La portada

 • Portada Mònica Terribas: "La política espanyola està a punt de fer història: repetició d'eleccions"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "La política espanyola està a punt de fer història: repetició d'eleccions"

  "Aquest matí segur que hi haurà qui es llevarà i pensarà: #IAraQuiVoto? Sí? És el vostre cas? Us han decebut els vostres i canviareu de papereta? Canviareu el sentit del vostre vot el 26 de juny? Expliqueu-nos-ho. Perquè el que és clar és que la política espanyola està a punt de fer història: estava gelosa dels moments històrics que ha viscut la catalana i s'ha decidit a viure'n un: repetició d'eleccions. Però el camí fins al dia de les urnes és llarg, i en aquest cas, hi ha qui deu estar pensant: i serà llarg com un dia sense pa... Com ha de ser aquesta campanya perquè no se us faci llarga, perquè no perdeu la confiança en la política, perquè us interessin, us emocionin i us il·lusionin, perquè ho compartim amb l'ambient d'estiu? Una campanya per vèncer la idea de 'jo no els torno a votar', i que no se'ls escapin els vots cap als seus adversaris. Veurem com s'ho fan."

 • Portada Mònica Terribas: "Avui la història ens remet a un aniversari indigerible encara"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "Avui la història ens remet a un aniversari indigerible encara"

  "Us despertem pendents de La Zarzuela i de les visites que rebrà avui Felip VI: els quatre polítics que ens han portat al cul-de-sac del 20 de desembre que ens catapulta al 26 de juny. Ahir van desfilar els partits que no poden solucionar el problema, entre els quals, Democràcia i Llibertat. Des del Congrés, en parlarem amb Francesc Homs. I més tard amb Carles Martí, del PSC, que li disputarà les primàries a Carme Chacón de cara a aquesta repetició d'eleccions. Aquest matí sentireu els dos protagonistes polítics del dia a 'El matí de Catalunya Ràdio', però avui la història ens remet a un aniversari indigerible encara. Us imagineu com s'han despertat a Txernòbil cada dia fins avui, després de la catàstrofe nuclear d'ara fa 30 anys? Si ho voleu saber, llegiu 'La pregària de Txernòbil', de Svetlana Aleksiévitx, que és una crònica del futur, a través dels qui fan vida després de tot... Des d'allà, Manel Alías ens explicarà avui com viuen ara, 30 anys després."

 • Portada Mònica Terribas: "Els 4 cuiners trobaran una recepta que quadri amb els resultats del 26-J"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "Els 4 cuiners trobaran una recepta que quadri amb els resultats del 26-J"

  "Sabeu què ha quedat demostrat aquest Sant Jordi? Que la política aquest any no ha motivat. I no és perquè no se n'hagin editat, de llibres de política i de polítics -del president Carles Puigdemont, cinc de diferents!... Repasseu la llista de llibres més venuts: la gent es vol distreure amb novel·les o vol que l'ajudin a solucionar els seus problemes quotidians: estimar, no tenir problemes amb les criatures, viure amb ordre?, i cuinar fàcil i menjar bé. Perquè s'han venut un munt de llibres de cuina i salut, també! Aquest matí en parlarem, perquè a les 10 ens sentireu des del Saló Alimentaria, on dos monstres de la gastronomia, Ferran Adrià i Carles Abellán, ens sorprendran segur. Avui desfilaran per La Zarzuela cuiners que només poden fer d'ajudants a la cuina del Congrés, però sobretot demà desfilaran els 4 cuiners fracassats i li prometran a Felip VI que han après la lliçó i que després del 26 de juny sabran trobar una recepta que quadri amb el resultat que surti de les urnes."

 • Portada Mònica Terribas: "Cervantes va dir que una retirada no és una derrota, però ningú fa el pas"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "Cervantes va dir que una retirada no és una derrota, però ningú fa el pas"

  "Fa uns dies us despertàvem amb la mort de David Bowie, i ara Prince....'Què està passant?', diu Madonna. Només tenia 57 anys. Però, encara que se'ns en vagin, els artistes ens deixen la seva obra, i el que han creat ens fa companyia durant segles. Aquest matí us ho demostrarem amb Cervantes i Shakespeare. Qui dels dos va escriure 'si l'home fos constant, seria perfecte'? Aquest matí jugarem amb aquests dos monstres de la literatura, que ara fa 400 anys van morir tots dos amb hores de diferència. Us imagineu què passaria si haguessin viscut el 2016? Us despertaria i us diria: "Avui entrevistarem Miguel de Cervantes, que és a Barcelona perquè s'estrena la seva obra 'El rufián dichoso'." I hauríem matat per entrevistar Shakespeare... Malgrat les paraules de Cervantes que una retirada no és una derrota, aquí ningú fa el pas..."

 • Portada Mònica Terribas: "M'hi jugo un pèsol que hi haurà eleccions el 26 de juny"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "M'hi jugo un pèsol que hi haurà eleccions el 26 de juny"

  "Ahir va ser un dia revelador. M'hi jugo un pèsol, que diuen a "La TdP" del Puyal, que hi haurà eleccions el 26 de juny. (Per cert, enhorabona al món culer, que avui es desperta de més bon humor després dels 8 gols a Riazor.) Us deia que ens atrevim a fer la juguesca que tindrem urnes un altre cop. I direu: per què n'estàs tan segura? D'una banda, perquè Podem i Esquerra Unida ja han dit que negociaran anar-hi junts, i, de l'altra, perquè estem envoltats d'actes de campanya electoral disfressats de gestos polítics. El resultat de la trobada Rajoy-Puigdemont d'ahir n'és un exemple. Després de més de dues hores de trobada, ahir el president Puigdemont va tornar amb 4 dècimes d'objectiu de dèficit i va deixar a Rajoy un llistat nou de 46 reclamacions (s'han multiplicat per 2 les que va entregar Artur Mas fa dos anys) que ja negociaran els vicepresidents Sáenz de Santamaría i Junqueras."

 • Portada Mònica Terribas: "El que sembla transcendent i històric després no ho és"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "El que sembla transcendent i històric després no ho és"

  "He trobat una cita que els aniria bé per trencar el gel, a Carles Puigdemont i a Rajoy: 'El poder al segle XXI és fàcil d'obtenir, difícil d'utilitzar i fàcil de perdre.' Interessant, oi? Moisés Naím ha arribat a aquesta conclusió després d'observar el món i tocar el poder de prop. Aquest matí l'entrevistarem i ens ajudarà a repensar-lo, el món, començant per les primàries de Nova York i el fenomen Trump, que, segons ell, ha canviat la política als Estats Units, o l'enfonsament de la UE, que veu a prop amb el Brexit. Moisés Naím adverteix que el que ens sembla transcendent i històric després no ho és, i ens ho dirà a nosaltres, que des de fa cinc anys cada dia ho vivim amb dramatisme històric. Un exemple, avui, aquest dimecres que segur que passarà a l'efímera història de l'actualitat política com el de la trobada d'un president independentista català, Carles Puigdemont, amb un president de govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, per demanar-li el que l'altre no li volia donar."

 • Portada Mònica Terribas. L'acusació d'un activista contra agents dels cossos de seguretat de l'Estat
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas. L'acusació d'un activista contra agents dels cossos de seguretat de l'Estat

  "Aquest serà un matí mogut per al Ministeri de l'Interior i la Policia Nacional. Ens acaba d'arribar a la redacció d''El matí de Catalunya Ràdio' el quinzenal 'La Directa'. Un activista acusa agents dels cossos de seguretat de l'Estat d'haver-li ofert diners i favors davant la fiscalia de l'Audiència Nacional a canvi que els fes de confident. Però volien que els fes de confident en entitats de la vida civil. Estem davant d'una acusació contra persones que s'identifiquen com a forces de seguretat de l'Estat, que haurien intentat compensar Quim Gimeno econòmicament i amb gestions davant la fiscalia perquè es fes passar per un activista en organitzacions culturals i socials com ateneus i casals. Per què? Per saber qui s'hi mou i per fer què... I la informació publicada assegura que aquesta unitat de la policia fa anys que treballa a Catalunya. Ara, el 2016, i sempre segons denuncia aquest testimoni a 'La Directa', el càsting ha fallat i acabarà en denúncia."

 • Portada Mònica Terribas: "Entrevistar Puigdemont i Otegi no hauria de ser un esdeveniment mediàtic"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "Entrevistar Puigdemont i Otegi no hauria de ser un esdeveniment mediàtic"

  Si entrevistar Carles Puigdemont o Arnaldo Otegi -líder de l'esquerra abertzale- es converteix en un esdeveniment mediàtic i a les xarxes a Espanya, és que no anem bé, perquè hauria de ser habitual per entendre la complexitat de l'estat de les autonomies que la Constitució del 1978 entronitza. No hauria de ser una proesa. La imatge que té un ciutadà d'Extremadura d'un d'Astúries, i a la inversa, és escassa, però en canvi tots dos saben que Catalunya i Euskadi són una pedra a la sabata per a la resta de l'Estat: abans, amb ETA present; actualment, amb l'independentisme democràtic batallant a les urnes. I ara que aquesta pedra a la sabata ha foradat la sola, és impossible caminar. La ferida és massa fonda per no fer res, només portarà a no poder-se bellugar. Per tant, si es repeteixen les eleccions, que ningú esquivi aquest debat o ho deixi per al final com a pregunta inevitable."

 • Portada Mònica Terribas: "Ministre Soria, si no ho pot explicar bé, no allargui l'agonia i renunciï"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "Ministre Soria, si no ho pot explicar bé, no allargui l'agonia i renunciï"

  "Vostè ja ho intenta explicar, però no acabem de seguir-lo, ministre Soria. Si no ens ho pot explicar bé, no allargui l'agonia i renunciï."

 • Portada Mònica Terribas: "Junqueras i el "work in progress'"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "Junqueras i el "work in progress'"

  "Hem tornat a interceptar la correspondència entre Montoro i Junqueras. I Junqueras li respon: 'Si es tracta de complir la llei, ets tu qui vas tard, ministre!' Si li digués que no li enviarà el pla d'ajustament, l'altre li diria: 'T'he enxampat! Desobediència'."

 • Portada Mònica Terribas: "Junqueras no tornarà de Roma amb un préstec del Vaticà"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "Junqueras no tornarà de Roma amb un préstec del Vaticà"

  "El govern de Catalunya envia Raül Romeva a la trobada de Montoro amb els consellers d'Economia. El titular, Junqueras, és a Roma de viatge. No en tornarà amb un préstec del Vaticà per garantir-se fons si Montoro li tanca l'aixeta. Però sempre ho pot encomanar a Déu."

 • Portada Mònica Terribas: "Un altre exemple d''Hisenda no som tots'"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "Un altre exemple d''Hisenda no som tots'"

  "En plena campanya de la renda, tenim un altre exemple d''Hisenda no som tots'. El ministre Soria podria no ser-ho tampoc: d'això se'n diu fer contrapropaganda, pobre Montoro!"

 • Portada Mònica Terribas: "Si no hi ha un miracle... el 26 de juny, eleccions"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "Si no hi ha un miracle... el 26 de juny, eleccions"

  "En política espanyola, on som? Doncs enlloc. Ha passat l'hivern, ha arribat la primavera i, si ens despistem, la revetlla de Sant Joan serà el penúltim dia de la campanya electoral. Si no hi ha un miracle en els pròxims 15 dies, el 26 de juny, eleccions. I no fa pinta de miracle per enlloc. Ara ja es concentren a argumentar qui es carrega el mort de no haver evitat les urnes. I de moment, el PP repudiat per tots, administra amb cautela el seu patrimoni. Imagineu-vos l'escenari al juny: mítings en època d'exàmens a les universitats, als instituts i a les escoles, però, si la participació baixa i la nit electoral no dóna una artimètica alternativa a aquests mesos de negociacions fallides, els qui suspendran seran els líders polítics i els seus equips. I aquí sí que no hi ha revàlida. Si es repeteixen les eleccions, i els resultats no varien, la nit electoral s'haurà de convertir en la nit de les dimissions. I això, a Espanya, sí que seria innovar."

 • Portada Mònica Terribas: "Xxt, silenci! Poca broma... es negocia Moncloa!"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "Xxt, silenci! Poca broma... es negocia Moncloa!"

  Recordeu la carta amb què us despertàvem ahir? La del ministre Montoro a les autonomies incomplidores de l'objectiu del dèficit reclamant els plans de retallades en 15 dies? Sí, oi? Per Catalunya suposaria 1.000 milions menys de pressupost. Entrevistarem Francina Armengol, presidenta de les Illes, i Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana, per saber si ells desobeiran com els catalans i quants milions d'esquitllada els suposa. Però, situeu-vos en la reunió a tres bandes d'ahir: creieu que van acordar un model de sistema de finançament autonòmic per sortir després i tranquil·litzar la perifèria autonòmica? No en van dir ni piu. Ni junts, ni separats. Ni PSOE, ni C's ni Podem no van obrir la boca sobre aquest tema. I per què? Doncs perquè quan es negocia el govern de l'Estat, s'imposa un prudent silenci estratègic sobre els problemes autonòmics. Xxt, silenci! Poca broma... es negocia Moncloa."

 • Portada Mònica Terribas: "Qui té la paella pel mànec no la deixa anar... ni en funcions"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "Qui té la paella pel mànec no la deixa anar... ni en funcions"

  Tinc una carta a les mans amb data 6 d'abril del 2016. Una carta del ministre d'Hisenda i Administracions Públiques a Oriol Junqueras en resposta a la visita petició de crèdit que li va fer fa uns dies (ho recordeu, oi?).La carta comença amb un "Estimado consejero, como sabes...", i el que sap Junqueras és que com que s'ha incomplert l'objectiu de dèficit del 2015, s'aplicaran mesures coercitives, i quines són? Doncs, llegeixo de la carta literalment: "La no disponibilidad de créditos y efectuar la correspondiente retención de créditos que garantice el cumplimiento del objetivo de estabilidad presupuestaria establecido." Traducció simple: "Se t'ha acabat el crèdit, company consejero." I afegeix que el 2016, "la comunidad autónoma dispondrá de un importe total de 17.349,87 millones de euros en concepto de recursos del Sistema de Financiación de CCAA sujetos a liquidación". Qui té la paella pel mànec no la deixa anar, ni que estigui en funcions.

Anar al contingut