TOTS ELS ÀUDIOS

 • Anys 90, entre l'eufòria i la desmesura
  Escolta àudio

  Anys 90, entre l'eufòria i la desmesura

  Avui analitzem la dècada dels 90 amb l'escriptor i periodista Ramón González Férriz, autor de "La trampa del optimismo" (Debate), que aborda aquells anys des de l'economia, la política i la cultura de masses, amb exemples com la música indie espanyola o la sèrie "Friends". Amb Borja Bagunyà i Xènia Dyakonova indaguem en el llegat literari dels 90, des de la narrativa catalana, americana, la poesia i els fenòmens editorials. Adolf Beltran llegeix el "Manual de escapología" (Trotta) d'Antonio Pau, amb diferents propostes per "fugir" del món. I Joan-Lluís Lluís parla de "L'indret d'on venim", la novel·la de la samoana Sia Figiel.

 • Tria la teva escriptura (literatura i joc)
  Escolta àudio

  Tria la teva escriptura (literatura i joc)

  Avui ens ocupem del concepte de llibre-joc partint de la nova edició, a RBA-Molino, de la sèrie clàssica "Tria la teva aventura". Parlem de literatura i joc, amb exemples il·lustres com Carroll, Borges i Danielewski, amb l'escriptor Víctor Garcia Tur, Anna Ballbona, Jordi Puntí, Adolf Beltran i Joan-Lluís Lluís, avui des de l'enigma shakespearià que planteja Oscar Wilde a "El retrat del senyor W. H.".

 • Vampirs: de la literatura a la pantalla
  Escolta àudio

  Vampirs: de la literatura a la pantalla

  Avui consagrem el programa a la figura del vampir, suma d'història, mite i llegenda que ha travessat segles, arts i disciplines. Amb la crítica d'art i comissària d'exposicions Mery Cuesta en repassem algunes encarnacions en el marc de la mostra de Caixafòrum "Vampirs: l'evolució del mite". Parlem de literatura vampírica amb Borja Bagunyà, Xènia Dyakonova i Adolf Beltran, i Joan-Lluís Lluís ens porta un escriptor assassí de la mà de Txékhov i el conte "Una cacera dramàtica".

 • Orient Express, història, literatura i mite
  Escolta àudio

  Orient Express, història, literatura i mite

  Avui pugem al vagó del tren més literari de la història de la mà de l'escriptor i humanista Mauricio Wiesenthal, autor del llibre "Orient Express. El tren de Europa" (ed. Acantilado). Parlem d'aquest assaig i també del binomi literatura i trens amb Wiesenthal, Anna Ballbona i Jordi Puntí. Des de l'Estació de França, Adolf Beltran dialoga amb un dels grans escriptors ferroviaris, Antoni Martí Monterde. I Joan-Lluís Lluís ens porta també en tren fins a Rússia amb l'escriptor Víktor Pelevin i el conte "La fletxa groga".

 • "Tal qual", la 'summa' de Paul Valéry
  Escolta àudio

  "Tal qual", la 'summa' de Paul Valéry

  Avui ens endinsem en l'obra magna del poeta Paul Valéry, compendi del seu pensament sobre art, humanitats, ciència i poesia: "Tal qual", ara traduïda pel també poeta Antoni Clapés per primer cop de manera completa en català a l'editorial Adesiara. En parlem amb Clapés, Xènia Dyakonova i Borja Bagunyà; amb Adolf Beltran passegem per l'obra "El cementiri marí" (i més tard per l'"Spoon River" de Lee Masters), i Joan-Lluís Lluís ens porta el Valéry de "Monsieur Teste"

 • Isaak Bàbel i els contes per entrar al seu univers
  Escolta àudio

  Isaak Bàbel i els contes per entrar al seu univers

  Avui coneixerem "Història del meu colomar", un recull de relats inèdits de l'escriptor Isaak Bàbel que són la millor porta d'entrada a la seva literatura. En parlem amb el seu traductor, Miquel Cabal, amb Anna Ballbona i Jordi Puntí. Amb Adolf Beltran recordem què en deia Nabokov, d'un altre mestre del conte, Anton Txékhov. I Joan-Lluís Lluís llegeix el relat "El revolucionari", de Mikhail Artsibàshev.

 • Història cultural de la Lluna
  Escolta àudio

  Història cultural de la Lluna

  Avui viatgem a la Lluna des de la literatura, la llengua i la cultura, partint de l'astrofísica Fatoumata Kebe, autora del llibre "L'altra cara de la lluna" (Angle/ Blackie Books). En parlem amb el professor i químic Enric Figueras, expert en literatura lunar, resseguim amb Xènia Dyakonova, Borja Bagunyà i Adolf Beltran alguns dels poemes, relats, mites i símbols vinculats al satèl·lit, i amb Joan-Lluís Lluís fem parada a Mart per obra de Ray Bradbury.

 • Cesare Pavese, l'ofici d'escriure
  Escolta àudio

  Cesare Pavese, l'ofici d'escriure

  70 anys després de la seva mort, abordem avui l'obra de Cesare Pavese des de la narrativa, la lírica i el dietarisme. En parlem amb el poeta Francesc Parcerisas, que el va traduir, amb Jordi Puntí i amb Anna Ballbona. Amb l'Adolf Beltran repassem grans exemples de dietarisme català. I Joan-Lluís Lluís ens explica un conte de Dino Buzzati: "El secret de l'escriptor vell."

 • La literatura viatja en el temps
  Escolta àudio

  La literatura viatja en el temps

  Avui abordem la idea dels viatges en el temps des de la literatura amb l'escriptor Ramon Mas, editor de l'antologia "Punts de fuga" (Males Herbes), amb Xènia Dyakonova i Borja Bagunyà. Amb l'escriptor i teòric Pep Prieto, autor de l'assaig "Al filo del mañana" (UOC), repassem algunes de les pel·lícules que s'han dedicat al gènere, i Joan-Lluís Lluís ens porta un dels pioners, des de la ficció, a l'hora de viatjar en el temps.

 • El 'Robinson' d'Esther Tallada
  Escolta àudio

  El 'Robinson' d'Esther Tallada

  Comencem el curs a l'illa de la Desesperança amb un clàssic restaurat: el "Robinson Crusoe" de Daniel Defoe en la traducció depuradíssima d'Esther Tallada per a l'editorial Bernat Metge Universal. En parlem amb la traductora, amb l'escriptor i antropòleg Adrià Pujol i amb Jordi Puntí. I Joan-Lluís Lluís estrena secció parlant d'escriptors de ficció.

 • Quadern de lectures
  Escolta àudio

  Quadern de lectures

  En l'últim "Ciutat Maragda" de la temporada parlem de la diada del 23 de juliol amb Montse Ayats, presidenta d'Editors.cat, i escrivim entre tots un quadern farcit de lectures per a l'estiu i més enllà: novetats i clàssics, assaig, poesia i narrativa per omplir el cabàs de llibres interessants. Amb Borja Bagunyà, Anna Ballbona, Maria Bohigas, Xènia Dyakonova, Jordi Puntí i Joan-Lluís Lluís.

 • "La musa fingida": el Max Besora més 'pulp'
  Escolta àudio

  "La musa fingida": el Max Besora més 'pulp'

  Avui abordem la narrativa pulp, violenta, experimental i volgudament incòmoda de l'últim Max Besora, la novel·la "La musa fingida" (ed. Males Herbes/ Orciny Press), ambientada a la Vall del Bronx i amb una galeria de personatges d'esperit caníbal i ànima de sèrie Z. En parlem amb el seu autor, amb Xènia Dyakonova i Borja Bagunyà. I Joan-Lluís Lluís, pels camins de la violència, ens porta a la biblioteca de "La taronja mecànica".

 • Història cultural del 'blackout'
  Escolta àudio

  Història cultural del 'blackout'

  Apagades reals, apagades com a símptoma i apagades en el món de l'art i la cultura integren l'últim assaig del filòsof, professor i director de la Virreina, Valentín Roma: "Diecinueve apagones y un destello" (editorial Arcàdia). Un volum farcit de referents que fins i tot posa en qüestió la manera com interpretem. En parlem amb el seu autor, amb Anna Ballbona i Jordi Puntí. I Joan-Lluís Lluís busca biblioteques en un títol seminal: "Madame Bovary".

 • Wislawa Szymborska, la creació d'una veu
  Escolta àudio

  Wislawa Szymborska, la creació d'una veu

  Avui abordem l'obra i la figura de la poeta i premi Nobel Wislawa Szymborska des dels seus primers poemes, recollits al volum "Canción negra" (ed. Nórdica). En parlem amb el seu traductor, Abel Murcia, amb Xènia Dyakonova i Borja Bagunyà. Joan-Lluís Lluís llegeix "Un lloc anomenat antany", de la també premi Nobel polonesa Olga Tokarczuk. I amb l'escriptor i crític Ricard Ruiz Garzón dimensionem la figura de Carlos Ruiz Zafón.

 • Clàssics juvenils i "La crida del bosc"
  Escolta àudio

  Clàssics juvenils i "La crida del bosc"

  Avui abordem la noció de 'clàssics juvenils' de la mà de l'escriptor Vicenç Pagès Jordà, autor de l'assaig "De Robinson Crusoe a Peter Pan", amb l'editora de Viena, Isabel Monsó, i l'editor d'Adesiara, Jordi Raventós. Amb Jordi Puntí, Anna Ballbona i el traductor Ferran Ràfols analitzem la nova traducció que ha publicat a L'Altra Tribu de "La crida del bosc", de Jack London. I Joan-Lluís Lluís ens porta a la biblioteca enigmàtica d'"El laberint carnívor".

Anar al contingut