TOTS ELS ÀUDIOS

 • Samuel (Sala) Beckett, 30 anys de teatre
  Escolta àudio

  Samuel (Sala) Beckett, 30 anys de teatre

  Avui commemorem els 30 anys de la mort de Beckett i de la creació de la Sala que porta el seu nom en companyia del seu director, Toni Casares, amb Anna Ballbona i Borja Bagunyà. Parlem de l'obra teatral, de la programació especial de la sala amb un Godot d'excepció, i també del Beckett novel·lista. I Joan-Lluís Lluís ens obre les portes de la biblioteca de Tom Sharpe a la novel·la "Vicis ancestrals".

 • De la relectura
  Escolta àudio

  De la relectura

  Avui ens consagrem al plaer, el vici i el costum de rellegir llibres, en conversa amb Marc Rovira, poeta i editor de la revista La Lectora, Maria Bohigas i Jordi Puntí. I Joan-Lluís Lluís ens parla de la biblioteca destruïda de Victor Hugo.

 • Literatura basca, d'Obaba a l'actualitat
  Escolta àudio

  Literatura basca, d'Obaba a l'actualitat

  Avui parlem del passat i del present de la literatura basca amb els traductors i professors Pau Joan Hernández, Jon Elordi Akordarrementeria, amb Jordi Puntí i també en connexió des d'Euskadi amb l'escriptor Bernardo Atxaga, que acaba de rebre el Premio Nacional de las Letras 2019. I Joan-Lluís Lluís ens porta a la biblioteca de "La casa dels morts", de Dostoievski.

 • Sylvia Plath, poesia i prosa
  Escolta àudio

  Sylvia Plath, poesia i prosa

  Avui abordem l'obra poètica i narrativa de Sylvia Plath amb les seves traductores, Marta Pera Cucurell ("La campana de vidre", Periscopi) i Núria Busquet i Molist ("El colós", Jardins de Samarcanda), i amb Anna Ballbona i Borja Bagunyà. I Joan-Lluís Lluís ressegueix avui les biblioteques en l'obra de Jack London.

 • David Carabén, música i lletres
  Escolta àudio

  David Carabén, música i lletres

  Avui abordem la relació entre literatura i escriptura musical amb David Carabén, lector, compositor de Mishima i autor de "La forma d'un sentit" (Empúries). En parlem amb Carabén i amb Jordi Puntí, i Joan-Lluís Lluís ens port a la biblioteca que narra Georges Brassens a la novel·la "La torre dels miracles"

 • Gonzalo Pontón, doctor "honoris causa"
  Escolta àudio

  Gonzalo Pontón, doctor "honoris causa"

  Avui rebem l'editor Gonzalo Pontón, investit doctor "honoris causa" per la UPF, per repassar la seva trajectòria de més de 50 anys al capdavant de segells com Ariel, Crítica i ara Pasado y Presente. En parlem també amb Anna Ballbona i Borja Bagunyà, i Joan-Lluís Lluís ens porta a la biblioteca universal de Kurd Lasswitz.

 • El vi en la cultura
  Escolta àudio

  El vi en la cultura

  Avui abordem la cultura del vi, i el vi en la cultura, amb dues persones que potencien aquest lligam: la periodista Montse Serra, impulsora des d'Alella de l'editorial Vibop, i l'agitadora cultural Roser Vernet, ànima del Centre Quim Soler: la Literatura i el Vi, del Priorat, i com sempre amb Maria Bohigas i Jordi Puntí. I Joan-Lluís Lluís ressegueix els referents vinícoles de Casanova i Stendhal.

 • En fals: literatura d'impostors i falsaris
  Escolta àudio

  En fals: literatura d'impostors i falsaris

  Avui abordem alguns dels grans simuladors de la història de la narrativa des del llibre "En falso. Una crítica cultural del siglo XX" (Pre-Textos). En parlem amb el seu autor, l'assagista i professor Álex Matas Pons, amb Anna Ballbona i Borja Bagunyà. Descobrim els detalls de la Nit de la Poesia de Sant Cugat amb el seu director, l'escriptor Jordi Lara, i viatgem fins a la biblioteca oculta de Montserrat amb Joan-Lluís Lluís i la novel·la "Retorn al sol", de Josep Maria Francès.

 • Llibres fora de focus
  Escolta àudio

  Llibres fora de focus

  Passada la febre de novetats del setembre, avui recomanem títols que no sempre han ocupat portades ni aparadors. En parlem amb Maria Bohigas i amb els periodistes Adolf Beltran i Pilar Argudo. I Joan-Lluís Lluís ens porta fins al sanatori més famós de la literatura de la mà de Thomas Mann i "La muntanya màgica".

 • Narradors singulars
  Escolta àudio

  Narradors singulars

  Avui ens visiten els escriptors A. G. Porta i Gregorio Casamayor, que juntament amb Francisco Imbernón han parit "PatchWord" (Acantilado), una novel·la narrada per un barret Panamà. Amb Anna Ballbona i Borja Bagunyà repassem títols que adopten punts de vista narratius poc freqüents. I Joan-Lluís Lluís, a la recerca de biblioteques, ens porta avui fins "El jardí del paradís", de Hans Christian Andersen.

 • Silenci, literatura i pensament
  Escolta àudio

  Silenci, literatura i pensament

  Avui abordem el paper del silenci en la literatura (i més enllà) de la mà de l'eremita Montserrat Domingo, l'escriptora i formadora Míriam Subirana, Maria Bohigas i el magisteri en forma de llibre d'Alain Corbin, autor d'"Història del silenci" (ed. Fragmenta). Amb Josep Pedrals parlem dels silencis en l'obra capital de Beckett, "Esperant Godot", que acaba de traduir i que s'estrena al novembre. I Joan-Lluís Lluís ens porta "El cinquè fill", del Premi Nobel de la Pau Elie Wiesel.

 • Ciència-ficció en català
  Escolta àudio

  Ciència-ficció en català

  Avui parlem de ciència-ficció, terror i fantasia celebrant la nova editorial Mai Més amb els seus editors, Judit Terradellas i Sergio Pérez, amb l'escriptor i divulgador Antoni Munné-Jordà, amb Anna Ballbona i Borja Bagunyà. I Joan-Lluís Lluís continua buscant biblioteques literàries avui al 'Moby Dick' de Melville.

 • Literatura babèlica
  Escolta àudio

  Literatura babèlica

  Avui abordem la traducció literària des de llengües no centrals amb la professora i traductora del suec Carolina Moreno, l'editor de Periscopi, Aniol Rafel, amb Maria Bohigas i Jordi Puntí. I Joan-Lluís Lluís, des de l'àrab, ens porta una nova biblioteca amb "Les coves de Haidrahodahós" (Karwan), de Salim Barakat

 • Galàxia Sisa
  Escolta àudio

  Galàxia Sisa

  Avui viatgem a les estrelles de la mà de Jaume Sisa i el doble volum "Els llibres galàctics" (Anagrama). En parlem amb Sisa, amb el periodista musical Donat Putx, amb Anna Ballbona i Borja Bagunyà. I amb Joan-Lluís Lluís continuem visitant biblioteques de ficció; avui, la de Jorge Luis Borges.

 • Lectures d'estiu
  Escolta àudio

  Lectures d'estiu

  Avui comencem el curs compartint alguns dels llibres que hem llegit durant les vacances amb l'escriptora Marta Orriols, la periodista i escriptora Xènia Bussé, Maria Bohigas i Jordi Puntí. I el Joan-Lluís Lluís inaugura secció amb llibres que inclouen biblioteques de ficció.