TOTS ELS ÀUDIOS

 • Qui mata àvies a Mataró?
  Escolta àudio

  Qui mata àvies a Mataró?

  És un quart de dues del migdia del 17 de maig del 2012 i a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Mataró reben una trucada. És una dona i està molt esverada. Els explica que ha trobat la seva mare morta a la cuina, enmig d'un bassal de sang. La policia pren les dades principals a aquesta senyora i avisa els encarregats d'Homicidis de la Regió Metropolitana Nord perquè vagin al lloc dels fets. No serà l'única anciana morta a Mataró amb el mateix "modus operandi". Ataquen àvies que viuen soles i els roben diners i joies. Els Mossos tenen por perquè saben que es tracta d'algú que, si no l'agafen aviat, pot tornar a matar. I entremig, algú amb molta curiositat per saber com va la investigació. Podrem posar llum a la foscor?

 • Brito i Picatoste: Fugir a qualsevol preu (capítol 3)
  Escolta àudio

  Brito i Picatoste: Fugir a qualsevol preu (capítol 3)

  Brito i Picatoste sembla un títol de pel·lícula. La seva història, també. L'un, condemnat per homicidi, i l'altre, un lladre amb sida i amb poca autoestima. Fereixen greument dos mossos a Lleida per escapolir-se de la presó. S'amaguen durant gairebé un mes a la serra de Collserola ajudats per delinqüents comuns. El temps, que passa sense novetats positives per a ells, i la por de ser detinguts els empeny a fugir, a qualsevol preu. Tornen a disparar, i tenyeixen de sang, encara més, els seus camins. Pararan? Els faran parar? Guió: Enric Álvarez

 • Brito i Picatoste: A la caça de l'home (capítol 2)
  Escolta àudio

  Brito i Picatoste: A la caça de l'home (capítol 2)

  Dos presos de Lleida, Manuel Brito i Javier Picatoste, s'han escapat després de ferir greument dos mossos d'esquadra. Porten més d'una setmana fugits. Centenars de policies els busquen per tot Lleida fins que un confident avisa que els delinqüents planegen segrestar el fill d'un narcotraficant prop de Barcelona. Els Mossos fa vuit dies que estan amagats rodejant una caseta mig abandonada a Santa Maria del Camí. És propietat del pare d'un dels fugitius i hi havia quatre motxilles plenes de menjar i objectes per ajudar-los en l'escapada. Però després de 8 dies i 8 nits, Brito i Picatoste no apareixen. El confident també facilita els números de telèfon que fan servir els fugits, els Mossos els intervenen i, en una trucada fortuïta, la policia descobreix que els fugits han superat tots els controls i s'amaguen a la serra de Collserola. Guió: Enric Álvarez

 • La sagnant fugida de Brito i Picatoste (capítol 1)
  Escolta àudio

  La sagnant fugida de Brito i Picatoste (capítol 1)

  Diumenge 14 d'octubre del 2001. Lleida s'ha convertit en una ratera. Els Mossos custodien totes les sortides de la ciutat i pentinen els carrers un per un. Dos delinqüents, Manuel Brito i Francisco Javier Picatoste, s'han escapat del Centre Penitenciari de Ponent en una fuga espectacular i violenta que ja ha deixat dos mossos d'esquadra ferits greus. La policia adverteix els veïns que extremin les precaucions. Van armats i són molt perillosos. Tenen clar que no han pogut marxar de la ciutat, però sembla que han desaparegut per art de màgia. El que ningú sospita és que aquest serà un dels casos més complicats de la història dels Mossos d'Esquadra. La recerca s'allargarà més de 30 dies i pel camí hi haurà un homicidi i una violació. El rastre de sang que deixaran aquests dos fugitius trasbalsarà tot el país i fins i tot farà perillar la continuïtat del cos de Mossos d'Esquadra. Guió: Enric Álvarez

 • Qui va matar la Manuela a Wad-Ras?
  Escolta àudio

  Qui va matar la Manuela a Wad-Ras?

  Som al 1991, a la Barcelona preolímpica. Una ciutat en aquell moment caòtica, tota en obres, que prenia una nova fesomia, alhora que també ho feia la policia catalana. Va ser llavors que els Mossos d'Esquadra es van estrenar com a policia judicial i van començar a investigar delictes. Us relatem el cas amb el qual es van estrenar amb l'agent que va encapçalar la investigació: Joan Miquel Capell, que ha treballat 32 anys al cos de Mossos d'Esquadra. Ara és el director de Seguretat de la Diputació de Barcelona, i també ha escrit el llibre "Wad-Ras", de La Magrana, on ens explica al detall qui va matar la Manuela i com i quan va morir aquesta reclusa de la presó de Wad-Ras.

 • Un Sant Esteve de sang
  Escolta àudio

  Un Sant Esteve de sang

  El dia de Sant Esteve és una festa d'aquelles que en diríem molt nostrada. Hi ha molts dinars familiars. El dia de Sant Esteve del 2004 va ser triat per una filla perquè hi hagués el retrobament dels diversos membres d'una família amb els progenitors, amb els avis, els primers de l'arbre genealògic. Estaven tots convocats en un restaurant de Santa Susanna. Però els avis no s'hi van presentar. La nit abans els havien assassinat. I no és una novel·la d'Agatha Christie. Podrem posar llum a la foscor?

 • Els desapareguts que ningú busca, amb la jutgessa Graziella Moreno
  Escolta àudio

  Els desapareguts que ningú busca, amb la jutgessa Graziella Moreno

  Primer va desaparèixer l'Alina, la traductora de romanès. Després va ser la Li, xinesa, de 19 anys. Va discutir amb el seu pare i va marxar de casa. Tampoc ha tornat a casa seva Emma Ribó, una funcionària jubilada que es va fer una operació d'estètica sense importància. La quarta desapareguda és la Flora. Una monja d'uns 40 anys que ha decidit penjar l'hàbit i dedicar-se a la vida mundana. I l'última a desaparèixer ha estat la Rosaura, una prostituta equatoriana. Darrere d'aquestes desaparicions hi ha una xarxa mafiosa de tràfic d'òrgans. És la trama principal del darrer llibre que ha escrit la jutgessa Graziella Moreno Graupera. Treballa al jutjat penal 6 de Barcelona des de fa 9 anys i ara ha escrit el llibre "Invisibles", publicat a l'editorial Alrevés. L'essència de la novel·la està focalitzada en els desapareguts que ningú busca. Amb Graziella Moreno intentarem posar llum a la foscor de les desaparicions.

 • Amanda Knox: Assassina o àngel?
  Escolta àudio

  Amanda Knox: Assassina o àngel?

  El 25 de gener de 2019, el Tribunal Europeu de Drets Humans va condemnar Itàlia a pagar una indemnització de 18.000 euros a una jove americana, Amanda Knox. L'Amanda s'havia fet famosa contra la seva voluntat. És guapa i té els ulls blaus, i va ser presentada com una assassina despietada. Havia passat 4 anys en una presó italiana acusada de matar a ganivetades una companya de pis. La mateixa justícia italiana la va acabar absolent després d'un llarg calvari policial i judicial. El Tribunal Europeu va condemnar Itàlia perquè el primer interrogatori l'hi van fer sense advocat i sense traductor. Recordarem el cas de l'Amanda Knox, o potser hauríem de dir el cas de la Meredith Kercher, que va ser la víctima. Els mitjans de comunicació, amb les negligències de la policia, del fiscal i de la justícia italiana, van fer de l'Amanda una estrella. Explicant el cas intentarem posar llum a la foscor.

 • El crim de la Guàrdia Urbana
  Escolta àudio

  El crim de la Guàrdia Urbana

  Primer va ser un cotxe cremat al costat del pantà de Foix, a prop de Vilanova i la Geltrú. Després van ser uns ossos calcinats, que semblaven humans, al maleter d'aquell cotxe. Segons la matrícula del vehicle, el cotxe pertanyia a Pedro Rodríguez, un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Després va resultar que aquells ossos eren del mateix Pedro Rodríguez, que tenia de parella una noia que es diu Rosa Peral, també agent de la Guàrdia Urbana. Al principi, els mossos van sospitar de l'exmarit de la Rosa, que era mosso d'esquadra, però van acabar detenint la mateixa Rosa Peral i el seu suposat amant, Albert López, també agent de la Guàrdia Urbana. El cas està pendent de judici. El periodista Toni Muñoz, que n'ha escrit un llibre, ens ajuda a posar llum a la foscor en el crim anomenat "de la Guàrdia Urbana".

 • Quatre desapareguts, un esquarterat i la sèrie Dexter, completa, al lloc del crim
  Escolta àudio

  Quatre desapareguts, un esquarterat i la sèrie Dexter, completa, al lloc del crim

  Dos germans viuen en una casa de dos pisos a Abrera, al costat de Martorell. Al pis de dalt hi viu un germà amb la seva nòvia i al pis de baix hi viu l'altre germà, també amb la seva parella, i comparteixen espais comuns com el menjador, la cuina o el soterrani. I al soterrani hi ha un congelador. Un bon dia del juliol del 2009 desapareixen tots quatre. La mare, preocupada, va a la casa dels fills a veure si tornen i, per fer l'espera més lleugera, va a buscar coca-coles al congelador. I allà l'espera una imatge esfereïdora: un cos esquarterat. Quatre persones desaparegudes, un esquarterat en un congelador i la sèrie Dexter, completa, al lloc del crim. Per qui no ho sàpiga, Dexter era un forense que a les nits es convertia en un assassí en sèrie metòdic i meticulós. Podrem posar llum a la foscor?

 • El lladre de calces i sostenidors, violador i assassí
  Escolta àudio

  El lladre de calces i sostenidors, violador i assassí

  Una onada de robatoris en domicilis té atemorida una petita comunitat. Algú entra a les cases, s'emporta la roba interior de les dones i deixa missatges provocadors. Amb el temps, el lladre o lladres passen a introduir la violència en els seus atacs. Les diverses policies que hi intervenen no troben cap pista i els robatoris continuen. Això passava al Canadà, a la província d'Ontario. Primer van ser robatoris; després, violència contra les dones, i, finalment, assassinats. Després de dos anys atemorint un poble i que la policia no en trobés cap pista, un detall petit porta a resoldre el cas i obre la porta a un interrogatori que s'estudia a les acadèmies de policia. Ningú s'imaginava qui acabaria sent el culpable.

 • El motorista assassí
  Escolta àudio

  El motorista assassí

  Un jove de 25 anys acaba d'estrenar un Audi TT negre. Celebra que el Reial Madrid ha guanyat la Lliga i un motorista desconegut es pica amb ell a la carretera Nacional II, al terme de Caldes de Malavella. N'hi ha prou amb això, per matar algú? Després de la punyalada, l'assassí fuig. I algú fa córrer que es tracta d'un joc de rol. Podrem posar llum a la foscor?

 • Cas Cervilla: mort a les vies del tren
  Escolta àudio

  Cas Cervilla: mort a les vies del tren

  El febrer de 1999, l'endemà del dia de Sant Valentí, l'assassinat d'una noia jove va commoure la ciutat de Cervera, la capital de la Segarra. Els Mossos havien rebut un avís del que, a primera vista, semblava el suïcidi d'una dona que s'havia llançat al tren, però quan arriben al lloc dels fets res no és el que sembla i tot indica que es tracta d'un assassinat. Un assassinat en què l'autor o autors s'han acarnissat amb la víctima d'una manera brutal. Els amics, familiars i veïns de la víctima queden esgarrifats, fins al punt que es convoca una manifestació, que encapçala el nòvio de la noia morta. Demanen ajuda a tothom que pugui aportar pistes perquè passen els dies i els Mossos no poden resoldre el crim.

 • Horrors històrics envoltats de foscor
  Escolta àudio

  Horrors històrics envoltats de foscor

  El juliol del 2015 al pla de Lleida va viure una onada de calor històrica. El dimarts 7 de juliol el termòmetre marcava en alguns punts més de 43 graus de temperatura. Feia 33 anys que no hi feia tanta calor. Sota aquest sol de justícia, dos homes s'amaguen dins del seu cotxe i, de tant en tant, per agafar aire, surten i es posen sota la vegetació. Són al Segrià, al Pla d'Aubarells. Al camp, ja s'ha fet la collita i la terra ha quedat en repòs. Sembla un paisatge del Far West americà, gairebé un desert. Són agents de paisà dels Mossos d'Esquadra. Què hi fan allà aquells dos policies aguantant un ambient que crema? Aquest és un cas sense sang i sense cadàver. Un crim modern, però amb molta història, de més de 2.000 anys.

 • Heu sentit mai un atracador de veritat? Et presentem el Robin Hood de Vallecas
  Escolta àudio

  Heu sentit mai un atracador de veritat? Et presentem el Robin Hood de Vallecas

  En aquest programa expliquem històries i ens és molt difícil, per raons òbvies, poder parlar amb els protagonistes de les històries que expliquem. En aquest programa, però, parlarem amb un protagonista: el Flako, conegut mediàticament com el Robin Hood de Vallecas. És, o potser hauríem de dir "ha estat", atracador, i un atracador que es va convertir en famós perquè va assaltar 7 bancs a Madrid per la tècnica del butró, és a dir, fent forats a les parets. Sempre m'ha semblat que els atracaments amaguen històries interessants. En això coincidim amb Elías León Siminiani, el director del documental "Apuntes para una película de atracos", on es retrata la vida del Flako. Amb Elías León Siminiani també parlem a "Crims". Carles Porta

Anar al contingut