La portada

 • Portada Mònica Terribas: Tot descobrint "La resistència íntima", de Josep Maria Esquirol
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: Tot descobrint "La resistència íntima", de Josep Maria Esquirol

  "Us desperto, sí, com cada dia, però avui he de compartir amb vosaltres un secret: després d'haver llegit l'assaig 'La resistència íntima', del filòsof Josep M. Esquirol, aquest matí he tingut por d'obrir aquest micròfon i explicar-vos res. Per què? Doncs perquè el filòsof diu que des dels mitjans contribuïm una mica molt a distanciar-nos del que és essencial. No sé si el llegireu -tant de bo!-, perquè si ho feu, repensareu la vostra actitud quotidiana, la que esteu tenint ara mateix mentre us lleveu i us relacioneu amb les persones i els objectes que us envolten. Que què diu? D'entrada, xxt! Hauríem d'aprendre a parlar menys, estar més en silenci, imaginar més, revisar millor la memòria i no creure'ns que, perquè sabem el que passa ara, això que en diem actualitat -i que ara us tornarem a explicar-, entenem el present. Diu Esquirol que l'actualitat no té gruix. És plana, plena, però plana. I au, posa't a repassar els titulars del dia, ara!"

 • Portada Mònica Terribas: Adéu a la serenor reflexiva i la discreció de Muriel Casals
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: Adéu a la serenor reflexiva i la discreció de Muriel Casals

  "De la Muriel, n'hauríem d'heretar l'actitud que dissabte a la nit no vam saber aplicar: la serenor reflexiva i la discreció amb què encarava les lluites. Que cadascú faci el dol com pugui i vulgui. Nosaltres el farem tirant endavant, mirant al futur, i regalant al seu entorn, a la seva família, intimitat. Parlar-ne més no ens la retornarà. Però, en canvi, pensar de quina manera hauria fet ella les coses, sí. I això ho podem fer en silenci. No l'hem pogut despertar, però ella, si hem après alguna cosa de la seva actitud, ens continuarà despertant a nosaltres."

 • Portada Mònica Terribas: "Des de Brians 2, envoltats de persones que només viatgen en somnis"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "Des de Brians 2, envoltats de persones que només viatgen en somnis"

  "Avui fem 'El matí de Catalunya Ràdio' des d'una presó, des de Brians 2, envoltats de persones que de moment, mentre compleixen condemna, només viatgen en somnis -que s'hauran assabentat d'un motí en una presó de Mèxic on han mort 50 presos, de la confessió de Jaume Matas al 'cas Noos' o del cas dels Maristes per la ràdio (i creieu-me que n'estan al cas, avui ho comprovareu)-. En la vigília del Dia Mundial de la Ràdio veurem el món a través d'aquells qui segurament el viuen a través d'aquest mitjà meravellós, la ràdio, que omple els silencis -farem tertúlia amb el Carlos, l'Abdeslam, en David, en Juan Manuel i el José Manuel, interns de Can Brians- i els presentarem el conseller de Justícia, Carles Mundó. I tots ells sentiran en directe com viatgen en metro centenars de persones que inauguren un tram de l' L9 amb el micròfon de #controlclaret. El metro trencarà el silenci d'una presó."

 • Portada Mònica Terribas: "NO vull que em toquis, NO vull que em violentis. Saber dir NO"
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas: "NO vull que em toquis, NO vull que em violentis. Saber dir NO"

  "NO vull que em toquis, NO vull que em molestis, NO vull que em violentis. Dir NO. I girar-nos cap a qui ens pot ajudar, i dir SÍ, t'ho vull explicar. Perquè el meu cos és meu -missatge senzill d'un conte que ajuda a lluitar contra els abusos-. És així de senzill, sí, però quan s'és un infant, és així de difícil saber els límits i així de fràgil quan qui s'acosta és una persona adulta i amb poder. La societat té deures. Si hem aconseguit que les dones denunciïn la violència masclista, ara hem d'aconseguir que les criatures denunciïn l'abús a casa, a l'escola o on sigui. Perquè com recordava ahir la professora de dret penal Esther Giménez-Salinas, no havia de passar, i passava. I no ha de passar, i passa. I massa gent callava. I massa gent calla. Què feia i què ha fet l'escola dels Maristes Sants-les Corts? Aquest matí no callaran. S'ha acabat el silenci, però no només el seu, el de tots. Perquè tenim dos problemes greus: els abusos i els silencis."

 • Portada Mònica Terribas (10/02/16): Coses que no acaben d'anar a l'hora
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas (10/02/16): Coses que no acaben d'anar a l'hora

  "Un matí més tornem a parlar des de seus judicials. Ahir abordàvem Matas-Urdangarin i el "cas Noos" a Palma, i aquest matí el "cas Pujol", perquè van cap a l'Audiència Nacional l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola. Aquells 23 anys d'obra de govern hauran quedat com a mínim emboirats per casos de presumpte blanqueig de capitals i evasió d'impostos, amb diverses carpetes judicials obertes que afecten la família Pujol. Des del juliol del 2014, n'hem anat sabent a batzegades informacions a mesura que Hisenda ho servia i Andorra obria calaixos. Aquella tardor del 2014, des d'aquesta portada, demanàvem a Jordi Pujol que donés explicacions a la societat catalana després d'una confessió que no ha aclareix tot el que ara s'investiga. Pujol només ha parlat quan el Parlament o la justícia l'hi han demanat. Però n'hi ha prou, amb això, per rescabalar la societat catalana?"

 • Portada Mònica Terribas - 09/02/16 (6h)
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 09/02/16 (6h)

  "Us desperto amb un estrany estat d'ànim d'alerta. Pares i mares que ens esteu sentint: quantes vegades pregunteu als vostres fills i filles si han tingut mai cap sensació que un adult els assetjava o feia o els deia alguna cosa que no tocava? Oi que no ho fem habitualment? Els preguntem si els va bé l'escola, com els han anat les notes, com els va amb la resta del grup, però mai ens imaginem que un adult els pugui trair. Confiem en els adults que els envolten. Hi confiem. I aquesta confiança és imprescindible per deixar-los anar de la mà cada dia, i no hem de deixar de confiar-hi, però hem de preguntar-nos sempre, per remota que sigui la possibilitat, si hi ha coses greus que no s'atreveixen a dir-nos. Que no passin anys, que s'ho empassin i que ens trobem, com ara, passats els anys, presentant denúncies després de viure un calvari personal. El "cas Benítez" de l'escola dels Maristes de Sants-Les Corts de Barcelona ens ha de servir no per demonitzar ni escoles ni mestres concrets."

 • Portada Mònica Terribas - 08/02/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 08/02/16

  Estem massa acostumats a sentir, a través de l'aparador de la política, un temps verbal que no és prou convincent per als interessos dels ciutadans? "Potser, sentint-los dir 'hem fet' en comptes de 'farem', ja recuperaríem part de la confiança perduda en els polítics."

 • Portada Mònica Terribas - 05/02/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 05/02/16

  "Som a Granollers per viure com la Mitja es prepara per consolidar el que ja és un fenomen internacional en el món de les maratons... Però la nostra marató informativa passarà avui per sentir la veu de les ciutats del Vallès."

 • Portada Mònica Terribas - 04/02/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 04/02/16

  "Entenia millor, la societat espanyola, Catalunya en els anys de la transició? Aquest matí, a "Ruta 76" d'Albert Om, a les 10, revisarem el concert de Raimon a Madrid del 5 de febrer del 1976, demà en farà 40 anys. Quan el tornes a escoltar -les intervencions de Raimon, les reaccions del públic- t'adones de l'empatia que generaven aleshores la cultura, la llengua i la lluita per les llibertats de Catalunya. Han passat 40 anys i l'escenari sociopolític a l'Estat no ha aconseguit enfortir aquesta empatia, aquesta comprensió sobre maneres d'entendre la identitat diversa dels països que conviuen, ara, dins d'un estat espanyol afortunadament democràtic. Aquella nit del 1976, a Madrid, Raimon els va traduir les seves cançons i també el poema d'Espriu "Indesinenter" (incansablement), i el van aplaudir. Fa pocs anys hi va tornar i no el van aplaudir, i no crec que ara l'aplaudissin pels mateixos motius. Alguna cosa s'ha fet malament durant aquests 40 anys per estar tan lluny encara."

 • Portada Mònica Terribas - 03/02/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 03/02/16

  "Pedro Sánchez, o glòria i govern, o mort. La cara del risc i de l'última esperança, després d'haver aconseguit obrir la porta per trobar una sortida, perquè si no se'n surt, el lideratge de Pedro Sánchez al capdavant del PSOE trontolla. I un altre que tampoc tenia cap altra opció era Felip VI de Borbó, perquè el guanyador de les eleccions, Mariano Rajoy, estava sol amb els seus 123 escons i envoltat de casos de corrupció. El monarca i el líder socialista en minoria s'han agafat per les mans i han dit: "Farem el que podrem, però saltem, tu, saltem." Però saltem cap a on i per donar-se la mà amb qui i amb quants, i per fer què? Matí d'anàlisi i de sentir ràpidament els múltiples actors d'aquesta negociació que ara comença. La inestabilitat de la política espanyola pot resoldre's ara, sí, però es mantindrà la inestabilitat de l'Estat si el nou govern espanyol no dóna resposta al problema institucional que van plantejar les urnes a Catalunya."

 • Portada Mònica Terribas - 02/02/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 02/02/16

  "Poc que s'ho pensava, Felip VI, que el seu segon any de regnat el celebraria amb una partida d'escacs on el rei no té cap reina a efectes operatius (passa en les monarquies constitucionals masclistes com aquesta) i, a sobre, té dues torres que només es mouen en línies rectes perquè sempre ho han fet així. Si el PSOE aconsegueix un acord amb C's, li votaran en contra els 69 escons de Podem. I els socialistes catalans, què faran? Aquest matí ens acompanyarà Miquel Iceta, primer secretari del PSC i president dels socialistes catalans al Parlament. Mala peça al teler per a tots plegats. I com deia Guillermo Fernández Vara al comitè en una d'aquestes oportunes filtracions que dinamiten l'acord amb Podem: si anem a eleccions, i tornem a no sumar, què els diem, als espanyols? Però es va deixar una pregunta: i què li diem, a Brussel·les, que reclama interlocutors per saber qui farà els ajustaments que reclamen, i qui li garantirà que es tornin els deutes?"

 • Portada Mònica Terribas - 01/02/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 01/02/16

  "Divendres ens en vam anar pendents de les balances socialistes, i Pedro Sánchez les va saber equilibrar passant la pilota a les bases: qualsevol acord haurà de ser ratificat per la militància. El PSOE, davant d'un pacte que ideològicament pot arribar a comprometre la seva coherència, ho consultarà. Com ha fet la CUP a Catalunya. Enforteix el lideratge actual i neutralitza les pressions externes. Vivim en el procés d'investidura espanyol el mateix que hem viscut a Catalunya. Per vèncer el "pressing" econòmic silenciós, l'expolític explosiu i el mediàtic sorollós, els elegits a les urnes busquen en la militància l'escut protector per esquivar els meteorits que els envien. Aquest matí l'hi preguntarem a la número dos de Pedro Sánchez, Meritxell Batet. Però ara que ja sabem que no hi haurà gran coalició PP-PSOE, la pregunta és: quin programa de govern oferirà el PSOE a C's i Podem perquè sigui possible no cruspir-se les línies vermelles de tots tres?"

 • Portada Mònica Terribas - 29/01/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 29/01/16

  "Quina és una de les posicions del poder judicial més estratègiques davant la situació política a Catalunya? La presidència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. I en l'impàs incert del canvi d'escenari post 20-D, el Consell General del Poder Judicial no ha renovat el fins ara president del TSJC, Miguel Ángel Gimeno, a qui donaven suport Jutges per la Democràcia, i ha nomenat Jesús Barrientos. Què pensa Jesús Barrientos? Quines consideracions ha fet ja sobre la situació política catalana? Barrientos considera que en aquest escenari previsible de ruptura, l'actitud del TSJC ha de respondre a una situació d'excepcionalitat, sempre amb sotmetiment a les exigències legals. La paraula 'excepcionalitat' amb què Barrientos planteja l'escenari polític català casa amb l'excepcionalitat de les noves capacitats del Tribunal Constitucional per imposar el compliment de les seves sentències."

 • Portada Mònica Terribas - 28/01/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 28/01/16

  Sóc Mònica Terribas -i poseu els adjectius que us facin més ràbia-, periodista, dona i cada dia us desperto per acompanyar-nos i ajudar-nos a entendre el món. I sí, tenen raó les diputades de la CUP en la seva protesta ahir, és insuportable que l'anonimat de les xarxes socials amagui la mesquinesa del masclisme que encara existeix, que ofèn i que patim. Us ho deia dimarts a la portada i ho torno a fer. No ho resoldrem amb quotes ni amb lleis, ho resoldrem amb educació i amb persones que valorin les persones i el talent. I l'anonimat dels insults que rebem les dones pel fet de ser-ho, i el judici permanent de com funcionem, ens vestim o circulem, basat en esteorips, està arrelat. Ara s'ha fet evident, perquè les xarxes permeten l'impuls incontrolat que explota cada dia i que tradueix en paraules gruixudes les mirades i els comentaris cara a cara que, amb més gust o menys, entomem cada dia i que també responen a aquest masclisme. Lluitem-hi totes les persones que creiem en la dignitat

 • Portada Mònica Terribas - 27/01/16
  Escolta àudio

  Portada Mònica Terribas - 27/01/16

  "És imprevisible l'escenari de la política espanyola, amb la incorporació de 24 detencions en un altre cas de comissions il·legals a canvi d'adjudicacions públiques que afecten noms propis del PP, Alfonso Rus, exalcalde de Xàtiva i president de la Diputació, una trama que apunta a un munt d'excàrrecs d'ajuntaments del País Valencià pròxims a Rita Barberá, entre d'altres. Una alegria diària. Aquest matí parlarem amb l'exgovernador del Banc d'Espanya Miguel Ángel Fernández Ordóñez, que defineix l'entramat politicoeconòmic com a jungla d'animals, però les animalades les va viure de protagonista ell en plena crisi. Bankia va sortir a borsa quan ell governava el banc central espanyol, ho recordeu? I Rato ara és als jutjats. Qualsevol pacte de govern a Espanya hauria de passar per un capítol que digui: "Lluita contra la corrupció: comissió permanent al Congrés dels Diputats amb compareixences setmanals".