Informe Sala i Martín

 • XSiM: "Si hi ha Brexit, podria ser que Europa acabés desapareixent en la seva irrellevància"
  Escolta àudio

  XSiM: "Si hi ha Brexit, podria ser que Europa acabés desapareixent en la seva irrellevància"

  Xavier Sala i Martín alerta que una eventual sortida britànica de la UE pot causar més perjudicis a la resta d'Estats membres que no pas al mateix Regne Unit. El professor de la UPF i de la Universitat de Columbia adverteix sobre el risc que comporta per Europa aquesta hipotètica sortida, sobretot en l'àmbit financer. No descarta que en aquest cas acabin desapareixent els principals centres financers europeus -inclòs el de la City de Londres- en benefici d'altres ja existents, com ara el de Dubai o Hong Kong.

 • XSiM: "La clau de la innovació no és l'I+D, són les idees"
  Escolta àudio

  XSiM: "La clau de la innovació no és l'I+D, són les idees"

  Xavier Sala i Martín diu que "el món evoluciona amb les idees, però moltes d'aquestes idees no vénen de l'+D". Subratlla la necessitat d'una reforma del model educatiu que prepari les noves generacions per accedir a un mercat laboral on les persones hauran de competir cada cop més amb les màquines.

 • Sala i Martín: "Hi ha molts factors que indiquen que podem ser davant una nova 'tempesta perfecta'"
  Escolta àudio

  Sala i Martín: "Hi ha molts factors que indiquen que podem ser davant una nova 'tempesta perfecta'"

  El professor Xavier Sala i Martín fa un repàs pels principals factors que desestabilitzen actualment els mercats financers internacionals. Els dubtes sobre la Xina, la moderació de la reactivació als Estats Units i l'estancament europeu, entre alguns dels principals motius de preocupació per l'economia global.

 • XSiM: "És possible que la Xina pateixi un crac financer, però no és clar que el contagiï al món"
  Escolta àudio

  XSiM: "És possible que la Xina pateixi un crac financer, però no és clar que el contagiï al món"

  El professor de la UPF i la Universitat Columbia analitza el moment que travessa l'economia xinesa i els efectes que pot tenir a la resta del món. Diu que "els mercats, a la llarga, l'encerten (tanta gent tonta no hi ha, al món) però no sempre és així". Ara bé, Sala i Martín aclareix que no sabem si la situació al gegant asiàtic és tan greu per contagiar la resta del món. Alerta que el govern xinès s'ha equivocat en algunes de les mesures que ha imposat per evitar el col·lapse de les borses nacionals. Apunta que algunes d'aquestes mesures el que han fet és -contràriament al que buscaven- provocar més dubtes en els inversors. "Em sorprèn l'aura d'invencibilitat que es concedeix normalment als governs xinesos", diu Sala i Martín. Afegeix que el govern xinès és conscient que té un problema amb el seu model de creixement i que, com més posposin la seva reforma econòmica, més gran serà la caiguda.

 • Informe Sala i Martín: La Reserva Federal dels Estats Units i el petroli saudita
  Escolta àudio

  Informe Sala i Martín: La Reserva Federal dels Estats Units i el petroli saudita

  Sala i Martín adverteix que "és una incògnita el ritme de pujada dels interessos als EUA", i es pregunta si "ho faran de cop fins al 4% o a poc a poc". En qualsevol cas, sí que té clar que si als Estats Units pugen els interessos i a Europa, no, el capital que busca rendiment anirà cap allà. Sobre els factors que influeixen les polítiques econòmiques, Sala i Martín també adverteix que "si el preu del petroli baixa, els països que el venen, pateixen". És el cas de l'Amèrica Llatina, on Espanya hi té interessos, recorda. En aquesta línia també sospesa que l'Aràbia Saudita podria estar abaixant el preu del petroli expressament per aturar el "fracking" dels Estats Units. I un últim apunt, un comentari sobre per què baixa la borsa. Diu que hi ha raons que poden ser racionals, i d'altres, i en el cas espanyol apunta que "és possible que Espanya no vagi tan bé com ens diuen".

 • Xavier Sala i Martín posa color a l'economia, ara en un llibre
  Escolta àudio

  Xavier Sala i Martín posa color a l'economia, ara en un llibre

  El professor Sala i Martín ha volgut ampliar els guions del programa de TV3 "Economia en colors" i ho ha fet sobre el paper. Vuit capítols que repassen alguns dels conceptes bàsics d'una ciència que ell ha volgut fer comprensible i amena per a la gran audiència. La riquesa dels països, el món de les finances, els diners o l'ajuda al desenvolupament són algunes de les qüestions sobre les quals tracta ell llibre i que ha explicat a l'"Informe Sala i Martín".

 • Informe Sala i Martín: És prou sòlida la recuperació de l'economia espanyola?
  Escolta àudio

  Informe Sala i Martín: És prou sòlida la recuperació de l'economia espanyola?

  El professor Sala i Martín alerta dels dubtes que planen, no només sobre la reactivació espanyola, sinó en general sobre l'economia mundial. Recorda que l'evolució positiva dels últims mesos s'ha donat en un context global molt favorable, però que no queda clar què passarà en els pròxims mesos, si l'actual conjuntura s'acaba. Diu que el govern espanyol hauria de preguntar-se sobre les estratègies que caldrà seguir en cas que això passi. Sala i Martín també ha fet un repàs de la situació a la Xina i de com l'evolució del seu PIB pot afectar el panorama econòmic internacional.

 • Sala i Martín: "Amb tipus d'interès tan baixos podem estar posant les llavors d'una futura crisi"
  Escolta àudio

  Sala i Martín: "Amb tipus d'interès tan baixos podem estar posant les llavors d'una futura crisi"

  Coincidint amb una nova edició del Barcelona Meeting Point, Xavier Sala i Martín analitza la situació de l'economia espanyola postbombolla immobiliària. Apunta que el sector de la construcció s'està recuperant a poc a poc, però que no tornarà als nivells anteriors a la crisi i que -de fet - seria contraproduent que ho fes perquè, per anar bé, aquest sector no hauria de representar mai més del 4% del PIB estatal (recorda que en els millors temps va arribar al 15%). El professor Sala i Martín adverteix que l'actual preu baix del diner pot acabar convertint-se en una amenaça per a la recuperació mundial. Diu que el gran dilema ara és saber què s'ha de fer amb els tipus d'interès, tant als EUA com a la UE.

 • XSiM: Com pot ser que el 56% dels nostres joves estiguin a l'atur? Això és d'una ineficiència brutal
  Escolta àudio

  XSiM: Com pot ser que el 56% dels nostres joves estiguin a l'atur? Això és d'una ineficiència brutal

  L'eficiència del mercat laboral, l'educació primària, la salut, les infraestructures... són alguns dels indicadors que serveixen per mesurar el nivell de competitivitat d'una economia. A l'"Informe Sala i Martín", el professor de la Universitat Colúmbia explica la metodologia que aplica en l'elaboració de l'Informe de Competitivitat Global en col·laboració amb el Fòrum Econòmic Mundial. Aquest informe avalua l'eficiència de 140 economies d'arreu del món, que equivalen al 98,3% del PIB mundial.

 • Sala i Martín: "Qui pot acabar patint un 'corralito' és Espanya i Linde ho hauria de tenir present"
  Escolta àudio

  Sala i Martín: "Qui pot acabar patint un 'corralito' és Espanya i Linde ho hauria de tenir present"

  L'economista desmunta les tesis del governador del Banc d'Espanya sobre els riscos que comportaria la independència per a Catalunya i denuncia aquells que intenten manipular el vot de la gent a partir d'afirmacions d'aquesta mena. Sala i Martín subratlla que en economia el que compta són els fets i no les paraules, i recorda que les inversions estrangeres a Catalunya aquest any quintupliquen les del 2014 i són les més altes de la història. Això, segons ell, demostra que, contràriament al que afirmen algunes veus, les empreses confien plenament en l'economia catalana. També s'ha referit a les pensions, i ha advertit que l'estat espanyol està obligat per llei a pagar-les. I si deixa de fer-ho -diu Sala i Martín- "tranquils, perquè les pagarà el govern de la Generalitat".

 • "Si Catalunya fos independent, tindria 16.000 milions d'euros addicionals"
  Escolta àudio

  "Si Catalunya fos independent, tindria 16.000 milions d'euros addicionals"

  Xavier Sala i Martín puntualitza que aquests serien uns ingressos que obtindria el país -no la Generalitat-, i que correspondrien a la presència de totes les institucions que ara són a Madrid o altres llocs de l'Estat, i que en cas d'independència s'haurien de crear aquí. L'economista contradiu així les tesis de Josep Borrell, que en el seu últim llibre redueix considerablement aquest dèficit fiscal. En relació amb si una Catalunya independent hauria o no d'assumir part del deute públic espanyol, Sala i Martín creu que finalment aquesta serà una qüestió que caldrà negociar. En qualsevol cas -subratlla- el que haguem d'assumir, en cas de negociació, sempre serà més avantatjós que el que pagaríem si ens quedéssim a Espanya.

 • Sala i Martín: "Si Grècia surt de l'euro, hi haurà atacs especulatius. Pot ser el final d'Europa"
  Escolta àudio

  Sala i Martín: "Si Grècia surt de l'euro, hi haurà atacs especulatius. Pot ser el final d'Europa"

  El catedràtic d'Economia de la Universitat Colúmbia, Xavier Sala i Martín, creu que l'única opció que evitaria el desastre és un acord entre Grècia i els seus creditors. "Interessa a tothom que hi hagi acord", ha dit. L'economista ha advertit que l'alternativa seria desastrosa per a totes les parts i que, si Grècia vol anar pel seu compte, també haurà de fer retallades, i seran superiors a les que li demana Europa.

 • Sala i Martín: "El TTIP interessa sobretot a Europa perquè està perdent pes en l'àmbit mundial"
  Escolta àudio

  Sala i Martín: "El TTIP interessa sobretot a Europa perquè està perdent pes en l'àmbit mundial"

  El catedràtic d'economia de la Universitat Colúmbia, Xavier Sala i Martín, analitza el tractat de lliure comerç que estan negociant bilateralment la Comissió Europea i els Estats Units. Segons Sala i Martín, "els Estats Units no necessiten per res Europa" i Europa s'ha d'adonar que l'epicentre del món s'ha desplaçat a l'est. Sala i Martín també ha dit que els polítics haurien de deixar de banda els seus interessos i pensar què és el que més interessa i beneficia els consumidors.

 • Missatge de Sala i Martín als partits sobiranistes: "Les baralletes destrempen"
  Escolta àudio

  Missatge de Sala i Martín als partits sobiranistes: "Les baralletes destrempen"

  El catedràtic de la Universitat Columbia, Xavier Sala i Martín, ha analitzat els resultats electorals de diumenge. Segons Sala i Martín, la victòria de Colau s'explica perquè ha sabut fer trempar amb el seu discurs la gent que ho està passant malament arran de la crisi, i ha afegit que "la lliçó que ha d'aprendre el sobiranisme és que ha de fer trempar els seus o no anem enlloc". Ha conclòs que les baralles entre els partits sobiranistes destrempen. L'economista també recorda que els catalans paguen molts impostos i que "és una vergonya que amb el que paguem els sous dels catalans no estiguin garantits".

 • Sala i Martín: "Els polítics rescaten bancs dolents; per tant, val més que tinguin beneficis"
  Escolta àudio

  Sala i Martín: "Els polítics rescaten bancs dolents; per tant, val més que tinguin beneficis"

  L'economista Xavier Sala i Martín ha analitzat els beneficis obtinguts per la gran banca espanyola el primer trimestre de l'any. Segons Sala i Martín, els bancs tenen bona salut perquè els han obligat a capitalitzar-se i tots els diners que ingressen els guarden, en comptes de prestar-los. Per a Sala i Martín, "la culpa és dels reguladors, que obliguen els bancs a preparar-se per a un diluvi universal i per això no donen crèdits". En tot cas, l'economista diu que almenys "ara ja sabem que amb aquests polítics es rescaten els bancs que no fan bé les coses; per tant, és millor que els bancs obtinguin beneficis, perquè, si no, ho acabarem pagant nosaltres".

Anar al contingut