Cuina de resistència, amb Maria Nicolau

  • Cuina amb carn de xai, més enllà de les costelles a la brasa o arrebossades
    Escolta àudio

    Cuina amb carn de xai, més enllà de les costelles a la brasa o arrebossades

    La xef Maria Nicolau trenca el mite que la carn de xai és cara. Només les costelles i les mitjanes. El coll, el pit, la falda i els braons són assequibles. Avui proposa cuinar plats de cap i coll de xai, a la brasa, arrebossat o guisat com si fos un fricandó. També dona indicacions per fer una cassola de xai, amb el pit i la falda de l'animal.

    La xef Maria Nicolau trenca el mite que la carn de xai és cara. Només les costelles i les mitjanes. El coll, el pit, la falda i els braons són assequibles. Avui proposa cuinar plats de cap i coll de xai, a la brasa, arrebossat o guisat com si fos un fricandó. També dona indicacions per fer una cassola de xai, amb el pit i la falda de l'animal.

  • El calçot a la cuina, més enllà de les calçotades
    Escolta àudio

    El calçot a la cuina, més enllà de les calçotades

    La xef del restaurant El Ferrer de Tall, Maria Nicolau, dona trucs per cuinar calçots a casa, ara que n'és temporada. A més de menjar-los a la brasa, en un terreny amb rostolls i una bona colla, proposa escalivar-los al forn. També explica com es poden aprofitar les fulles verdes exteriors per fer una sopa de calçot. I més plats: crema de calçots, vichysoisse de calçot, truita de calçots, gratinat de calçots, o calçots amanits amb vinagreta. I que no hi falti el romesco.

    La xef del restaurant El Ferrer de Tall, Maria Nicolau, dona trucs per cuinar calçots a casa, ara que n'és temporada. A més de menjar-los a la brasa, en un terreny amb rostolls i una bona colla, proposa escalivar-los al forn. També explica com es poden aprofitar les fulles verdes exteriors per fer una sopa de calçot. I més plats: crema de calçots, vichysoisse de calçot, truita de calçots, gratinat de calçots, o calçots amanits amb vinagreta. I que no hi falti el romesco.

  • Cuina variada amb fruits secs
    Escolta àudio

    Cuina variada amb fruits secs

    La xef del restaurant Ferrer de Tall, Maria Nicolau, proposa cuinar uns tortellini de carbassa amb ametlles, o elaborar un paté d'ametlles i olives. O fer una picada d'avellanes i xocolata per potenciar els peus de porc. També recomana espessir amb un grapat de nous un puré elaborat amb brou de pollastre, patata, ceba sofregida i api. Els oients també plantegen tota mena de plats amb fruits secs: des de salsa pesto amb pinyons fins a brownie de xocolata amb avellanes, passant pels fruits secs que es posen a l'amanida, per donar textura al pollastre al forn o les mandonguilles amb sèpia.

    La xef del restaurant Ferrer de Tall, Maria Nicolau, proposa cuinar uns tortellini de carbassa amb ametlles, o elaborar un paté d'ametlles i olives. O fer una picada d'avellanes i xocolata per potenciar els peus de porc. També recomana espessir amb un grapat de nous un puré elaborat amb brou de pollastre, patata, ceba sofregida i api. Els oients també plantegen tota mena de plats amb fruits secs: des de salsa pesto amb pinyons fins a brownie de xocolata amb avellanes, passant pels fruits secs que es posen a l'amanida, per donar textura al pollastre al forn o les mandonguilles amb sèpia.

  • Cuina pràctica amb microones
    Escolta àudio

    Cuina pràctica amb microones

    La xef del restaurant El Ferrer de Tall, Maria Nicolau, proposa uns quants trucs per cuinar de forma més barata i eficient, amb el forn microones. Des de la preparació d'una truita de patates al peix amb herbes aromàtiques, passant per les patates xip, el bacon cruixent, les verdures, o fins i tot crema de farcir per elaborar pastissos. Els oients d'"El matí de Catalunya Ràdio" també hi diuen la seva: al microones hi couen carbassa, tomàquets madurs i també carxofes.

    La xef del restaurant El Ferrer de Tall, Maria Nicolau, proposa uns quants trucs per cuinar de forma més barata i eficient, amb el forn microones. Des de la preparació d'una truita de patates al peix amb herbes aromàtiques, passant per les patates xip, el bacon cruixent, les verdures, o fins i tot crema de farcir per elaborar pastissos. Els oients d'"El matí de Catalunya Ràdio" també hi diuen la seva: al microones hi couen carbassa, tomàquets madurs i també carxofes.

  • Com congelar i descongelar bé els aliments
    Escolta àudio

    Com congelar i descongelar bé els aliments

    Maria Nicolau dona consells sobre la congelació d'aliments. Alguns són més fàcils de preservar a temperatures sota zero, però d'altres no tant. És el cas de les verdures, que recomana envasar al buit o tancar-les hermèticament abans de posar-les al congelador. I en el cas que es comprin congelats, diu que millor fer-ho en envasos petits, perquè així no queda res obert a mitges al congelador. Una vegada descongelat, millor consumir l'aliment en qüestió.

    Maria Nicolau dona consells sobre la congelació d'aliments. Alguns són més fàcils de preservar a temperatures sota zero, però d'altres no tant. És el cas de les verdures, que recomana envasar al buit o tancar-les hermèticament abans de posar-les al congelador. I en el cas que es comprin congelats, diu que millor fer-ho en envasos petits, perquè així no queda res obert a mitges al congelador. Una vegada descongelat, millor consumir l'aliment en qüestió.

  • Receptes per aprofitar les "delícies" del lot de Nadal
    Escolta àudio

    Receptes per aprofitar les "delícies" del lot de Nadal

    La Maria Nicolau explica com aprofitar aquell pot de bonítol en conserva, aquells torrons Suchard, les boletes de coco, pinya al natural o aquell cava que només de mirar-lo fixament ja fa venir mal de cap. Receptes per aprofitar el lot de Nadal, si és que en teniu.

    La Maria Nicolau explica com aprofitar aquell pot de bonítol en conserva, aquells torrons Suchard, les boletes de coco, pinya al natural o aquell cava que només de mirar-lo fixament ja fa venir mal de cap. Receptes per aprofitar el lot de Nadal, si és que en teniu.

  • Trenta idees de regals per a la cuina, amb pressupost ajustat
    Escolta àudio

    Trenta idees de regals per a la cuina, amb pressupost ajustat

    La Maria Nicolau proposa idees per regalar aquest Nadal relacionades amb la cuina. Totes bé de preu. Per a pressupostos baixos, de menys de 5 euros: argolles, temporitzadors o draps de cuina. Coses d'entre 5 i 10 euros: d'una bàscula digital a una fusta de tallar, passant per un bon davantal o un setrill. Entre 10 i 20 euros: un morter de fusta, una pedra d'esmolar ganivets o unes estovalles boniques. I per més de 20 euros, des d'un túrmix fins a una olla de pressió o un hule.

    La Maria Nicolau proposa idees per regalar aquest Nadal relacionades amb la cuina. Totes bé de preu. Per a pressupostos baixos, de menys de 5 euros: argolles, temporitzadors o draps de cuina. Coses d'entre 5 i 10 euros: d'una bàscula digital a una fusta de tallar, passant per un bon davantal o un setrill. Entre 10 i 20 euros: un morter de fusta, una pedra d'esmolar ganivets o unes estovalles boniques. I per més de 20 euros, des d'un túrmix fins a una olla de pressió o un hule.

  • Consells per triar un bon pernil ibèric
    Escolta àudio

    Consells per triar un bon pernil ibèric

    La xef del restaurant Ferrer de Tall, Maria Nicolau, explica com d'important és mirar les etiquetes dels pernils curats que habitualment es compren per Nadal: la blanca, la verda, la vermella i la negra, que és la més bona. Repassa les diferents races de porc amb les quals es fan els pernils curats, i les diferències entre el pernil de gla, l'ibèric, el d'enceball, el duroc, el pernil serrà i l'anomenat pernil de país. I escoltem quins són els que habitualment trien els consumidors.

    La xef del restaurant Ferrer de Tall, Maria Nicolau, explica com d'important és mirar les etiquetes dels pernils curats que habitualment es compren per Nadal: la blanca, la verda, la vermella i la negra, que és la més bona. Repassa les diferents races de porc amb les quals es fan els pernils curats, i les diferències entre el pernil de gla, l'ibèric, el d'enceball, el duroc, el pernil serrà i l'anomenat pernil de país. I escoltem quins són els que habitualment trien els consumidors.

  • Set escudelles que no són la de Nadal
    Escolta àudio

    Set escudelles que no són la de Nadal

    La xef del restaurant Ferrer de Tall Maria Nicolau proposa set tipus d'escudelles diferents de la que tradicionalment se serveix el dia de Nadal. Escudella de gallina, d'altres elaborades a partir de l'aigua dels cigrons o de les mongetes, escudella de bacallà amb espinacs i ou dur, la sopa de cap de rap, la de bròquil violeta, i una de carbassa i fredolics.

    La xef del restaurant Ferrer de Tall Maria Nicolau proposa set tipus d'escudelles diferents de la que tradicionalment se serveix el dia de Nadal. Escudella de gallina, d'altres elaborades a partir de l'aigua dels cigrons o de les mongetes, escudella de bacallà amb espinacs i ou dur, la sopa de cap de rap, la de bròquil violeta, i una de carbassa i fredolics.

  • 10 maneres de reaprofitar els aliments de pots oberts a la nevera
    Escolta àudio

    10 maneres de reaprofitar els aliments de pots oberts a la nevera

    La cuinera Maria Nicolau proposa unes quantes idees per no haver de llençar els aliments que guardem en pots i llaunes obertes a la nevera. D'entrada, proposa fer crestes, truita o pasta amb els ingredients que no hem acabat d'un pot obert. També recomana no barrejar llaunes o conserves obertes de diferents dies. Aconsella guardar el contingut de llaunes en un recipient de vidre o de plàstic que tanqui bé. També proposa congelar algunes salses, però no en pots de vidre, sinó en bosses de plàstic envasades al buit. Tot etiquetat, per recordar què és cada cosa.

    La cuinera Maria Nicolau proposa unes quantes idees per no haver de llençar els aliments que guardem en pots i llaunes obertes a la nevera. D'entrada, proposa fer crestes, truita o pasta amb els ingredients que no hem acabat d'un pot obert. També recomana no barrejar llaunes o conserves obertes de diferents dies. Aconsella guardar el contingut de llaunes en un recipient de vidre o de plàstic que tanqui bé. També proposa congelar algunes salses, però no en pots de vidre, sinó en bosses de plàstic envasades al buit. Tot etiquetat, per recordar què és cada cosa.

  • Arrossets per dos duros fets en mitja hora
    Escolta àudio

    Arrossets per dos duros fets en mitja hora

    La xef Maria Nicolau dona trucs per elaborar una paella o un arròs a la cassola, amb una salmorreta i arròs de la varietat bomba. I fer-ho en poca estona, i per pocs diners.

    La xef Maria Nicolau dona trucs per elaborar una paella o un arròs a la cassola, amb una salmorreta i arròs de la varietat bomba. I fer-ho en poca estona, i per pocs diners.

  • Astúcies i trucs per treure el màxim profit dels ous a la cuina
    Escolta àudio

    Astúcies i trucs per treure el màxim profit dels ous a la cuina

    La xef Maria Nicolau explica com hem de trencar els ous, abans de fer una truita, perquè no caigui a la paella un tros de closca. També dona trucs per cuinar "una truita perfecta", i fins i tot per recuperar una paella vella i restaurar-la amb sal. Parla de les truites de clares d'ou i d'aprofitar l'ou que ha sobrat d'arrebossar carn o peix.

    La xef Maria Nicolau explica com hem de trencar els ous, abans de fer una truita, perquè no caigui a la paella un tros de closca. També dona trucs per cuinar "una truita perfecta", i fins i tot per recuperar una paella vella i restaurar-la amb sal. Parla de les truites de clares d'ou i d'aprofitar l'ou que ha sobrat d'arrebossar carn o peix.

  • Idees per fer amanides sense enciam
    Escolta àudio

    Idees per fer amanides sense enciam

    L'enciam clàssic és un producte més d'estiu que de tardor o hivern. Això no vol dir que no en trobem al mercat, però en ple novembre no n'és temporada. De manera que la Maria Nicolau ens proposa preparar amanides amb col, coliflor, espinacs, api, bledes, pastanaga, carbassa, moniato, nap i remolatxa. Diu que deixa per a més endavant una secció amb amanides de pasta, arròs o llegum. Però els oients s'avancen, i en proposen de tota mena: de tomàquet, d'escarola, de pasta, d'arròs, de bròquil i de llenties.

    L'enciam clàssic és un producte més d'estiu que de tardor o hivern. Això no vol dir que no en trobem al mercat, però en ple novembre no n'és temporada. De manera que la Maria Nicolau ens proposa preparar amanides amb col, coliflor, espinacs, api, bledes, pastanaga, carbassa, moniato, nap i remolatxa. Diu que deixa per a més endavant una secció amb amanides de pasta, arròs o llegum. Però els oients s'avancen, i en proposen de tota mena: de tomàquet, d'escarola, de pasta, d'arròs, de bròquil i de llenties.

  • Què podem fer amb les castanyes torrades que ens han sobrat?
    Escolta àudio

    Què podem fer amb les castanyes torrades que ens han sobrat?

    La Maria Nicolau ens ensenya a fer crema de castanyes, estofat amb castanyes i pasta fresca amb farina de castanyes. I ens dona un truc per pelar-les: sempre en calent. O acabades de torrar, o bullides.

    La Maria Nicolau ens ensenya a fer crema de castanyes, estofat amb castanyes i pasta fresca amb farina de castanyes. I ens dona un truc per pelar-les: sempre en calent. O acabades de torrar, o bullides.

  • Com fer panellets i no quedar escurat
    Escolta àudio

    Com fer panellets i no quedar escurat

    La Maria Nicolau ens dona uns quants consells per no hipotecar-se comprant o elaborant panellets. Un dels trucs és comprar els pinyons a l'estiu, que no van tan cars, i congelar-los. Un altre, anar-los a collir al bosc. I per elaborar la massa, a casa, recomana barrejar-hi patata o moniato (en aquest cas, cal menys sucre). I si es compren a la pastisseria, cal vigilar que no pesin la safata quan hi posen els panellets. Nicolau també fa propostes de panellets per a al·lèrgics als fruits secs.

    La Maria Nicolau ens dona uns quants consells per no hipotecar-se comprant o elaborant panellets. Un dels trucs és comprar els pinyons a l'estiu, que no van tan cars, i congelar-los. Un altre, anar-los a collir al bosc. I per elaborar la massa, a casa, recomana barrejar-hi patata o moniato (en aquest cas, cal menys sucre). I si es compren a la pastisseria, cal vigilar que no pesin la safata quan hi posen els panellets. Nicolau també fa propostes de panellets per a al·lèrgics als fruits secs.

Anar al contingut