TOTS ELS ÀUDIOS

 • "Carpooling": què té de bò compartir cotxe per anar a la feina?
  Escolta àudio

  "Carpooling": què té de bò compartir cotxe per anar a la feina?

  El "carpooling", o l'ús del cotxe compartit per a trajectes de casa a la feina, és el mitjà més sostenible, després de la bicicleta, per anar a treballar. Com funciona? Què el fa diferent del "carsharing"? N'expliquem els avantatges econòmics, de comoditat i de relació social.

 • Polígons industrials: ...i el transport públic?
  Escolta àudio

  Polígons industrials: ...i el transport públic?

  A Catalunya, unes 300.000 persones treballen en polígons industrials. Hi van majoritàriament en cotxe particular. Com s'hi pot reforçar el pes del transport públic?

 • La xarxa de recàrrega podrà assumir l'increment de vehicles elèctrics?
  Escolta àudio

  La xarxa de recàrrega podrà assumir l'increment de vehicles elèctrics?

  La flota de vehicles elèctrics no para de créixer. L'Institut Català de l'Energia i els ajuntaments han fet una aposta clara per dotar la xarxa viària de punts de recàrrega ràpida. Serà suficient o caldrà buscar nous sistemes per abastir la demanda?

 • Avions més nets
  Escolta àudio

  Avions més nets

  Què fan les aerolínies perquè el fet de volar més sigui compatible amb la necessitat de contaminar menys? Ens ho explica Javier Gándara, president de l'Associació de Línies Aèries (ALA).

 • Un tren llançadora des del Port de Tarragona a Saragossa
  Escolta àudio

  Un tren llançadora des del Port de Tarragona a Saragossa

  Un tren carregat amb productes agroalimentaris surt tres vegades per setmana del Port de Tarragona per anar a Saragossa. L'operativa de càrrega porta 3.000 tones i permet eliminar 35 camions de la carretera.

 • Obtenir gas renovable d'abocadors
  Escolta àudio

  Obtenir gas renovable d'abocadors

  La legislació europea propicia obtenir biometà a partir de residus. Seat participa en un projecte per obtenir gas renovable des dels abocadors municipals. Expliquem què té de bo la iniciativa, a més de reduir els gasos d'efecte hivernacle.

 • Quins beneficis té anar amb Ferrocarrils de la Generalitat?
  Escolta àudio

  Quins beneficis té anar amb Ferrocarrils de la Generalitat?

  L'Ecocalculadora, que Ferrocarrils de la Generalitat ha incorporat al seu web i cercador d'horaris, permet saber l'impacte mediambiental del desplaçament que farem i comparar-lo amb el del mateix trajecte en vehicle privat.

 • Què és una fotolinera?
  Escolta àudio

  Què és una fotolinera?

  Una fotolinera és una instal·lació per poder disposar d'energia solar quan per motius meteorològics en falta. A Molins de Rei, l'Àrea Metropolitana de Barcelona hi ha instal·lat la primera fotolinera bidireccional pública de l'Estat. Abasteix d'energia vehicles elèctrics i també un poliesportiu, quan no hi ha vehicles connectats o quan ja estan carregats.

 • R4: L'usuari ha recuperat la confiança?
  Escolta àudio

  R4: L'usuari ha recuperat la confiança?

  Els usuaris de l'R4 al Bages continuen demanant millores en una línia que ha tingut la desgràcia de patir dos accidents mortals aquesta temporada. Les administracions les van prometre. Però molts passatgers se senten oblidats. Compartim trajecte amb la Júlia Sardà, que l'ha agafat cada dia per anar a Barcelona a estudiar.

 • La variant d'Olot... o tenir els camions a la porta de casa
  Escolta àudio

  La variant d'Olot... o tenir els camions a la porta de casa

  La variant d'Olot és una assignatura pendent que la Generalitat té a la capital de la Garrotxa. Des de fa més de 10 anys, l'obertura del túnel de Bracons fa que centenars de camions travessin cada dia el nucli urbà de la població. Els veïns s'han organitzat en una plataforma per reclamar aquesta infraestructura i mesures de pacificació de la circulació. Hi hem anat per comprovar com es viu al vial Sant Jordi.

 • Port de Palamós: Què el fa ser especial?
  Escolta àudio

  Port de Palamós: Què el fa ser especial?

  El port de Palamós és el segon en creueristes després del de Barcelona i està recuperant l'activitat comercial després que la davallada en l'obra pública va aturar l'arribada de ciment. L'Espai del Peix, des d'on es difon la cultura gastronòmica vinculada a la pesca, és un dels seus principals atractius. Visitem cada àmbit del port de Palamós en companyia de Xavier Ribera, president de la Cambra de Comerç d'aquest municipi del Baix Empordà.

 • L'Estació de França té futur? La visitem amb Pere Macías
  Escolta àudio

  L'Estació de França té futur? La visitem amb Pere Macías

  L'Estació de França compleix 90 anys. La gran estació terminal de Barcelona ha perdut protagonisme en benefici de la de Sants. Però continua sent capçalera de línia pels regionals i els Euromed que van cap al corredor mediterrani i pels rodalies de l'R2 Sud. Quin futur li espera? Quins secrets amaga? La visitem i ens ho explica el Coordinador del Pla de Rodalies, l'enginyer de Camins, Pere Macías.

 • BV-2041. És segura la carretera pel motorista?
  Escolta àudio

  BV-2041. És segura la carretera pel motorista?

  Com veuen l'estat de les carreteres els motoristes? Hem fet una ruta per la carretera BV-2041 entre Gavà i Olesa de Bonesvalls amb en Víctor Carrera i en Chus Rodríguez, de Mútua Motera. Analitzen els perills que hi ha per a la conducció, expliquen què demanen a les administracions i també fan autocrítica d'allò que fan malament els motoristes.

 • Per què les obres a Bellvitge han fet anar tard molts trens?
  Escolta àudio

  Per què les obres a Bellvitge han fet anar tard molts trens?

  Les obres que s'han fet al baixador de Bellvitge han provocat moltes incidències que han comportat retards en la circulació de trens. Hi hem anat perquè un responsable tècnic d'Adif ens expliqués què s'hi ha fet, què millorarà i per què hi ha hagut tants problemes.

 • Túnel de Bracons: El que no es veu quan hi passem
  Escolta àudio

  Túnel de Bracons: El que no es veu quan hi passem

  El túnel de Bracons, amb 9 túnels i 6 viaductes, és la principal obra d'enginyeria de l'eix Vic-Olot. Però com es controla el trànsit que hi passa i com es resolen eventuals situacions d'emergència? Ens ho explica en Rossend Bau, cap de sala del Centre de Control Viari de la Generalitat.

Anar al contingut