La portada

 • Portada Mònica Terribas - 11/12/15
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 11/12/15

  "Es calcula que com a mínim la descendència il·legal, els fills no registrats, ha representat fins ara un 1% de la població xinesa. Han tingut en els llimbs milions de criatures i després persones adultes, desateses, en el mercat negre dels serveis públics mínims. I això passava fins a l'octubre en aquest país amb què les economies occidentals fem negocis. No hem sentit els líders mundials occidentals demanant que la Xina acabés amb aquesta situació. Ho ha fet quan li ha semblat. Per què? Perquè tristament amb els drets d'aquests 13 milions de persones no hi havia compromeses inversions occidentals ni la temperatura del planeta. És així. Quan us podrem explicar una cimera pels drets de les persones? Dotze dies amb 200 països, com la del clima de París. Us ho imagineu? Una cimera que busqui un compromís per fixar horitzó de final a les desigualtats i asseguri els drets bàsics de les persones a tot el món. No hi ha data, i difícilment hi hauria acord."

 • Portada Mònica Terribas - 10/12/15
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 10/12/15

  "Quan aixeques la mirada del dia a dia i veus aquest petit planeta en perspectiva, què hi veus? Un minúscul espai de l'univers dominat per una humanitat que té dos problemes greus: l'autodestrucció que ens infligim per un sistema de vida que arrasa els nostres recursos naturals -l'aire, l'aigua i la salut de la terra que ens alimenta- i la destrucció de l'altre, de qui considerem l'enemic quan la seva manera d'entendre la vida no quadra amb les nostres conviccions -aturar la bogeria del terrorisme jihadista contra Occident i l'islam no radical que ens manté en alarma permanent-. Si les Nacions Unides no serveixen per fer quadrar els estats i ajudar-los a trobar una sortida, hauran fracassat en els dos màxims reptes del segle XXI."

 • Portada Mònica Terribas - 09/12/15
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 09/12/15

  "¿Per què es va poder fer un debat dilluns en un mitjà privat, a Atresmedia, amb absència de representants que ja són al Congrés i, en canvi, els mitjans públics hem de minutar la durada de les entrevistes que començarem a fer demà passat (10 minuts per a ERC i gairebé 38 per al PSC)? Això no té cap sentit. Tots fem un servei públic. Mitjans públics i privats. Però nosaltres ho fem lligats de mans i peus -avui en parlarem-. Per què, encara ara, el 2015, els partits emmanillen la informació política? Per què aquest és l'únic país europeu on un òrgan juridicopolític com la Junta Electoral Central acaba imposant els criteris periodístics en campanya? És un suspens en salut democràtica, perquè compromet el vostre dret a una informació lliure quan el vot ja no es decideix als mítings sinó als mitjans. Rajoy ho sap. Per això, quan ha de triar, prefereix fer de comentarista esportiu en un plató o visitar Bertín Osborne i rebutja passar comptes en un debat amb els seus adversaris."

 • Portada Mònica Terribas - 07/12/15
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 07/12/15

  "Aquest vespre veureu un dels molts debats d'aquests dies, aquest només entre el bipartidisme espanyol i els dos aspirants a trencar-lo, C's i Podem -la perifèria no hi participa-, i en aquest debat seran tres homes i una dona, Soraya Sáenz de Santamaría, la número 2 de Rajoy. Per què? Perquè el número 1 no hi vol anar. Quan repasses la història recent d'Europa, les dues úniques dones amb poder real que et vénen al cap: Thatcher i Merkel. I la que treu el cap, Marine Le Pen, que ha guanyat la primera volta de les regionals franceses. Si Clara Campoamor aixequés el cap, s'esgarrifaria amb el balanç. En els països que preconitzen les llibertats i els drets de les persones no hem aconseguit mirar els homes de tu a tu quan es tracta de discutir polítiques i canvis estructurals. Les dones votem a Espanya des del 1933, però les dones convocades a les urnes el 2015 només podrem votar homes per ser presidents del govern espanyol."

 • Portada Mònica Terribas - 04/12/15
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 04/12/15

  "Inaugurem avui quinze dies de blocs electorals dels mitjans públics. Benvinguts a la informació sense firmar, endreçada i incòmodament minutada per la Junta Electoral Central. Aquí ningú té pressa per desobeir, veus? Això sí, com deien al xou de Kenny Everett: 'Ho farem tot amb el millor gust possible'. Igual, igual, que les seves múltiples intervencions, no minutades, no pautades, ni controlades, en els platós dels programes d'entreteniment per lluir les seves habilitats no polítiques. L'espectacle polític de les campanyes ha arribat. Vols pescar vots? Agafa la guitarra, fes classes de ball o aprèn a fer de comentarista esportiu. I deixa't de programes electorals!"

 • Portada Mònica Terribas - 03/12/15
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 03/12/15

  "No sé si heu pogut llegir encara l'article de David Fernàndez, de la CUP, a l''Ara'. Expressa tot això: el retrat col·lectiu, el retrat autocrític propi i el retrat crític i sever de l'altre. Però obre una porta tancada. Què és una porta tancada? Aquella darrere de la qual només es compten les derrotes de l'altre, les ferides de l'altre, i els triomfs de les batalles guanyades a l'altre, no guanyades al futur. Les portes tancades blinden espais, però s'hi acaben construint mons petits. Si es volen batalles guanyades al futur, i no batalles guanyades als altres, és imprescindible deixar una escletxa i que sigui l'altre qui t'acompanyi quan et miris al mirall. El títol de l'article és 'Sortir-nos-en'. Però crec que el títol que li hauria posat David Fernàndez, passat per la traductora dels Minoristes, seria una mica més llarg: 'El nostre futur no té un nom. El batejarem quan l'aconseguim. Perseguim-lo.'"

 • Portada Mònica Terribas - 02/12/15
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 02/12/15

  Sabeu per què batallem? Perquè volem que el servei que fem, els continguts que us preparem durant sis hores, ens facin més lliures sumant el coneixement i criteri entre totes les persones que feu possible "El matí de Catalunya Ràdio" a banda i banda de l'antena. Nosaltres som afortunats de despertar-vos cada matí i dir-vos fins demà cada migdia. Us ho dic cada vegada que ens examina l'EGM. Hi som i hi serem.

 • Portada Mònica Terribas - 01/12/2015
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 01/12/2015

  "L'agonia de la negociació entre Junts pel Sí i la CUP tensa i crema energies. Si l'independentisme ha d'assumir una golejada en pròpia porta, més val que els àrbitres xiulin, de forma col·legiada, el final del partit. Que no ens expliquin estratègies de vestidor."

 • Portada Mònica Terribas - 30/11/2015
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 30/11/2015

  Aquesta continua sent la pregunta: si la meitat del país que vol la independència, Junts pel Sí i la CUP, la teixiran per contribuir a resoldre els problemes irresolts amb un estat propi, o quedaran atrapats en els seus propis dogmes i condicions innegociables; o si l'altra meitat, que no vol la independència, enfortirà més encara el seu projecte amb l'embranzida de les urnes d'aquí tres setmanes i la paràlisi de les catalanes des de fa dos mesos.

 • Portada Marta Romagosa - 27/11/2015
  Escolta àudio

  Portada Marta Romagosa - 27/11/2015

  "El govern espanyol continua sense pagar els diners del Fons de Liquiditat Autonòmic i el conseller Mas-Colell els hi ha arribat a reclamar de genolls, fent servir l'expressió prou explícita: 'Si hem de córrer els 100 metres llisos, ho farem, però que ens paguin'."

 • Portada Marta Romagosa - 26/11/2015
  Escolta àudio

  Portada Marta Romagosa - 26/11/2015

  "Junts pel Sí proposa a la CUP un executiu col·legiat amb Mas, Junqueras, Munté i Romeva, tots amb rang de president, segons ha pogut saber "El matí de Catalunya Ràdio". Els pròxims dies, la proposta es podria fer pública a través d'un article publicat als mitjans de comunicació."

 • Portada Mònica Terribas - 25/11/2015
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 25/11/2015

  "Artur Mas està acorralat per tres sigles que porten molta munició: el FLA, la CUP i CDC. Miri cap a on miri, el president en funcions de la Generalitat està en el punt de mira, i la ciutadania en pateix les conseqüències."

 • Portada Mònica Terribas - 24/11/2015
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 24/11/2015

  "Són temps de canvi, de repensar-ho tot, però, en aquest cas, per què? És aquest l'últim gest d'Artur Mas a la CUP de ruptura amb el passat?

 • Portada Mònica Terribas - 23/11/2015
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 23/11/2015

  El bloqueig del procés té una imatge: el croissant de xocolata del gag del "Polònia", però l'asfíxia del procés en té una altra, d'imatge, més crua: les finances de la Generalitat estan en mans del FLA: "Porti'ns les factures de tot el que es gasten amb els impostos que vostès paguen, que si és en memòria històrica o delegacions a l'estranger, ens sentiran!" Un país no té sobirania si no té un mínim control de les seves finances. Mariano Rajoy no ho dirà en anglès, perquè no el practica, però si pogués els diria als independentistes: " It's the economy, stupids". I ja podeu anar exhibint 4 gols en forma de 4 barres... Mentre siguin al Bernabéu, rai!

 • Portada Mònica Terribas - 20/11/2015
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 20/11/2015

  No us heu preguntat mai si la ignorància porta a la felicitat? Ahir vaig tenir el privilegi d'assistir a un debat sobre això. On i qui eren els qui defensaven els arguments? Presos de Can Brians. I un pres, en Carlos, va acabar el debat dient: "Perdoneu la meva ignorància." Si ens féssim nostra aquesta actitud, seria més fàcil escoltar l'altre, posar-nos en la seva pell, aprendre'n i entendre'ns. La ignorància fa la felicitat? Potser no, però la pau segur que sí.