Informe Sala i Martín

 • Xavier Sala i Martín: "Quan la teva moneda s'abarateix, s'abaixa el teu salari"
  Escolta àudio

  Xavier Sala i Martín: "Quan la teva moneda s'abarateix, s'abaixa el teu salari"

  El catedràtic d'economia i professor de la Universitat Colúmbia, de Nova York, Xavier Sala i Martín, analitza la depreciació de l'euro respecte del dòlar, que ha fet que es comenci a parlar de la paritat, i de com això afecta els ciutadans.

 • Sala i Martín: "De Guindos tem que, si se li concedeix massa a Grècia, aquí guanyi Podem"
  Escolta àudio

  Sala i Martín: "De Guindos tem que, si se li concedeix massa a Grècia, aquí guanyi Podem"

  L'economista de la Universitat Colúmbia Xavier Sala i Martín ha analitzat la situació de Grècia i l'ultimàtum que li ha plantejat Brussel·les perquè accepti una pròrroga del rescat. Sala i Martín creu que Grècia acabarà acceptant el rescat però caldrà veure com ho ven davant del seu electorat, a qui havia promès deslligar-se del dictat d'Europa; per això ha dit que "s'ha de trobar la cosmètica perquè el govern grec torni a casa sense fer cara de derrotat". També ha advertit que "ara el risc no és de contagi financer sinó polític", i per això Espanya insisteix a demanar que Grècia compleixi els compromisos, perquè si no ho fa això podria alimentar partits com Podem, que s'alineen amb la Syriza.

 • Sala i Martín: "Un dels temes estrella a Davos serà la 'uberització' de les relacions laborals"
  Escolta àudio

  Sala i Martín: "Un dels temes estrella a Davos serà la 'uberització' de les relacions laborals"

  L'economista Xavier Sala i Martín ha explicat que el Fòrum Econòmic de Davos té com un dels aspectes destacats la innovació i com aquesta innovació està transformant les relacions laborals. "És el que jo anomeno 'uberització'", ha explicat. Segons Sala i Martín, això canviarà la manera de disposar del temps. L'economista també ha destacat que, a banda d'això, Davos també es fixarà en la debilitat de la recuperació econòmica mundial o la davallada del preu del petroli.

 • Sala i Martín sobre la depreciació de l'euro: "Els exportadors estaran contents, els importadors no"
  Escolta àudio

  Sala i Martín sobre la depreciació de l'euro: "Els exportadors estaran contents, els importadors no"

  L'economista Xavier Sala i Martín analitza l'impacte de la caiguda del preu del petroli en la inflació i explica qui surt beneficiat i perjudicat de la depreciació de l'euro respecte al dòlar.

 • Xavier Sala i Martín: "No sembla que Espanya torni a anar cap a dalt"
  Escolta àudio

  Xavier Sala i Martín: "No sembla que Espanya torni a anar cap a dalt"

  L'economista Xavier Sala i Martín ha posat en dubte el missatge optimista del president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Segons Sala i Martín, "literalment és cert que no hi ha crisi", però una altra cosa és que hi hagi una recuperació real i que la notin els ciutadans. L'economista també ha fet balanç d'aquest any, creu que la millor notícia de l'any és la bona marxa de l'economia dels EUA i la pitjor que Europa "no acabi de ressuscitar". Sala i Martín ensenyaria una targeta vermella a Vladímir Putin, perquè la seva política a Ucraïna està provocant efectes econòmics imprevisibles, i donaria la Pilota d'Or econòmica a Colòmbia, per la seva encertada política econòmica i per haver iniciat el procés de pau.

 • Sala i Martín: "Ells (govern Rajoy) intentaran estirar al màxim els pagaments i no donar-nos res"
  Escolta àudio

  Sala i Martín: "Ells (govern Rajoy) intentaran estirar al màxim els pagaments i no donar-nos res"

  L'economista Xavier Sala i Martín creu que si es compleix el full de ruta dissenyat per Artur Mas, en cas de majoria absoluta de la llista única, "la prioritat número 1 ha de ser una estructura fiscal que permeti recaptar els impostos des del primer dia de la independència. Sense això la resta no serà possible". Durant el període de transició de 18 mesos que ha fixat el full de ruta de Mas, Sala i Martín admet que Madrid no posarà les coses fàcils econòmicament, "però de fet ja està passant". Sobre corrupció, l'economista de la Universitat Colúmbia ha assegurat que "els xoriços estan distribuïts uniformement pel planeta, la diferència només és què passa quan els enganxen". En aquest sentit, ha recordat el cas de Bernard Madoff, que està en presó perpètua mentre que Fèlix Millet encara està lliure tot i que van ser detinguts en la mateixa època.

 • Sala i Martín: "Fitch aposta perquè Espanya ofereixi més autonomia. No coneixen els espanyols."
  Escolta àudio

  Sala i Martín: "Fitch aposta perquè Espanya ofereixi més autonomia. No coneixen els espanyols."

  L'economista Xavier Sala i Martín ha analitzat l'impacte del 9-N als Estats Units i especialment als mercats. Sala i Martín s'ha centrat sobretot en l'anàlisi que n'ha fet l'agència de qualificació del deute Fitch. Segons Sala i Martín, aquesta agència creu que Espanya farà una oferta de més autonomia a Catalunya "similar al concert basc o navarrès", cosa que demostra que "no coneixen gaire els espanyols". El catedràtic de la Universitat Colúmbia diu que als EUA es pregunten per què no es deixa votar els catalans.

 • "Curiosament les proves d'estrès no preveuen un escenari de deflació"
  Escolta àudio

  "Curiosament les proves d'estrès no preveuen un escenari de deflació"

  L'economista Xavier Sala i Martín ha analitzat els resultats dels exàmens del Banc Central Europeu a la banca. Ha advertit que no són uns exàmens infal·libles i ha advertit dues mancances en les proves actuals. D'una banda, que no s'han posat sota la lupa del BCE les caixes alemanyes, i de l'altra, que "curiosament no preveuen un escenari de deflació", quan és un risc evident de l'economia europea.

 • "Si NYT li dedica un editorial a Catalunya és perquè el tema està al carrer, també als EUA"
  Escolta àudio

  "Si NYT li dedica un editorial a Catalunya és perquè el tema està al carrer, també als EUA"

  L'economista Xavier Sala i Martín ha explicat el ressó que tenen als Estat Units les notícies sobre el procés català i també ha analitzat els riscos d'una tercera recessió a la zona euro i la delicada situació de l'economia francesa. "França és la bomba de rellotgeria d'Europa perquè no es pot rescatar, és massa gran", ha dit.

 • "Invertir només un 9,5% a Catalunya és una brutalitat, va en contra de la lògica econòmica"
  Escolta àudio

  "Invertir només un 9,5% a Catalunya és una brutalitat, va en contra de la lògica econòmica"

  El catedràtic d'economia de la Univesitat de Colúmbia, Xavier Sala i Martín, ha analitzat els pressupostos de l'estat per l'any que ve. Ha recordat que no és normal que Catalunya, que és responsable de gairebé el 19% del PIB espanyol, només concentri un 9,5% de la despesa. L'única lògica que tenen, segons ha dit, és electoral. També ha advertit que es basen en unes previsions sobre l'evolució econòmica que són "perillosament optimistes".

 • "Els diners dels impostos dels catalans se'ls emporten a altres indrets"
  Escolta àudio

  "Els diners dels impostos dels catalans se'ls emporten a altres indrets"

  L'Economista i catedràtic de la Universitat de Colúmbia, Xavier Sala i Martín, ha analitzat l'elvat deute públic espanyol que ja supera el bilió d'euros. Sala i Martín també ha apunta que si la Generalitat té dèficit és perquè els diners que es recapten via impostos aquí "se'ls emporten a altres indrets" i ha afegit que el deute públic català només representa el 30% del PIB català i que és una quantitat fàcilment assumible per a una Catalunya independent.

 • Xavier Sala i Martín: "Si marxem i no volen negociar, que quedi clar que el deute espanyol és seu"
  Escolta àudio

  Xavier Sala i Martín: "Si marxem i no volen negociar, que quedi clar que el deute espanyol és seu"

  L'economista i professor de la Universitat de Colúmbia, Xavier Sala i Martín, torna aquest any a col·laborar quinzenalment a "El matí de Catalunya Ràdio". En l'estrena de la nova temporada ha presentat el seu nou llibre "És l'hora dels adéus?" on explica quina és la situació actual de l'economia catalana i "com podria ser en cas que fos un país normal".

 • Sala i Martín, sobre Gowex: "És normal que hi hagi xoriços, no ho és que Guindos no en sabés res"
  Escolta àudio

  Sala i Martín, sobre Gowex: "És normal que hi hagi xoriços, no ho és que Guindos no en sabés res"

  L'economista Xavier Sala i Martín, ha analitzat l'escàndol de Gowex i ha dit que les fallides d'empreses especialitzades en tecnologia són habituals i els inversors ja saben que són apostes de risc, però no pot ser que la Comissió Nacional del Mercat de Valors no detectés el frau i que el ministre d'economia Luís de Guindos tampoc.

 • Sala i Martín: "És injust mantenir l'impost de societats al 30% per a tota la banca"
  Escolta àudio

  Sala i Martín: "És injust mantenir l'impost de societats al 30% per a tota la banca"

  El professor d'Economia de la Universitat de Columbia, Xavier Sala i Martín, repassa la reforma fiscal que ha presentat el govern del Partit Popular els últims dies. Analitza les repercussions que tindrà la baixada de l'IRPF per a les rendes mitjanes, les conseqüències que pot tenir aquesta davallada per a la recaptació de l'impost que gestiona la Generalitat de Catalunya i opina també sobre la baixada del 30% al 25% de l'impost de societats per a la majoria d'empreses, tret de les entitats bancàries, a les quals se'ls manté el percentatge de tributació intacte.

 • Sala i Martín: "Hi ha dues veritats a l'univers: la velocitat de la llum i el dèficit fiscal català"
  Escolta àudio

  Sala i Martín: "Hi ha dues veritats a l'univers: la velocitat de la llum i el dèficit fiscal català"

  El professor d'Economia de la Universitat de Columbia, Xavier Sala i Martí, ens recorda avui els diversos mètodes de càlcul de les balances fiscals de Catalunya, en la vigília de l'actualització dels números per part del conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell. Quina diferència hi ha entre el càlcul segons el sistema del flux monetari i el sistema del flux o càrrega-benefici? Quins interessos polítics hi ha al darrere de cadascun d'aquests mètodes? Segons Sala i Martín el que realment és important és "la pregunta que volem respondre amb el càlcul de les balances fiscals". Si la qüestió que interessa és saber quins ingressos tindria de més una Catalunya independent, el professor d'Economia no té cap dubte que el mètode més indicat és el del flux monetari, que xifra en quasi 16.500 milions d'euros el dèficit fiscal de Catalunya respecte l'Estat.

Anar al contingut