En primera persona del plural

 • "Speechwriters" o escriptors de discursos: "Si et creus un discurs, el comuniques"
  Escolta àudio

  "Speechwriters" o escriptors de discursos: "Si et creus un discurs, el comuniques"

  Parlem dels "speechwriters", les persones que es dediquen a escriure els discursos dels polítics. Com s'escriuen els discursos dels polítics? Com han de comunicar?... En parlem amb Ana Polo, politòloga; Roger Rosich, exadjunt al cap de gabinet del conseller Rull; David Espinós, consultor en comunicació, i Jordi Vera, responsable de comunicació d'ERC al Parlament. Tots coincideixen que "els discursos te'ls has de fer teus".

 • Zooteràpia: Gossos, conills i insectes bastó, animals que milloren la salut
  Escolta àudio

  Zooteràpia: Gossos, conills i insectes bastó, animals que milloren la salut

  La zooteràpia és una teràpia amb animals ensinistrats que actuen com a suport en tractaments per a pacients de totes les edats (des d'algú que té una fòbia fins a persones amb depressions, nens amb fracàs escolar, paràlisi cerebral, nens amb síndrome de Prader-Willi i gent gran). En parlem amb Anna Güimil, directora de l'Associació Catalana de Zooteràpia; Bruna Sabala, nena de 12 anys amb fòbia als gossos; Laia Boada, mare de la Bruna; Maria Ríos, germana del Toni, que té una discapacitat intel·lectual i malaltia mental, i Núria Balcells, mare del Sito, nen de 13 anys amb síndrome de Prader-Willi. La periodista d'"El matí de Catalunya Ràdio" Laia Claret assisteix a una sessió de zooteràpia impartida per Montse Rodríguez, terapeuta de zooteràpia.

 • "En primera persona": Desigualtat i vulnerabilitat en les famílies monoparentals
  Escolta àudio

  "En primera persona": Desigualtat i vulnerabilitat en les famílies monoparentals

  Es considera família monoparental aquella que està formada per un o més fills menors de 21 anys o de 26 si conviuen amb una sola persona i en depenen econòmicament. Segons un estudi de la Taula del Tercer Sector, una de cada deu famílies a Catalunya és monoparental i, en el 80% dels casos, el progenitor que té cura del fill és una dona. En parlem amb Ricard Sebastià, separat i amb 1 filla; Lluisa Sáez, separada i amb 2 fills; Carolina Colell, soltera i amb fill "in vitro", i Sònia Bardají, separada i amb 3 filles bessones.

 • El Suprem i l'impost de les hipoteques: visions contraposades d'un notari i un advocat
  Escolta àudio

  El Suprem i l'impost de les hipoteques: visions contraposades d'un notari i un advocat

  El notari Joan Rubies admet que el període d'incertesa obert pel Tribunal Suprem mentre resol qui ha de pagar l'impost d'Actes Jurídics Documentats (AJD) de les hipoteques "ha alentit una mica el ritme de signatura" de préstecs per la compra d'un habitatge. "Però la gent està tranquil·la", diu. L'advocat Ferran Sanahuja discrepa del notari, i assegura que "hi ha molt incertesa dels clients". Sanahuja explica que, al marge de com quedi la qüestió de l'AJD, es poden reclamar la majoria de despeses relacionades amb una hipoteca: comissió d'obertura, despeses de notaria, gestoria, taxació i registre. "El temps de resolució d'aquestes reclamacions", segons l'advocat, és de dos a tres anys.

 • Paternitats: Maneres diferents de conciliar fills i feina
  Escolta àudio

  Paternitats: Maneres diferents de conciliar fills i feina

  Des del juliol, el permís de paternitat, voluntari, és de cinc setmanes. El pacte del govern de Pedro Sánchez amb Podem és que l'any que ve aquestes cinc setmanes s'ampliïn a vuit; el 2020, a dotze, i el 2021 s'igualin a les setze setmanes del permís de maternitat actual. Parlem de permisos de paternitat i conciliació de la vida laboral i la familiar amb Albert Ferré, advocat i empresari que té una filla de 5 anys; Bernat Escudero, assalariat en una empresa gran que té bessones d'1 any; Jordi Formiguera, assalariat en una fundació que té dos fills de 5 i 6 anys; Oriol Font, pagès i autònom que té una filla de 6 anys i un fill de 3 anys, i David Tallon, propietari de la botiga Free Food, que té quatre fills.

 • "En primera persona": Coneixeu gent que ha trobat parella a través de les xarxes? Nosaltres, sí
  Escolta àudio

  "En primera persona": Coneixeu gent que ha trobat parella a través de les xarxes? Nosaltres, sí

  Quantes parelles coneixeu que s'hagin conegut per internet? Quines són les millors aplicacions? Bea i Jon, a través d'eDarling; Laia i Joan, per Instagram; Marta i Marc, per Tinder... Tots han trobat parella a través de les xarxes. En parlem a "En primera persona del plural".

 • "En primera persona": "Menjo amanides perquè així no gasto gas"
  Escolta àudio

  "En primera persona": "Menjo amanides perquè així no gasto gas"

  L'Ana i la Marta són dues dones que viuen cada dia la pobresa, que cada vegada és més femenina. L'Ana ens ha explicat a "En primera persona" què ha de fer per sobreviure cada mes. Són veus de dones reals que mantenen l'anonimat. Hem parlat de la feminització de la pobresa amb Lucia Delgado, portaveu de la PAH de Barcelona; i dues testimonis que pateixen la pobresa energètica en primera persona: l'Ana i la Marta.

 • "En primera persona del plural": El poliamor o com desfer-se de les convencions
  Escolta àudio

  "En primera persona del plural": El poliamor o com desfer-se de les convencions

  Què és el poliamor? En què consisteix? Com es gestiona? I la gelosia? Parlem del poliamor amb Alfred Pallàs, editor i redactor de continguts digitals; Noemí Casquet, periodista especialitzada en sexualitat, i Sofia Beyond Love, autora del llibre "Desnudando los celos".

 • "En primera persona": sorolls, brutícia, robatoris, droga, baralles... Parlem amb barris indignats
  Escolta àudio

  "En primera persona": sorolls, brutícia, robatoris, droga, baralles... Parlem amb barris indignats

  Aquest estiu els alts nivells d'incivisme i d'inseguretat ciutadana a Catalunya, i sobretot a Barcelona, han tornat a posar de manifest que hi ha molts barris del nostre país en què, malauradament, a segons quins carrers i a segons quines hores, és recomanable no sortir a la via pública. Avui, a "En primera persona del plural", hem volgut donar veu a quatre veïns de barris afectats que lluiten perquè no hagin de viure diàriament amb impediments. Sorolls, brutícia, robatoris, droga, baralles... Així es viu en aquests quatre barris de Catalunya. En parlem amb Manel Martínez, vicepresident de l'Associació de Veïns de la Barceloneta; Ivan Rivera, president de l'Associació de Veïns de Robadors, Picalter i Roig; Carme Puig, presidenta de l'Associació de Veïns del Barri del Port de Tarragona, i Josep Maria Muñoz, president de la Plataforma del Pla de l'Aigua de Lleida.

 • "En primera persona": Dones periodistes denuncien l'assetjament online
  Escolta àudio

  "En primera persona": Dones periodistes denuncien l'assetjament online

  L'Institut Internacional de la Premsa (IPI) i la Plataforma en Defensa de la Llibertat d'Informació alerten de l'augment de l'assetjament i les amenaces online contra periodistes a l'estat espanyol, i especialment contra les dones que exerceixen aquesta professió. En parlem amb Cristina Fallaràs, periodista i escriptora; Lorena Gómez Maldonado, periodista d'El Español; Carme Freixa, periodista i ciberactivista feminista; Danae Boronat, periodista esportiva, i Virgínia Pérez Alonso, presidenta de la PDLI, membre de la junta executiva de l'IPI i codirectora del diari Público.

 • "En primera persona": Més recursos i repensar horaris, temes pendents en l'arrencada del curs
  Escolta àudio

  "En primera persona": Més recursos i repensar horaris, temes pendents en l'arrencada del curs

  Després de repensar la metodologia i les arquitectures dels centres, continua pendent obtenir més recursos per compensar les desigualtats entre els nens i les nenes a l'escola i repensar els horaris escolars tant de mestres com d'alumnes. Ens ho han explicat els participants en la tertúlia sobre l'arrencada del curs escolar en diferents punts de Catalunya: Marcel Pané, director de la ZER La Segarra; Marta Vidal, cap d'estudis de l'Institut Abat Oliva de Ripoll; Agnès Barba, mestra i directora de l'escola dels Encants de Barcelona i presidenta del Consell Escolar, i Anna Comas, de l'escola La Maquinista.

 • "En primera persona del plural": Llaços grocs, sí o no
  Escolta àudio

  "En primera persona del plural": Llaços grocs, sí o no

  Persones amb diferents opinions debaten sobre la idoneïtat dels llaços grocs a la via pública. Ens expliquen per què els posen o per què els treuen. Hi participen José Casado, portaveu d'Els segadors, del Maresme; Jordi, consultor; Pilar Barriendos, jubilada; Maxi Calero, aturat; Paula Herenas, empleada d'una empresa de càtering, i Josep Tabaras, carnisser d'Alella. I Marc Marsal, professor de Dret Administratiu de la UB.