TOTS ELS ÀUDIOS

 • PAPUS: la visita del rancor
  Escolta àudio

  PAPUS: la visita del rancor

  El dimarts 20 de setembre del 1977, un noi alt i ros es presenta a la redacció de la revista satírica El Papus, a Barcelona. Entrega una maleta al conserge i se'n va. El conserge, Juan Peñalvert, té l'encàrrec d'entregar la maleta al director de la revista, reunit en aquells moments amb el consell de redacció. La maleta, però, li explota a les mans i el mata. L'atemptat també provoca una quinzena de ferits i una gran consternació en tota la societat i, en particular, a la premsa democràtica. Qui hi havia al darrere? El periodista Antonio Franco, que es trobava al El Papus el dia de l'atemptat, va tenir després un paper important en la desarticulació de l'escamot ultradretà responsable de l'atac. Ho revela amb detalls al "Crims" i també explica les seves sospites sobre el rerefons polític que va conduir a la quasi impunitat dels seus autors.

 • Lianne Smith: La història d'un doble infanticidi
  Escolta àudio

  Lianne Smith: La història d'un doble infanticidi

  El 18 de maig del 2010, una clienta de nacionalitat britànica baixa a la recepció de l'hotel Miramar de Lloret de Mar. S'allotja a la primera planta, a l'habitació 101. La dona demana a la recepcionista que truqui a la policia i a una ambulància. No fa cap més comentari i torna cap a dalt. En pocs minuts arriba un agent de la policia local de Lloret. Puja al primer pis. Pica a la porta de l'habitació 101. La dona obre. Va arreglada i està tranquil·la. Amb la mà li indica que passi. Un cop dins, li assenyala dos dels tres llits de l'habitació. Sota els cobrellits, l'agent intueix la figura de dos cossos. Semblen petits i estan immòbils. S'hi acosta i els destapa. Els cadàvers, sense signes de violència, corresponen a una nena d'uns cinc anys i a un nadó. La dona confessa que els ha matat.

 • L'assassí de la flor, capítol 2
  Escolta àudio

  L'assassí de la flor, capítol 2

  Tres investigacions obertes pels mateixos fets. La primera, el 2000, quan va passar l'assassinat. La segona, el 2003, després d'una trucada anònima. Aquestes dues, a mans de la Guàrdia Civil. La tercera investigació comença el 2016, quan la jutge decideix passar el cas als Mossos d'Esquadra, que llavors ja tenien competències a Montgat. Què canviarà després de 16 anys perquè es pugui desencallar el cas? Aquest és un crim que acabarà amb una estirada d'orelles del jutge als primers investigadors.

 • L'assassí de la flor, capítol 1
  Escolta àudio

  L'assassí de la flor, capítol 1

  És dimecres, 8 de març de l'any 2000. Troben el cadàver d'un home en un domicili del carrer Riera d'en Font de Montgat, al Maresme. Està despullat i ensangonat de dalt a baix. L'han apunyalat disset vegades i l'han deixat estès a terra, de panxa enlaire, enmig d'un bassal de sang. Hi ha sang per tot arreu, a l'habitació, al lavabo, a la cuina, al menjador i al passadís. Fins i tot a la porta de sortida del pis. El cos de l'home està col·locat mirant cap a una de les parets de l'habitació. I amb la sang de la víctima, l'assassí o assassins han escrit a l'envà "Hitler tenia razón" i "KKK", l'acrònim de Ku Klux Klan. A l'orella de l'home mort hi han col·locat una margarida. Un crim que en algun aspecte pot recordar l'assassinat de Sharon Tate i que va trigar 19 anys a resoldre's.

 • Cas Can Morgat: Qui va disparar el tret que va matar el professor Bartomeu Cabello?
  Escolta àudio

  Cas Can Morgat: Qui va disparar el tret que va matar el professor Bartomeu Cabello?

  Fa 20 anys, l'11 de novembre del 1998 a Can Morgat, a prop de Banyoles, van matar un noi de 35 anys que treballava de professor en un Institut. Li van disparar un tret al pit i l'embolic per trobar el culpable va ser tan fosc que encara dura ara. No es va tractar d'una revenja, no era una qüestió de gelosia, ni tampoc hi havia cap afer fosc al darrere. Què va passar? Qui va voler matar una persona que estava considerada com un dels millors professors de l'Institut, sempre disponible pel que fos necessari i que els que el van conèixer qualifiquen de bellíssima persona? Primera emissió, 23 de febrer de 2019.

 • Brito i Picatoste: Fugir a qualsevol preu (capítol 3)
  Escolta àudio

  Brito i Picatoste: Fugir a qualsevol preu (capítol 3)

  Brito i Picatoste sembla un títol de pel·lícula. La seva història, també. L'un, condemnat per homicidi, i l'altre, un lladre amb sida i amb poca autoestima. Fereixen greument dos mossos a Lleida per escapolir-se de la presó. S'amaguen durant gairebé un mes a la serra de Collserola ajudats per delinqüents comuns. El temps, que passa sense novetats positives per a ells, i la por de ser detinguts els empeny a fugir, a qualsevol preu. Tornen a disparar, i tenyeixen de sang, encara més, els seus camins. Pararan? Els faran parar? Guió: Enric Álvarez. Primera emissió, 20 de juliol de 2019.

 • Brito i Picatoste: A la caça de l'home (capítol 2)
  Escolta àudio

  Brito i Picatoste: A la caça de l'home (capítol 2)

  Dos presos de Lleida, Manuel Brito i Javier Picatoste, s'han escapat després de ferir greument dos mossos d'esquadra. Porten més d'una setmana fugits. Centenars de policies els busquen per tot Lleida fins que un confident avisa que els delinqüents planegen segrestar el fill d'un narcotraficant prop de Barcelona. Els Mossos fa vuit dies que estan amagats rodejant una caseta mig abandonada a Santa Maria del Camí. És propietat del pare d'un dels fugitius i hi havia quatre motxilles plenes de menjar i objectes per ajudar-los en l'escapada. Però després de 8 dies i 8 nits, Brito i Picatoste no apareixen. El confident també facilita els números de telèfon que fan servir els fugits, els Mossos els intervenen i, en una trucada fortuïta, la policia descobreix que els fugits han superat tots els controls i s'amaguen a la serra de Collserola. Guió: Enric Álvarez. Primera emissió, 14 de juliol de 2019.

 • La sagnant fugida de Brito i Picatoste (capítol 1)
  Escolta àudio

  La sagnant fugida de Brito i Picatoste (capítol 1)

  Diumenge 14 d'octubre del 2001. Lleida s'ha convertit en una ratera. Els Mossos custodien totes les sortides de la ciutat i pentinen els carrers un per un. Dos delinqüents, Manuel Brito i Francisco Javier Picatoste, s'han escapat del Centre Penitenciari de Ponent en una fuga espectacular i violenta que ja ha deixat dos mossos d'esquadra ferits greus. La policia adverteix els veïns que extremin les precaucions. Van armats i són molt perillosos. Tenen clar que no han pogut marxar de la ciutat, però sembla que han desaparegut per art de màgia. El que ningú sospita és que aquest serà un dels casos més complicats de la història dels Mossos d'Esquadra. La recerca s'allargarà més de 30 dies i pel camí hi haurà un homicidi i una violació. El rastre de sang que deixaran aquests dos fugitius trasbalsarà tot el país i fins i tot farà perillar la continuïtat del cos de Mossos d'Esquadra. Guió: Enric Álvarez. Primera emissió, 13 de juliol de 2019.

 • Cas Gloria Vivancos: una sentència que deixa dubtes
  Escolta àudio

  Cas Gloria Vivancos: una sentència que deixa dubtes

  Són dos quarts de deu del dissabte 3 d'agost del 1985. Un jardiner troba en un descampat de Calafell el cadàver d'una noia. El cos està molt a prop d'un planter, exactament al quilòmetre 4,5 de la carretera que va d'aquest municipi del Baix Penedès a Bellvei. És una zona que s'està repoblant amb palmeres. La noia està estirada d'esquena a terra, amb una camisa blanca i una faldilla pantaló descordada. Porta posat un tanga. El cap el té inclinat cap a l'esquerra. Els braços estan estesos i els palmells de les mans, oberts. Les cames les té creuades i està descalça. Les sabates les han posades meticulosament al costat del cadàver, de forma gairebé simètrica. La víctima es deia Gloria Vivancos i tenia 18 anys. Es va tancar el cas havent tocat totes les tecles que calia? Intentarem posar llum a la foscor. Primera emissió, 21 de desembre de 2019.

 • Cas Bellvitge (Capítol 2): 55 hores a contrarrellotge i sense dormir
  Escolta àudio

  Cas Bellvitge (Capítol 2): 55 hores a contrarrellotge i sense dormir

  Un home considerat molt perillós volta lliure. Els Mossos estan convençuts que és l'autor de l'assassinat de dues dones i tenen por que torni a matar. És possible que ell sol, un home que fa metre cinquanta, hagi abatut les dues noies, que eren agents de la policia i dominaven les arts marcials? I com és que s'ha fet fonedís? Qui ajuda un criminal com aquest? Primera emissió, 10 de març de 2019.

 • Cas Bellvitge (Capítol 1): Pitjor que una pel·lícula de Tarantino
  Escolta àudio

  Cas Bellvitge (Capítol 1): Pitjor que una pel·lícula de Tarantino

  És dimarts, 5 d'octubre del 2004. Els serveis d'emergències reben una trucada quan passa tan sols un minut de les 10 del matí. Un veí alerta que veu fum en un dels pisos del bloc on viu. Els bombers triguen poc més de 5 minuts a entrar a l'habitatge i apaguen el foc sense gaires dificultats. Poc s'imaginen què trobaran al darrere d'aquelles flames. Per fer-nos-en una idea: dies més tard, el sergent dels Bombers que va dirigir l'extinció de l'incendi va afirmar que les imatges que va veure eren "pitjors que una pel·lícula de Tarantino". Malauradament, el que van veure els bombers era real, tan real, que totes les persones que hi van haver d'intervenir encara no ho han oblidat. A més d'un li va passar pel cap que aquell doble crim era obra del mal absolut. Primera emissió, 9 de març de 2019.

 • Cas Montse Ávila (Capítol 4): Josep Talleda, un assassí en sèrie?
  Escolta àudio

  Cas Montse Ávila (Capítol 4): Josep Talleda, un assassí en sèrie?

  Pot ser que Josep Talleda, un home de 60 anys de Sant Hilari Sacalm, a qui li deien l'"Espereu-me" perquè era tan tranquil i no s'alterava mai per res, fos un assassí en sèrie? Després de passar 10 anys a la presó per l'homicidi d'una nena de 14 anys, torna a ser detingut. Ara, acusat d'haver matat una prostituta albanesa de 22 anys a Girona. El cos de la noia va aparèixer a la llera del riu, a prop de la Devesa, en posició fetal i embolicada amb plàstics. La víctima feia pocs dies que vivia amb en Talleda perquè li havia promès que li aconseguiria papers i li compraria un pis. Josep Talleda negava ser l'autor del crim i en culpava el nòvio de la noia. El Mossos van detenir Talleda i, quan encara no s'havia fet el judici, es va saber que havia desaparegut una altra dona relacionada amb ell. Podrem posar llum a la foscor? Primera emissió, 2 de febrer de 2019.

 • Cas Montse Ávila (Capítol 3): En Josep Talleda ha matat una altra dona?
  Escolta àudio

  Cas Montse Ávila (Capítol 3): En Josep Talleda ha matat una altra dona?

  El juliol del 1991, l'Audiència de Girona va condemnar Josep Talleda a 14 anys de presó per l'homicidi de Montse Ávila, una nena de Sant Hilari Sacalm. També el va condemnar a 6 anys per corrupció de dues menors, la Montse i la seva germana Carme. El crim es va cometre el juliol de 1987, però Josep Talleda no va ser empresonat fins al cap de 3 anys perquè la jutgessa necessitava més proves. L'acusat sempre ho va negar. Finalment, Talleda va ser condemnat i va passar 10 anys a la presó. Va sortir en règim obert l'any 2000. I l'any 2003 apareixia una noia morta a la Devesa de Girona, on Talleda havia anat a viiure. Havia matat una altra dona? Primera emissió, 26 de gener de 2019.

 • Cas Montse Àvila (Capítol 2): Tothom l'assenyala, però la jutge deixa en llibertat Josep Talleda
  Escolta àudio

  Cas Montse Àvila (Capítol 2): Tothom l'assenyala, però la jutge deixa en llibertat Josep Talleda

  Una nena morta i una dona desapareguda que tenien en comú que, de tant en tant, treballaven a la torneria d'en Josep Talleda, a Sant Hilari Sacalm. Diversos testimonis l'assenyalen a ell però la jutge el deixa en llibertat sense càrrecs per falta de proves. Ja ha passat un any de l'assassinat de la nena de 14 anys, la Montse Àvila. De debò que no hi ha prou proves per empresonar el sospitós? Es trobaran aquestes proves? Què és això d'escalfar tornavisos? Podrem posar llum a la foscor? Primera emissió, 19 de gener de 2019.

 • Cas Montse Ávila (Capítol 1): Es pot empresonar algú només amb rumors?
  Escolta àudio

  Cas Montse Ávila (Capítol 1): Es pot empresonar algú només amb rumors?

  El diumenge 12 de juliol del 1987, la vila de les cent fonts, Sant Hilari Sacalm, va veure com quedava sacsejada la seva tranquil·litat. Es va trobar el cos sense vida d'una nena de 14 anys, morta d'un cop molt fort al cap. La inquietud i els rumors es van apoderar del poble i, en poques hores, tothom tenia el seu sospitós. Moltes mirades assenyalaven el mateix home, Josep Talleda, però amb rumors no es tanca ningú a la presó. La nena es deia Montse Ávila i era filla d'una família de 8 germans. La seva mort va indignar les dones de Sant Hilari i va acabar posant al descobert la fredor i l'absència absoluta de sentiments d'un home que acabaria sent qualificat d'assassí en sèrie. Primera emissió, 12 de gener de 2019.

Anar al contingut