TOTS ELS ÀUDIOS

 • Els ulls dels túnels: Com es controlen les incidències als túnels viaris
  Escolta àudio

  Els ulls dels túnels: Com es controlen les incidències als túnels viaris

  El Centre de Control Viari de la Generalitat vigila la infraestructura dels túnels i els trams de carretera sensoritzats. És una sala monitoritzada que hi ha a la carretera de Vic a Manlleu. Descobrim la labor que s'hi fa d'assistència davant qualsevol problema aprofitant una visita del Col·legi d'Enginyers de Camins.

 • Com seria la B-23 amb carril bus
  Escolta àudio

  Com seria la B-23 amb carril bus

  Des del 2001 que es parla de dotar d'un carril bus la B-23 a l'entrada a Barcelona. La Generalitat i l'Estat n'han parlat sovint però mai s'ha arribat a executar. Mentrestant, és un dels punts habituals d'embús de trànsit. Fem el recorregut des de Molins de Rei a Barcelona en un autobús de Soler i Sauret amb Ricard Riol, president de l'Assemblea per a la Promoció del Transport Públic.

 • Com es fa una reparació ferroviària dins d'un túnel
  Escolta àudio

  Com es fa una reparació ferroviària dins d'un túnel

  Un bon manteniment de la infraestructura és bàsic per garantir el bon servei. El nivell freàtic d'aigua va malmetre una part del túnel que uneix l'Hospitalet i Cornellà de la línia dels Ferrocarrils de la Generalitat. En saber-ho, la companyia va planificar una actuació per reparar-ho. Al "Connexions" vam ser testimonis de com s'hi va treballar per arreglar el desperfecte i deixar la línia en òptimes condicions de seguretat en el mínim temps possible.

 • Us agrada com ha quedat la nova xarxa de bus a Barcelona?
  Escolta àudio

  Us agrada com ha quedat la nova xarxa de bus a Barcelona?

  Ja s'ha completat la nova xarxa de bus a Barcelona. Són 28 línies que travessen la ciutat en horitzontal, vertical i diagonal perquè sigui més fàcil orientar-se. Com al metro. Ofereixen una millor connectivitat i passen més sovint. Però com ho veu l'usuari? Ho comprovem pujant al V19, un dels últims que han entrat en servei.

 • TGV Barcelona-París. Per què els usuaris trien el tren i no l'avió?
  Escolta àudio

  TGV Barcelona-París. Per què els usuaris trien el tren i no l'avió?

  Les connexions ferroviàries en alta velocitat entre Catalunya i França compleixen cinc anys. Viatgem al TGV Barcelona-París i preguntem als usuaris per què es decanten pel tren i no per l'avió o altres modes de transport tot i les sis hores i mitja de trajecte.

 • Quart Cinturó: Una visió de conjunt de la vialitat al Vallès
  Escolta àudio

  Quart Cinturó: Una visió de conjunt de la vialitat al Vallès

  Segon programa dedicat al Quart Cinturó, l'autovia que ha de connectar el Baix Llobregat, el Vallès i el Maresme, entre Abrera i Mataró, sense passar per Barcelona. Aquesta vegada sota el punt de vista de Manel Larrosa, un dels portaveus de la Campanya contra el Quart Cinturó, que va arribar a aplegar més de 200 entitats del Vallès.

 • R-12: Una línia envellida entre Cervera i Lleida
  Escolta àudio

  R-12: Una línia envellida entre Cervera i Lleida

  La línia de tren de regionals R-12 triga gairebé tres hores i mitja a cobrir el recorregut entre Barcelona i Lleida per Manresa i la Catalunya Central. Els seus usuaris es queixen de retards, problemes a la infraestructura i reclamen trens semidirectes per escurçar el trajecte. També que es doti la línia de més freqüències entre Cervera i Lleida per potenciar-la com a servei de rodalies. Hi pugem amb en Marc Celeiro, un estudiant de batxillerat que se la coneix molt bé.

 • Trànsit de camions: de l'N-340 a l'AP-7
  Escolta àudio

  Trànsit de camions: de l'N-340 a l'AP-7

  Des del setembre, els camions que fins ara anaven per les carreteres N-340 a Tarragona i l'Ebre i N-240 a Lleida han de circular obligatòriament per les autopistes AP-7 i AP-2. La Generalitat ha impulsat la mesura, que busca reduir els accidents a les carreteres. Però els transportistes no estan d'acord amb l'obligatorietat i les bonificacions que se'ls apliquen. Pugem al camió de Lluís Pérez, que ens ho explica mentre circulem per l'AP-7.

 • L'autobús sense conductor: elèctric i segur
  Escolta àudio

  L'autobús sense conductor: elèctric i segur

  Pugem al bus autònom que l'AMTU, l'Associació de Municipis per a la Mobilitat i el Transport Urbà, porta aquesta tardor a diferents municipis de Catalunya en forma de prova pilot. Descobrim les prestacions que té en el trànsit per la ciutat i l'equipament tecnològic que en garanteix la seguretat.

 • B-40: El Quart Cinturó, que no corda
  Escolta àudio

  B-40: El Quart Cinturó, que no corda

  Des que es va plantejar el 1975 com a via per unir el Baix Llobregat, el Vallès i el Maresme sense passar per Barcelona, el Quart Cinturó és una història de promeses incomplertes. El 2010 es van inaugurar els trams Abrera-Olesa i Viladecavalls-Terrassa. El Ministeri de Foment va prometre tenir acabat el tram Olesa-Viladecavalls l'octubre del 2019, però David Garrofé, secretari general de la CECOT i membre de Fem Vallès, no s'ho creu. Amb ell recorrem el tram terrassenc de la via mentre ens explica les possibilitats que tindria aquesta infraestructura un cop acabada i també alguna anècdota.

 • Transport a demanda: Servei només si hi ha usuari
  Escolta àudio

  Transport a demanda: Servei només si hi ha usuari

  Un transport a la carta. Pensat per a veïnats allunyats de les línies de transport regular. El Departament de Territori, a través del Consell Comarcal del Berguedà, gestiona un servei de taxis que funciona a 24 municipis i 34 nuclis rurals per apropar els habitants que ho necessiten a Berga i a centres sanitaris i assistencials. Acompanyem la Paqui Urbano, que viu a Borredà i que n'és usuària, per anar a fer rehabilitació a l'Hospital de Berga.

 • Tren a Salou: Per què cal deixar les vies?
  Escolta àudio

  Tren a Salou: Per què cal deixar les vies?

  Quan entri en servei el tram de doble via Vandellós-Tarragona del corredor mediterrani, es desmantellaran les vies de l'actual línia de la costa de Salou a l'Hospitalet de l'Infant passant per Cambrils i Mont-roig del Camp. Els ajuntaments han pactat amb la Generalitat planificar nous enllaços. Però hi ha usuaris disconformes amb perdre la infraestructura del centre urbà d'aquests municipis. Consideren que, sense vies, mai es farà el tren-tramvia. Fem el trajecte en tren fins a Salou amb en Daniel Pi, usuari i portaveu de la Plataforma per a la Promoció del Transport Públic al Camp de Tarragona.

 • Tanques al camp. Poden conviure les infraestructures i els ramats?
  Escolta àudio

  Tanques al camp. Poden conviure les infraestructures i els ramats?

  Al mes de gener, un tren va atropellar un ramat d'ovelles al Baix Camp. Adif va denunciar el pastor per trànsit indegut per les vies. Unió de Pagesos va reclamar que es tingui en compte l'activitat agrària davant l'impacte que sovint generen les infraestructures. Com influeix el traçat de noves vies de comunicació en les activitats pròpies del camp? Al Connexions hem visitat en Rafael Garcia a Llers (Alt Empordà). Amb l'arribada de l'AVE ha perdut 21 hectàrees de terreny. Ens explica com s'ho fa per treure a pasturar el seu ramat de més de 800 ovelles.

 • Joaquim Maria Puyal fa de turista a l'estació de Sants
  Escolta àudio

  Joaquim Maria Puyal fa de turista a l'estació de Sants

  El periodista i director de "La TdP", Joaquim Maria Puyal , tria el tren sempre que pot per fer desplaçaments de llarga distància. Sovint, l'estació de Sants és des d'on surt i on arriba. Amb ell fem un recorregut pel vestíbul de l'estació i ens explica tot allò que, al seu entendre, hauria de millorar. Segons Adif, l'estació central de Barcelona està fent un esforç en la millora de molts serveis d'informació. Últimament ho ha fet a les pantalles, màquines i aplicacions. Té pendent de fer accessos nous a algunes andanes quan es reconfigurin les vies.

 • AVE Barcelona-Madrid. 10 anys de fiabilitat
  Escolta àudio

  AVE Barcelona-Madrid. 10 anys de fiabilitat

  L'AVE entre Barcelona i Madrid ha fet deu anys. És l'altra cara de Rodalies. Un servei ben valorat per la puntualitat, comoditat i fiabilitat. La mostra és que durant aquest temps li ha anat prenent protagonisme a l'avió i ara el tren d'alta velocitat ja té un 65% de quota respecte al pont aeri. Fem un trajecte amb en Pere Josep Joan, que treballa a Alcalá de Henares i l'agafa sovint per venir a veure la família, a Badalona.

Anar al contingut