En primera persona del plural

 • Formació Professional, una opció amb moltes possibilitats de feina
  Escolta àudio

  Formació Professional, una opció amb moltes possibilitats de feina

  Més del 90% dels joves que han cursat cicles formatius, tant de grau mitjà com superior, troben feina al cap de menys d'un any d'haver acabat els estudis. Per això, a "En primera persona del plural", convidem quatre joves perquè ens expliquin la seva experiència acadèmica i laboral. Són Flor Gagliardo, Oriol Escolano, José Izquierdo i Albert Romero.

 • La vida laboral de les persones transgènere: "Sabem qui som, on estem i no ens hem de justificar"
  Escolta àudio

  La vida laboral de les persones transgènere: "Sabem qui som, on estem i no ens hem de justificar"

  A "En primera persona del plural", convidem a l'estudi Àlex Bixquert, Clara Palau, Eloi Martin i Judit Juanhuix. Persones transgènere que ens expliquen les dificultats i els prejudicis socials a l'hora de trobar feina.

 • "Passar el Nadal a l'hospital no és tan dolent": petits pacients i equip mèdic, en primera persona
  Escolta àudio

  "Passar el Nadal a l'hospital no és tan dolent": petits pacients i equip mèdic, en primera persona

  A les portes de Nadal, "El matí de Catalunya Ràdio" vol parlar de veritats viscudes des de l'Hospital Sant Joan de Déu. Farem un "En primera persona del plural", amb el cap del servei d'urgències, Carles Luaces; la infermera, psicòloga i coordinadora del programa Hospital Amic, Núria Serrallonga; l'Erika, que ha estat dues vegades ingressada per Nadal, i Silvana Lucas, la seva mare; Míriam Sanvicente, mare d'un nadó prematur acabat de néixer, i Maribel Santos, auxiliar d'infermeria. Sentirem dues cançons en directe del grup Xiula, que cantaran "Verdura i peix" i "T'estimo bastant".

 • Marta, Lluc i Jan (La Marató 2019): "Vivim el dia a dia i no pensem en el futur"
  Escolta àudio

  Marta, Lluc i Jan (La Marató 2019): "Vivim el dia a dia i no pensem en el futur"

  Aquest any La Marató 2019 de Catalunya Ràdio i TV3, que se celebrarà diumenge, estarà dedicada a les malalties minoritàries, que afecten mig milió de catalans. Ens acompanyen Marta Santodomingo (25 anys, Sarrià de Ter), que pateix síndrome de Moebius; Jesús Merino, pare de l'Abril, que pateix paraparèsia espàstica del tipus 52; Lluc Botigué (14 anys, Balaguer), que pateix atàxia de Friedreich, i Jan Martinez (14 anys, Barcelona), que pateix distròfia de cintures.

 • Té edat la sexualitat?
  Escolta àudio

  Té edat la sexualitat?

  A l'"En primera persona del plural", ens preguntem si la sexualitat no té edat i parlem amb gent gran. Ens acompanyen Roser Padrós, Enric Oller, Asunción Forcada, Armand de Fluvià i Montse Cañas, metgessa i sexòloga.

 • Els adolescents del documental "Paper mullat" es queixen que els adults no els tenen en compte
  Escolta àudio

  Els adolescents del documental "Paper mullat" es queixen que els adults no els tenen en compte

  A "En primera persona del plural", parlem de l'incompliment de la Convenció sobre els Drets de l'Infant, que ara fa 30 anys. Convidem adolescents que ens expliquen les seves preocupacions en temes socials, d'habitatge i medioambientals. Per aprofundir més en el tema, TV3 emet el documental "Paper mullat" al "Sense Ficció".

 • Oriol Domènech: "Si el 1938 hagués explotat un camió de trilita a la Gran Via, hauria volat tot"
  Escolta àudio

  Oriol Domènech: "Si el 1938 hagués explotat un camió de trilita a la Gran Via, hauria volat tot"

  A "En primera persona", parlem amb Oriol Domènech, otorrinolaringòleg, cirurgià, aventurer, home de fortes conviccions catalanistes. L'Oriol Domènech té 96 anys i ha viscut algun dels episodis més importants en la història d'aquest país. L'Oriol Domènec va veure, amb 15 anys, com les parets de casa seva a la Gran Via de Barcelona s'ensorraven per les bombes del 1938. Domènech té dubtes seriosos sobre el camió de trilita on suposadament va caure la bomba. Domènech diu: "No va explotar un camió de trilita, van ser bombes. Quan una notícia es fa viral i els vencedors són ells, costa molt esborrar-ho." Amb 22 anys, Domènech va penjar senyeres a la Sagrada Família i al Palau de la Música Catalana en els anys més durs del franquisme; es va enamorar de la filla d'una de les famílies més importants de la Barcelona franquista, i va viure un any a l'Antàrtida en condicions extremes... En realitat, la vida d'Oriol Domènech és una vida de pel·lícula.

 • Venus i Uralita: dos casos de lluita i supervivència
  Escolta àudio

  Venus i Uralita: dos casos de lluita i supervivència

  A "En primera persona del plural", parlem de dos casos que han hagut de passar per les mans de la justícia: d'una banda, els veïns de l'edifici "Venus", al barri de la Mina, que porten 20 anys esperant que s'enderroqui l'edifici i els reallotgin. De l'altra, la fàbrica "Uralita S.A" que ha d'indemnitzar 14 veïns i familiars de treballadors víctimes de l'amiant. Dos casos de lluita i de supervivència.

 • "Quan hi hagi el Brexit no podrem votar ni aquí ni allà"
  Escolta àudio

  "Quan hi hagi el Brexit no podrem votar ni aquí ni allà"

  Hem reunit quatre britànics que viuen a Catalunya des de fa anys per veure com encaren el Brexit. No tenen por de la sortida del Regne Unit de la UE, però troben caòtica la gestió dels polítics britànics.

 • Les empreses catalanes, davant del Brexit
  Escolta àudio

  Les empreses catalanes, davant del Brexit

  El dia que la Unió Europea dona una pròrroga al Brèxit fins al 31 de gener parlem amb empreses catalanes que es preparen per a la sortida del Regne Unit de la UE. A l'"En primera persona del plural" ens acompanyen Eva Prada, directora de la Cambra de Comerç Britànica a Espanya, i tres empresaris del sector agroalimentari, industrial i d'automoció: Ferran Alemany, gerent de Torrons i Mel Alemany; Josep Ruiz, director comercial d'Iberital (màquines de cafè), i Oriol Rey, responsable d'exportació d'Indcar (fabricació de minibusos i microbusos).

 • Desaparicions: cal denunciar-les al moment
  Escolta àudio

  Desaparicions: cal denunciar-les al moment

  L'any passat es van registrar prop de 4.500 denúncies de desaparició al nostre país, una mitjana de 370 al mes. Aquest vespre, després del "Telenotícies", el "Sense ficció" de TV3 emet "Temps d'espera", que posa el focus en aquesta qüestió. A l'"En primera persona" en parlem amb Montserrat Besses, periodista que ha dirigit el documental "Temps d'espera"; Montserrat Torruella, presidenta d'Inter-Sos (Associació de Familiars de Persones Desaparegudes sense Causa Aparent), i Patrícia Petit, presidenta d'AFADES (Associació de Familiars de Desapareguts i Desaparegudes), el sogre de la qual aviat farà 2 anys que va desaparèixer. Per telèfon, parlem amb l'inspector Jordi Domènech, cap de l'àrea central d'investigació de persones de la divisió d'investigació criminal.

 • Bombers, estibadors i pagesos que van defensar les urnes l'1-O
  Escolta àudio

  Bombers, estibadors i pagesos que van defensar les urnes l'1-O

  Parlem amb un bomber, Roger Juan; un estibador, Jordi Romero, i un pagès, Gerard Batalla, que van implicar-se en la defensa el referèndum de l'1 d'octubre del 2017. Com van actuar llavors i què pensen de com ha evolucionat la situació política des de fa dos anys.

 • Com és viure a la Mina?
  Escolta àudio

  Com és viure a la Mina?

  A "En primera persona", ens preguntem com és viure a la Mina. En parlem amb Josep Maria Monferrer, antic professor i veí de la Mina; Martín Arcos, president de Ràdio La Mina; Paco Vargas, estudiant de Ciències Polítiques, integrador social i promotor escolar; Susana Martínez, veïna de la Mina, activista gitana, graduada en Economia i màster en Assessoria i Gestió Tributària per Esade. Montse Barcon és amb la unitat mòbil d'"El matí de Catalunya Ràdio" amb veïns i veïnes d'aquest barri de Sant Adrià de Besòs.

 • Un quilo de raïm per fer cava es pot pagar a 30 cèntims?
  Escolta àudio

  Un quilo de raïm per fer cava es pot pagar a 30 cèntims?

  En plena verema, els pagesos i viticultors del Penedès faran vaga. No colliran raïm per denunciar els preus baixos que els ofereixen les grans empreses del sector. A "En primera persona del singular", en parlem amb Isabel Vidal, pagesa-viticultora de la vinya de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, i Josep Marrugat, pagès i membre del sector de la vinya d'Unió de Pagesos. A "Us fem cas", Montse Barcon ha anat fins a les vinyes del Penedès per parlar amb Santi Vallès, viticultor i president de l'Associació de Viticultors del Penedès.

 • L'homosexualitat en l'esport, en primera persona
  Escolta àudio

  L'homosexualitat en l'esport, en primera persona

  A l'"En primera persona del plural", parlem de l'homosexualitat a l'esport i el tabú que encara representa. En parlem amb Víctor Gutiérrez, waterpolista; Marc Fortuny, judoka, i Jesús Tomillero, primer àrbitre de futbol de l'estat espanyol que va dir obertament que era homosexual. El waterpolista Víctor Gutiérrez ha dit que "per moltes persones, l'esport és un lloc on encara se senten més assenyalats".