Amb xarxa o sense

 • "Amb xarxa o sense": Mòbils plegables, samarretes intel·ligents i quiròfans 5G
  Escolta àudio

  "Amb xarxa o sense": Mòbils plegables, samarretes intel·ligents i quiròfans 5G

  Fem una passejada pel Mobile World Congress 2019 i destaquem alguna de les moltes novetats que hi ha. En parlem amb Laia Claret, Mariola Dinarès, Albert Murillo, Albert Cuesta i Genís Roca, i des de l'estudi l'"instagramer" Pol Gise.

 • "Amb xarxa o sense": Feu servir les paraules "stalkejar", "shippeig" o "follow up"?
  Escolta àudio

  "Amb xarxa o sense": Feu servir les paraules "stalkejar", "shippeig" o "follow up"?

  A "Amb xarxa o sense", Pol Gise i Albert Cuesta ens porten paraules que utilitzen en el seu argot.

 • "Amb xarxa o sense": Neix L'Aixeta, una plataforma de micromecenatge de llarga durada per a artistes
  Escolta àudio

  "Amb xarxa o sense": Neix L'Aixeta, una plataforma de micromecenatge de llarga durada per a artistes

  El micromecenatge s'ha convertit en els últims anys en una alternativa real per finançar projectes creatius en què la falta d'inversió és un obstacle determinant. Quantes vegades heu pensat o heu sentit a dir en el vostre entorn: "Tinc una idea, però no tinc els recursos econòmics suficients per tirar-la endavant, i no vull passar pel banc"? D'aquesta manera, si tu creus en el projecte i fas que el teu públic també hi cregui, els diners no són un impediment. I això és el que fa L'Aixeta: connecta directament creadors de contingut amb el seu públic. En parlem amb Liz Castro, la seva creadora, i amb Tomàs Manzanares, el presentador de "Mossega la poma", un "podcast" que busca créixer amb el micromecenatge de L'Aixeta.

 • "Amb xarxa o sense": Quines eines tenim per identificar una notícia falsa?
  Escolta àudio

  "Amb xarxa o sense": Quines eines tenim per identificar una notícia falsa?

  L'era de les xarxes és també l'era de la de postveritat. La nostra forma de produir i consumir informació ha canviat i ara és més complicat identificar qui emet la informació i amb quins possibles interessos. Diàriament rebem desenes de les anomenades "fake news" (notícies falses) que es propaguen amb rapidesa a través de les xarxes socials o WhatsApp, i és important que en siguem conscients. Com ens defensem de la desinformació? En parlem amb Julio Montes, cofundador de Maldita.es, una plataforma que vol "educar i alfabetitzar mediàticament la societat". Tot plegat en un espai on hi participen, com cada setmana, el Pol Gise, la Mariola Dinarès, l'Albert Cuesta i l'Albert Murillo.

 • Adrià Díaz, assessor del govern xinès: "A la Xina l'e-mail és una cosa del passat"
  Escolta àudio

  Adrià Díaz, assessor del govern xinès: "A la Xina l'e-mail és una cosa del passat"

  A "Amb xarxa o sense", ens acompanya Adrià Díaz, assessor del govern xinès i consultor de multinacionals que es volen expandir al mercat asiàtic, per explicar-nos si la Xina creix tant com ens pensem. "Els xinesos no fabriquen porqueria; els xinesos fabriquen el que compres." També ha dit que Twitter i mail estan obsolets a la Xina. També ens han acompanyat Mariola Dinarès, Genís Roca, Albert Cuesta i el "youtuber" Pol Gise, que ens han portat les novetats del mercat i altres "ferramentes".

 • Un ou bat el rècord de "likes" a Instagram
  Escolta àudio

  Un ou bat el rècord de "likes" a Instagram

  A "Amb xarxa o sense", Albert Murillo, Albert Cuesta, Genís Roca, Mariola Dinarés i Pol Gise ens presenten les últimes notícies que fan referència a la xarxa. L'instagramer Pol Gise ens explica que un ou, tret de Google, ha aconseguit 28 milions de "likes" a Instagram. No se sap qui l'ha penjat, però el compte ja té tres milions de seguidors. "The New York Times" ha dedicat un article al famós ou.

 • "Amanda T" o la perillositat de les xarxes
  Escolta àudio

  "Amanda T" o la perillositat de les xarxes

  "Amanda T", d'Àlex Mañas, és el muntage teatral inspirat en el cas real de l'adolescent canadenca Amanda Todd. Una història colpidora que explica com les xarxes socials poden acabar amb una vida. Es pot veure al Teatre Nacional de Catalunya.

 • "Amb xarxa o sense": Maneres de deslliurar-se dels regals de Nadal que no volem
  Escolta àudio

  "Amb xarxa o sense": Maneres de deslliurar-se dels regals de Nadal que no volem

  Quines xarxes menystenen i quines tracten bé el català? Per què s'ha enfonsat Apple a la borsa? Què hem de fer amb els regals de festes que no volem? Què és el Projecte Bali? En parlem amb els nostres experts tecnològics: Mariola Dinarès, Pol Gise, Albert Cuesta, Albert Murillo i Genís Roca.

 • "Amb xarxa o sense": Fins a quin punt afecta la nostra rutina la intel·ligència artificial?
  Escolta àudio

  "Amb xarxa o sense": Fins a quin punt afecta la nostra rutina la intel·ligència artificial?

  Veurem habitualment en un futur relacions sentimentals entre un robot i un humà? Són dilemes que es plantegen els nostres convidats a l'"Amb xarxa o sense": un des del punt de vista humanista-filosòfic i l'altre des del punt de vista més científic. Avui, per tenir aquesta doble lectura de la tasca de la intel·ligència artificial hem convidat Marc Artigau, el dramaturg que ha escrit l'obra que acabeu de sentir: "Alba (o el jardí de les delícies)" i Miquel Montero, enginyer, dissenyador de sistemes cognitius i fundador d'Atomian. També hi han dit la seva els col·laboradors habituals Genís Roca, Albert Murillo, Albert Cuesta i Pol Gise.

 • "Amb xarxa o sense": Surt a compte subscriure's a Netflix des de Movistar?
  Escolta àudio

  "Amb xarxa o sense": Surt a compte subscriure's a Netflix des de Movistar?

  Sèries com "La casa de papel", "Arde Madrid" o "Stranger things" es poden veure des d'avui en una única plataforma. Molts addictes a les sèries i al cinema feia mesos que ho esperaven, però aquesta unió genera alguns dubtes... Per aclarir alguns dels grans interrogants que poden amoïnar els abonats d'aquestes plataformes, conversem amb Elena Neira, especialista en nous models de distribució i innovació audiovisual i professora de Comunicació de la UOC. Com sempre, també ens acompanyen els nostres experts digitals Albert Murillo, Genís Roca, Mariola Dinarès, Pol Gise i Albert Cuesta.

 • Es pot triomfar fent tutorials a YouTube?
  Escolta àudio

  Es pot triomfar fent tutorials a YouTube?

  Avui, a "Amb xarxa o sense", youtubers que fan tutorials sobre temes menys habituals, com ara de dret bancari. Amb Guillem Martínez, graduat en dret per la Universitat de Barcelona, i Romuald Fons, assessor web. També farem el consultori digital d'Albert Murillo, Albert Cuesta, Genís Roca, Mariola Dinarès i Pol Gise.

 • Carles Grau, director Mobile World Capital: "Només tenim el 25% de dones al MWC"
  Escolta àudio

  Carles Grau, director Mobile World Capital: "Només tenim el 25% de dones al MWC"

  Carles Grau, director del Mobile, ha dit que "hi ha d'haver més dones en llocs de responsabilitat" i ha afegit que "ens costa animar-les perquè es dediquin a professions tècniques". Pel que fa als reptes del 5G, ha explicat que "hi haurà un consum energètic molt inferior i que facilitarà tecnologies de teleassistència i més connectivitat". Al consultori tecnològic d'"Amb xarxa o sense", Albert Murillo, Albert Cuesta, Genís Roca, Mariola Dinarés i Pol Gise han contestat algunes qüestions.

 • Deepak Daswani, hacker: "No s'ha de reutilitzar la mateixa contrasenya per a diferents serveis"
  Escolta àudio

  Deepak Daswani, hacker: "No s'ha de reutilitzar la mateixa contrasenya per a diferents serveis"

  Parlem amb l'enginyer i hacker Deepak Daswani, que ha dit "que la seguretat més important és la del correu electrònic perquè d'allà pengen totes les identitats digitals". Per tenir màxima seguretat en el correu electrònic, aconsella "la verificació en dos passos". Albert Murillo, Albert Cuesta, Genís Roca, Mariola Dinarès i Pol Gise fan les seves recomanacions digitals.

 • Lalueza (UOC): "A les xarxes, la immediatesa ens mata. Oblidem que internet té memòria"
  Escolta àudio

  Lalueza (UOC): "A les xarxes, la immediatesa ens mata. Oblidem que internet té memòria"

  Aquests últims dies, amb l'equip del programa, ens plantejàvem quants polítics, si haguessin pogut, haurien esborrat algun tuit que l'hemeroteca s'ha encarregat de recuperar. Hi ha alguna manera d'esborrar el contingut que pengem a les xarxes socials? I fins i tot, anant un pas més enllà, què passa amb els nostres perfils a les xarxes socials una vegada morim? Quants de vosaltres teniu amics a Facebook o a Twitter que malauradament ja no hi són i encara tenen el seu perfil actiu? En parlem amb Ferran Lalueza, professor dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació a la UOC. Com sempre, també comptem amb els nostres experts tecnològics Albert Murillo, Albert Cuesta, Pol Gise i Genís Roca.

 • Maribel Granados, "instagramer" i malalta de càncer: "No fumava, no menjava fregits. M'ha tocat"
  Escolta àudio

  Maribel Granados, "instagramer" i malalta de càncer: "No fumava, no menjava fregits. M'ha tocat"

  Parlem amb les protagonistes del vídeo divulgatiu de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio 2018, dedicada al càncer. Maribel Granados, "instagramer" i malalta de càncer, ens explica la seva història. També parlem amb Juliana W. i Paula Gonu, "influencers".