La portada

 • Portada Mònica Terribas - 20/01/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 20/01/16

  "Xavier Domènech, amb qui parlarem aquest matí, s'haurà d'adaptar al paper de secundari a què l'ha condemnat la dinàmica política a les Corts espanyoles. Anar de bracet amb Podem tenia aquest doble risc: la força de la marca durant la batalla electoral i la debilitat que pesa sobre les tropes perifèriques que provenen de Catalunya (Hivèrnia) lluny de les terres de Port Reial (on és el tron), per utilitzar la terminologia de la sèrie de referència política per a Pablo Iglesias, "Joc de trons". Quan plantegin poder articular LA consulta catalana, es trobaran la resta dels grans grups brandant LA Constitució i el seu article 2. Ahir ja els va passar: els diputats i diputades d'En Comú Podem i de Podem, davant del mur polític del Congrés on volen fer la guàrdia per la seva victòria, van sentir la veu del PSOE i del PP que els recordava: 'No saps res, John Snow', 'You know nothing, John Snow'."

 • Portada Mònica Terribas - 19/01/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 19/01/16

  "Espanya no tindrà dos processos independentistes en simultani. Trigarem uns anys a veure Arnaldo Otegi liderant les llistes de l'esquerra abertzale quan surti de la presó, el mes de març, després de 6 anys. L'Audiència Nacional no accepta el recurs contra la inhabilitació per exercir càrrec públic fins al 2021 a qui va ser l'impulsor des de l'esquerra abertzale del final de l'activitat d'ETA. Per què l'inhabiliten? Potser perquè intueixen que si es presentés a les eleccions de l'octubre, es convertiria en un lehendakari independentista amb una Catalunya en ple procés cap al trencament de la unitat d'Espanya. Tallafoc. Si no en poden resoldre un, imagineu-vos dos processos alhora. És evident que el govern espanyol aplica un doble tracte per a Euskadi i per a Veneçuela. Mentre Mariano Rajoy reclama els drets dels presos veneçolans -que estiguin a prop de casa-, manté Otegi a la presó de Logronyo, des d'on el saluda per Twitter qui un dia, tard o d'hora, s'hi enfrontarà a les urnes."

 • Portada Mònica Terribas - 18/01/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 18/01/16

  "Diu Barack Obama que, amb l'acord amb l'Iran i l'aixecament de sancions, el món es desperta més segur. De debò? Israel no ho creu així, i ja veurem quins efectes té aquest nou moviment geoeconòmic i polític en Estat Islàmic. A escala interna espanyola, passa igual. Un govern PP-PSOE sembla impensable, però la UE, l'Ibex 35 i l'amenaça de les urnes poden fer miracles en uns mesos. Aquí, a Catalunya, on el projecte de govern és precisament trencar la unitat de la nació espanyola, aquest matí parlarem dels vostres problemes, els de salut, els d'educació, el món de la cultura i les dificultats de solucionar-los enmig del procés polític cap a la independència. Neus Munté, consellera de la Presidència, té sota la seva ala totes aquestes àrees. En 18 mesos, què es podrà fer? Perquè la qüestió no són els fulls del calendari, sinó què hi escrivim. I això és el que intentarem aclarir aquest matí."

 • Portada Mònica Terribas - 15/01/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 15/01/16

  "El govern de Catalunya ja treballa per aconseguir les estructures d'estat i el procés constituent que situïn el país en condicions d'independitzar-se d'Espanya. Aquesta no serà la legislatura de la declaració d'independència, sinó la de la transició cap a la nova república catalana. Això és el que va dir ahir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la primera entrevista que Catalunya Ràdio i TV3 li vam fer conjuntament. Puigdemont va assegurar que Catalunya anirà 'de la llei (la Constitució espanyola) a la llei (la catalana)', que vol que sigui un procés participatiu que engegarà aviat, juntament amb l'aplicació de les mesures del pla de xoc, entre les quals, l'aplicació del decret contra la pobresa energètica. Sobre corrupció, el president Puigdemont va dir: 'No trobaran res. No sóc persona que m'hagi mogut en el terreny de les comissions i els tràfics d'influències'. Puigdemont va ser franc: cap líder polític a l'Estat, cap, li ha trucat per felicitar-lo."

 • Portada Mònica Terribas - 14/01/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 14/01/16

  "Aquest matí prendrà possessió el nou govern de la Generalitat i ho seguirem en directe, a partir de les 10. I a la nit, demanarem a Carles Puigdemont, president de la Generalitat, en l'entrevista que li farem a Catalunya Ràdio i TV3, que ens expliqui per fer què, i quan, ha assumit presidir un govern que han dissenyat Junqueras i Mas, que, per cert, ha renunciat a l'escó. Estalvia així a Puigdemont mantenir la imatge dels governs anteriors a l'hemicicle. Fins ara, govern i oposició han parlat del que farien si passa això, si passa allò altre... Doncs ara que siguin fets i reaccions les que ens ocupin. Al Congrés, en canvi, el més calent és a l'aigüera, o el que es refreda -com diria el nostre company Joan Botta i el seu termòmetre- és un pacte d'esquerres entre PSOE i Podem. Pablo Iglesias considera que Pedro Sánchez se n'ha desmarcat ja amb l'arrencada dels pactes amb C's i PP per a la mesa del Congrés."

 • Portada Mònica Terribas - 13/01/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 13/01/16

  "Suggeridora manera d'acabar amb les metàfores marineres del president Carles Puigdemont: "El més bonic del mar és el que no hem navegat." Cita Nassim Hikmet, poeta turc. I com ho navegarà? Com s'ho farà? Quina és la primera ruta que emprendrà? Demà dijous, després del TN vespre, entrevistarem a TV3 el ja president de la Generalitat, Carles Puigdemont, un cop el govern haurà estat nomenat. Tenim tantes preguntes per fer que se'ns farà curta, aquesta entrevista, perquè el president ha promès ser fidel a la voluntat del poble de Catalunya representat pel seu Parlament, i no va esmentar ahir ni el rei ni una Constitució amb què les institucions catalanes han topat, topen i toparan de ple quan la Generalitat comenci a aplicar un programa de govern que vol preparar el país cap a la independència. Per cert que, per aquest motiu, l'Estat podria impugnar la presa de possessió. L'advocacia de l'Estat ja estudia la fórmula emprada per Puigdemont per prometre el càrrec. Comença l'envestida."

 • Portada Mònica Terribas - 12/01/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 12/01/16

  "La Casa del Rei va evitar rebre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per formalitzar personalment el tràmit de la investidura del nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a qui aquest matí coneixereu en una dimensió personal i professional a través de persones del seu àmbit que ens acompanyaran a l'estudi. Els qui no en sabeu res, avui ho sabreu gairebé tot de qui prendrà possessió del càrrec, amb la monarquia displicent mirant-s'ho de lluny, aquesta tarda. I un altre exemple, Pedro Sánchez, el líder del PSOE, quan assenyala els seus aliats preferents per evitar-se unes eleccions i aconseguir arribar a La Moncloa, ara troba que Podem i C's són compatibles i rebutja qualsevol acord amb els independentistes, ERC i Democràcia i Llibertat. Qui comença a desconnectar de qui o qui tanca la porta a qui?"

 • Portada Mònica Terribas - 11/01/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 11/01/16

  "Legislatura viva 'in extremis', però viva. I ara cal un govern -ara us expliquem qui en seran els protagonistes-, un govern per començar a caminar, perquè Catalunya ja té president. Ahir diumenge, 10 de gener del 2016, a tres quarts de deu del vespre, el Parlament de Catalunya va investir Carles Puigdemont i Casamajor, el primer president d'un govern independentista, amb el suport de JxSí i la CUP, amb l'objectiu d'iniciar el procés de desconnexió amb Espanya, període -va dir Carles Puigdemont- de la postautonomia i la preindependència. Paradoxalment, que el president pugui prendre possessió del càrrec i el govern pugui començar a caminar depèn de la monarquia espanyola, perquè el marc jurídic vigent reclama que el rei Felip VI hi doni el vistiplau. En qualsevol cas, el govern que coneixerem formalment dimecres es trobarà un estat en contra, com va advertir ahir Mariano Rajoy, amb el suport del PSOE i de C's."

 • Portada Mònica Terribas - 08/01/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 08/01/16

  "Ara tot es redueix a si Artur Mas fa un pas al costat o no el fa i si la CUP l'investeix o no. Doble enrocament, perquè el significat de 'cedir' és diferent per a les dues parts: per la CUP, ahir ho admetia Albert Botran, portaveu adjunt al Parlament, Mas s'ha convertit, després de les eleccions, en un símbol en negatiu si ells l'accepten. Per JxSí i per Artur Mas, el president és un actiu positiu de la transició a la independència i representa un sector que no es pot expulsar del procés. I som on érem, 8 de gener del 2016, i no mirant més enllà. Hi ha una cançó de Lluís Llach, meravellosa, que es diu 'Aprendre'. La recordeu? Diu: 'Aprendre que l'esperança és mentida si no hi ha cada dia un esforç pel nou demà.' I aquesta situació requereix per als partits partidaris de la independència que representen dos milions de votants avui, no més tard, avui, un esforç pensant en el demà del procés, no dels dos partits. 'Aprendre per saber-se desprendre, vet aquí el vell secret.'"

 • Portada Mònica Terribas - 07/01/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 07/01/16

  "A Espanya, el post 20-D no dóna senyals de desbloqueig i a Catalunya no tenim govern encara i, si no hi ha un miracle en els pròxims quatre dies -JxSí i la CUP es reuneixen avui-, trigarem dos mesos fins que unes noves eleccions ens diguin cap on voleu que camini aquest país i qui voleu que ho lideri. Si és així, de què haurà servit el 27-S? Per saber que un 48% i 72 escons de 135 volen la independència però els seus ocupants són incapaços de tirar-ho endavant. És com si les criatures haguessin fet la carta als Reis -la ciutadania, a les urnes- i ells i elles -representants vostres- haguessin comparegut amb les mans buides. Així de senzill. Existeix el mandat democràtic, però no la capacitat política per exercir-lo. De qui és culpa..., cadascú que en faci la lectura que vulgui i posi el pes de culpes on ho consideri, però la realitat és aquesta: dissolució del Parlament i tornem a començar. Haurà estat una legislatura no nata."

 • Oriol Junqueras: "Davant la dificultat d'arribar a un acord, no podem retallar la transversalitat"
  Escolta àudio

  Oriol Junqueras: "Davant la dificultat d'arribar a un acord, no podem retallar la transversalitat"

  El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha reconegut en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" que el seu candidat a la presidència continua sent Artur Mas. Diu Junqueras: "Estem fora de qualsevol candidatura. Tenim uns compromisos, i ERC sempre ha estat lleial". El líder republicà ha insistit a emplaçar tothom a continuar negociant durant aquesta setmana per intentar desbloquejar l'acord. Conscient que l'acord serà difícil, entén que encara hi pot haver marge per tancar millores en el pla de xoc social o en el procés constituent. Segons Junqueras, "davant la dificultat d'arribar a un acord, no podem retallar la transversalitat". Pel líder republicà, "la majoria no es construeix expulsant els actors polítics i socials del procés de negociació".

 • Portada Mònica Terribas - 05/01/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 05/01/16

  "Us desperto la vigília de Reis, el dia de la nit en què tot és possible si la il·lusió, que no caduca mai, casa amb el que és responsable. La il·lusió responsable sempre enforteix. És responsable que una persona que encapçala una opció política que defensa un projecte en què no creu plegui. I això és el que ha fet Antonio Baños, cap de llista de la CUP, perquè ell hauria acceptat la proposta de Junts pel Sí. Comença la desbandada de la CUP dividida que ahir negava Anna Gabriel en aquest estudi. És responsable que Junts pel Sí explori totes les opcions possibles perquè no hi hagi noves eleccions, sense trair el mandat de les urnes. És responsable que CDC deixi clar d'entrada què vol. I CDC no vol que Artur Mas renunciï a la presidència, i per tant ells ja pensen en llistes -però veurem què vol Artur Mas avui, quan parli a quarts de dues. Què pot dir Artur Mas? Quan el president Mas està en situació límit, l'experiència històrica aconsella no especular."

 • Portada Mònica Terribas - 04/01/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 04/01/16

  "Ahir, el 'no' de la CUP va deixar anar de la mà tota una generació per qui la seva revolució va ser sobreviure, i fer sobreviure aquest país amb un estat en contra. Ahir, el 'no' de la CUP portava escrit el nom d'Artur Mas, sí. Però no només. Al seu darrere, milers d'hores de lluita i de sacrificis d'homes i dones d'aquest país que honradament van creure que, amb la força de diverses generacions i amb la mirada al futur de les properes, era possible aconseguir el que els anys 70 no va ser possible. Es van equivocar perquè la CUP els ha deixat de banda i ha posat el pes de la seva decisió no en els anònims, sinó en un sol dels protagonistes d'un present efímer. Però els milers i milers de persones d'aquest procés cap a la independència de Catalunya eren, són i seran una majoria anònima."

 • Portada Marta Romagosa - 31/12/15
  Escolta àudio

  Portada Marta Romagosa - 31/12/15

  "Avui és l'últim dia del 2015. Moment oportú per fer llistes de bons propòsits per al nou any, d'aquells que volem mantenir els pròxims 365 dies però que a vegades no arriben ni a estrena i es fan eterns, d'any en any. En aquesta llista, el president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, estaria encantat de tenir clara la data de la seva investidura; la CUP estaria bé que estigués encantada de tenir clara la decisió final sobre aquesta investidura; Mariano Rajoy també hi voldria escriure la confirmació que es pot quedar a La Moncloa, i, fins i tot, en aquesta llista l'expresident Pujol no hi voldria tenir apuntada una cita per declarar com a investigat -abans es deia imputat- per blanqueig de capitals. I fer una llista és molt fàcil: paper i llapis, i escriure bons propòsits. Bons, senzills i assumibles. És el més important. No costa tant, oi? Ah, i que es compleixin, que no siguin dels que queden esborrats del paper..."

 • Portada Mònica Terribas - 30/12/15
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 30/12/15

  "Inés Arrimadas, que aquest matí serà aquí, ens explicarà què n'espera, de l'escenari que reclama: unes noves eleccions catalanes que paradoxalment pot convocar la CUP, perquè en això sí que va ser clar ahir Artur Mas quan el vam entrevistar. Així doncs, el 2 de gener, PP, PSC i C's, amb els dits encreuats perquè la CUP digui "no" a la investidura. Per què? Doncs perquè si hi ha noves urnes aquí, els partits no independentistes tindran l'oportunitat de veure el desgast de l'estelada en escons i vots. Tot el que sigui rebaixar el 48%, allunyarà el fantasma de la desconnexió d'una Espanya amb un govern incert. Ironies del destí, l'escenari que afavoreix l'unionisme està a les mans dels independentistes d'esquerres de la CUP. Demà tancarem un any de boires que ens fan difícil veure-hi clar."