu que la corrupció ha pujat 8 punts entre les preocupacions ciutadanes, només darrere de l'atur!

 • Portada Mònica Terribas: "Els ministres d'Exteriors vaguen per l'espai sideral, ara sí"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "Els ministres d'Exteriors vaguen per l'espai sideral, ara sí"

  "Us ho vam anticipar ahir: de la cimera europea, se'n podia esperar poc, i el dibuix de la solució a la gestió europea dels refugiats amb Turquia és clar: que se'ls quedin ells, que no els deixin passar, a canvi de diners. Mentrestant, el drama del camp de refugiats d'Idomeni és l'expressió de la crueltat política dels estats europeus en la manera lenta i maldestra d'afrontar-lo. Els ministres d'Exteriors, entre els quals García-Margallo en funcions, vaguen per l'espai sideral, ara sí. I s'hi trobaran els drets humans dels refugiats. Aquests sí que vaguen per l'espai sideral. I sabeu quins són els drets més vulnerats? Els de criatures i dones, moltes embarassades, d'altres maltractades i violades."

 • Portada Mònica Terribas: "No esperem res de l'enèsima cimera de caps d'estat i de govern de la UE"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "No esperem res de l'enèsima cimera de caps d'estat i de govern de la UE"

  "Us despertem pensant en els milers de persones que desesperen al camp de refugiats de la frontera entre Grècia i Macedònia. Avui a Brussel·les, l'enèsima cimera de caps d'estat i de govern de la Unió Europea. Sabeu quin és el problema? Que no n'esperem res, d'aquestes cimeres. No ens les creiem. Aquest és el problema. I en el debat d'investidura en vam tenir la prova. Dimecres i divendres al Congrés, tots els líders polítics van dedicar més minuts a fer-se retrets els uns als altres que a parlar de propostes per a aquest drama humanitari i polític que és la guerra de Síria i Estat Islàmic. Què persegueixen els pactes de govern dels uns i els altres, desesperats per evitar les urnes? Pactes per blindar espais de poder o pactes per repensar la democràcia aquí i a la Unió Europea? Què els uneix per formar govern? Els uneix el que els separa de Podem: el desig de no assumir cap detonació que no sigui controlada. El PP i el PSOE poden teixir un pacte que eviti la fractura de l'Estat?"

 • Portada Mònica Terribas: "Les dones de la casa reial no estan educades per assumir responsabilitats"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "Les dones de la casa reial no estan educades per assumir responsabilitats"

  "Vau sentir ahir la declaració de la infanta Cristina davant del tribunal del "cas Nóos"? Va ser una demostració que les dones de la casa reial no estan educades ni preparades per assumir responsabilitats. Si el PSOE i C's (amb el PP, perquè sols no poden) aconseguissin reformar la Constitució del 1978 per acabar amb la discriminació de la dona en la línia successòria i derogar la llei sàlica aprovada el 1713 per Felip V, que s'assegurin sobretot que les successores al tron rebran formació fiscal, financera i uns mínims coneixements d'economia domèstica. Perquè qualsevol de les dones que m'esteu escoltant sabeu els diners que entren i surten del compte de casa, sí o no? La infanta Cristina no ho va fer... I en conseqüència, ara ha hagut de passar per un doble tràngol: ser investigada per la justícia i quedar com una ignorant del que passava davant dels seus nassos."

 • Portada Mònica Terribas: "Demà, Sánchez rebrà l'estocada definitiva al seu intent d'investidura"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "Demà, Sánchez rebrà l'estocada definitiva al seu intent d'investidura"

  "Cap sorpresa. Primera votació: Pedro Sánchez, planxat per 219 vots en contra, i els 130 a favor previsibles, del PSOE i Ciutadans. Demà al vespre, Sánchez rebrà l'estocada definitiva al seu intent d'investidura i passarà a la història precisament per això: el primer que surt tombat d'un debat d'investidura. I la pregunta que tothom es feia ahir al Congrés era: Per què s'hi ha sotmès, doncs, Pedro Sánchez? Dues explicacions compatibles: una, per blindar-se el lideratge del PSOE, i l'altra, per escenificar que Podem el rebutja trencant tots els ponts fràgils que hi havia -això ahir va ser així amb la cornada recordant-li el "cas GAL". Quina sortida li quedarà? Pablo Iglesias l'aboca per responsabilitat a acceptar la gran coalició que ahir la frontissa sensata i responsable d'Albert Rivera reclamava. Perquè això passi, l'home amb l'orgull ferit amb Sánchez que ara és Mariano Rajoy ha de fer una retirada..."

 • Portada Mònica Terribas: "Aquest Congrés és l'expressió d'una transició que no acaba d'arrencar"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "Aquest Congrés és l'expressió d'una transició que no acaba d'arrencar"

  "Aquí es comença a preparar tothom per viure un dia d'intensitat política. Quan s'acabi, no es bellugarà gaire la política espanyola malgrat la insistència de Pedro Sánchez ahir de recordar-li a Pablo Iglesias, de Podem, que si li donen suport la setmana que ve es pot posar tot en marxa. Sánchez va definir la seva proposta de govern com el govern del bé comú, bé comú entès entre altres coses, com el trencaclosques no impossible per fer fora Rajoy i les polítiques del PP. Aquest matí és l'hora de sentir les respostes de Pablo Iglesias a Sánchez. Hi caben els principis de Podem, en l'acord firmat dels socialistes amb C's? Tot fa pensar que no. Que encara que el bé comú -com diu Sánchez- és la pàtria, Espanya, Podem la concep d'una altra manera. Podem no s'abstindrà i aquesta investidura no sortirà amb un president del govern divendres. Aquest Congrés és l'expressió d'una transició que no acaba d'arrencar."

 • Portada Mònica Terribas: "A qui recordarà més la història: a Otegi o a Pedro Sánchez?"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "A qui recordarà més la història: a Otegi o a Pedro Sánchez?"

  D'aquí uns anys, què recordarem d'aquest primer de març? La sortida d'Arnaldo Otegi de la presó o el primer ple d'investidura de Pedro Sánchez, que us explicarem des del Congrés aquesta tarda? Què creieu? El recordarem perquè Arnaldo Otegi, ara en llibertat després de sis anys i mig, liderarà l'esquerra abertzale i algun dia serà lehendakari d'un govern basc independentista? Si això és així, quan es faci la biografia de la seva vida, recuperarem la veu de Dani Gómez des de Logronyo explicant que poc després de les vuit del matí del dimarts 1 de març Otegi va sortir de la presó disposat a recompondre l'espai polític que ara li disputa Podem a Euskadi. Això serà fàcil o difícil? Però a qui recordarà més la història, a Otegi o a Pedro Sánchez, el secretari general del PSOE que aquesta tarda al Congrés se sotmetrà a una investidura sense prou suports?

 • Portada Mònica Terribas: "Comença la setmana del nominat a president del govern Pedro Sánchez"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "Comença la setmana del nominat a president del govern Pedro Sánchez"

  "La nit dels Oscars ens ajuden a ambientar-nos en la setmana del nominat a president del govern espanyol Pedro Sánchez. Aquesta sí que pot acabar sense estatueta aquest divendres! Demà ens sentireu des del Congrés a la tarda, a través de 'La tribu' amb en Xavi Rosiñol, en el discurs d'investidura amb què Pedro Sánchez vol obtenir el suport de la cambra, després que la seva militància li hagi donat llum verda al pacte amb C's amb un 79% (amb una participació del 50% de la militància, que en el cas del PSC baixa fins al 31%, això sí). Què implica aquest suport de la militància? Clarament que el PSOE vira cap al centre i s'allunya de Podem. La incògnita és: si el pacte hagués estat amb Podem, la meitat que s'han quedat a casa haurien votat 'sí' i els qui ara han votat 'sí' s'haurien quedat a casa? Això només ho sabrem si aquesta setmana Pedro Sánchez se'n va cap a casa sense estatueta de president i comença a rodar la seva versió d''El renacido' amb els altres..."

 • Portada Mònica Terribas: "Cal dir que estàs net de corrupció sense sentència judicial que t'avali?"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "Cal dir que estàs net de corrupció sense sentència judicial que t'avali?"

  "Si una persona està neta de corrupció, està bé que ho declari, però la confiança de la ciutadania es recupera quan les sentències judicials ho avalen. Afegim a les moltes emergències socials que tenim aquesta: despolititzar la justícia però també dotar-la de recursos i també la policia que els ajuda a investigar, perquè no tinguem el "cas Taula", el "cas Gürtel", el "cas Palau", el "cas Bárcenas", el cas dels EROs d'Andalusia, el "cas Mercuri", el "cas del 3%" i tants i tants d'altres. Anys i anys en instrucció sense que es facin els judicis, cinc anys després com passa ara amb el "cas Nóos". Els dos casos més flagrants, "cas Gürtel" i "cas Palau", es destapen i s'investiguen des del 2009. I som aquí, sense judici, sense sentències. La ciutadania menjant rosquilles per fer temps i els partits polítics menjant-se el desprestigi i el descrèdit."

 • Portada Mònica Terribas: "Què diu la calculadora del Congrés dels Diputats?"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "Què diu la calculadora del Congrés dels Diputats?"

  Què diu la calculadora del Congrés dels Diputats? Que la investidura de Pedro Sánchez la setmana que ve fracassarà si el PP no fa un gir de 180 graus. Però hi ha 66 pàgines d'acord firmades entre PSOE i C's. Després de llegir el document amb calma, Podem ha estripat les cartes i s'ha aixecat de la taula, de moment. Ja ens ho va dir ben clar ahir Xavier Domènech, d'En Comú Podem. Però no va llençar la tovallola, convençut que la setmana que ve encetarem dos mesos contra rellotge després del fracàs de dissabte. I aleshores sí, serà el moment de veure si Mariano Rajoy manté la confiança del PP o el conviden a sortir d'escena per garantir un govern estable de PSOE i C's que mantingui la unitat d'Espanya i tingui contents els mercats i Brussel·les. Passi el que passi aquesta legislatura espanyola, el Congrés ho ha tornat a deixar clar, una vegada més: la independència de Catalunya no es votarà amb el vistiplau d'Espanya."

 • Portada Mònica Terribas: "La setmana vinent anirem a Madrid ni que sigui en autoestop"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "La setmana vinent anirem a Madrid ni que sigui en autoestop"

  "Us despertem en el tercer dia del Mobile World Congress. I els qui no hi aneu, que sou la gran majoria, però que cada dia agafeu el metro, heu de saber que tindreu més freqüència de trens perquè el Departament de Treball ha ampliat el decret de serveis mínims fins al 65% en hora punta, és a dir, ara de bon matí. I la setmana que ve? Doncs ni que hi hagi vaga a l'AVE i al pont aeri haurem d'anar cap a Madrid, encara que sigui en autoestop, perquè encara se'n sortirà, Pedro Sánchez, de ser investit president. Ahir el PSOE va acceptar en un tres i no res la reforma exprés de la Constitució que li exigia C's i que implica fora diputacions, fora aforaments i limitació de mandats, però cap de les propostes obren el debat territorial que podria solucionar el conflicte amb Catalunya. De reforma federal, no n'han parlat. Però amb l'acord d'investidura PSOE-C's, no van enlloc, si no troben soci, PP o Podem."

 • Portada Mònica Terribas: "El 2016 l'emergència no és internet, sinó qüestions més bàsiques"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "El 2016 l'emergència no és internet, sinó qüestions més bàsiques"

  "El 2016 l'emergència per a milions de persones no és internet, sinó qüestions més bàsiques, com aigua, llum i un sostre, atenció mèdica i feina. Especialment a l'Àfrica, que és on ha anunciat que posarà un satèl·lit i tindrà drons sobrevolant tot el món. Sí, Mark Zuckerberg i John Hoffman, el 2016, això que en diem justícia i igualtat per a totes les persones del planeta -des de l'Àfrica fins a moltes cases del nostre país- està lluny de ser una realitat. De béns bàsics -"free basics"-, n'hi ha uns quants que no estan garantits, i les reivindicacions en totes les seves formes i a escales diferents són l'expressió d'aquesta desigualtat. I totes dues realitats conviuen i tenen dret a ser defensades i encaixades. Per això no té cap sentit que Hoffman s'enfadi per una vaga i no té cap sentit que Zuckerberg s'exclami que el 2016 no tothom té internet."

Anar al contingut