Catalunya al dia Lleida

 • Tallers de cuines multiculturals per fomentar la integració a Solsona
  Escolta àudio

  Tallers de cuines multiculturals per fomentar la integració a Solsona

  Diversos col·lectius d'immigrants de Solsona imparteixen tallers de cuina dels seus països d'origen. Amb aquesta iniciativa, organitzada per l'Ajuntament i el Consell Comarcal, es volen crear espais de convivència i fomentar la integració entre solsonins, sigui quin sigui el seu origen.

 • Més d'un miler de famílies de Lleida no han pogut pagar aquest any la factura de la llum
  Escolta àudio

  Més d'un miler de famílies de Lleida no han pogut pagar aquest any la factura de la llum

  Tot i això, no els han tallat el servei perquè els Serveis Socials els han declarat en situació de pobresa energètica o ho estan estudiant. Des de començament d'any, la Paeria ha fet 741 informes on declara famílies en situació de pobresa energètica. Això ha evitat que les companyies elèctriques els tallessin la llum. Si hi afegim l'aigua i el gas, el nombre d'informes de pobresa gairebé es dobla, i arriba als 1.400. I aquests no són tots, n'hi ha un miler més que encara estan pendents. Una altra dada destacada, durant aquest any les companyies han tallat el subministrament 87 vegades sense que fos preceptiu.

 • Catalunya al dia Lleida - 18/11/2016
  Escolta àudio

  Catalunya al dia Lleida - 18/11/2016

  Un incendi i una explosió de gas posterior provoquen danys en un habitatge de tres plantes a Tàrrega, a l'Urgell. No hi ha hagut ferits. L'incendi es va declarar ahir, a quarts d'onze de la nit, a la planta baixa d'aquest edifici per causes que no se saben. Segons han explicat els bombers, el foc va fer que explotés una bombona de gas propà. Per precaució es van desallotjar tres veïns d'un edifici del costat, que ja han pogut tornar a casa. També us hem explicat que més d'un miler de famílies de la ciutat de Lleida no han pogut pagar aquest any la factura de la llum. Tot i això, no els han tallat el servei perquè els serveis socials els han declarat en situació de pobresa energètica o ho estan estudiant.

 • Els néts de l'evasió jueva pel Pirineu
  Escolta àudio

  Els néts de l'evasió jueva pel Pirineu

  Aquests dies s'està rodant al Pallars un documental que servirà per explicar la gesta de milers de jueus que van fugir de l'holocaust a través dels Pirineus. La Diputació de Lleida, que impulsa el projecte, ha convidat alguns supervivents i familiars de les persones que van viure aquest episodi, a finals de la Segona Guerra Mundial.

 • Igor Yebra: "La dansa, dins el món de les arts, és la ventafocs"
  Escolta àudio

  Igor Yebra: "La dansa, dins el món de les arts, és la ventafocs"

  Diumenge el Teatre de la Llotja de Lleida acull l'espectacle de dansa "Zorba el grec", a càrrec del Ballet Nacional de Sofia. L'obra suposa l'estrena del ballarí de prestigi Igor Yebra en el paper de Zorba. Yebra destaca que ha necessitat temps i maduresa per fer aquest personatge i deixar de banda el ballarí clàssic i eteri. El ballarí de Bilbao diu que a l'estat espanyol hi ha poques ajudes a la dansa, afegeix, però, que tampoc s'ha de viure esperant subvencions i reivindica que hi hagi un replantejament. Tot i això, assegura que dins del món de les arts la dansa està pitjor que la ventafocs.

 • Catalunya al dia Lleida 17.11.2016
  Escolta àudio

  Catalunya al dia Lleida 17.11.2016

  Tensió a Almacelles a causa de la investigació judicial per les suposades irregularitats en la contractació de personal a l'Ajuntament. Una cinquantena de treballadors es concentren amb pancartes a les portes de l'ajuntament i acusen la regidora ecosocialista que ha presentat la denúncia de posar en perill els llocs de treball. La regidora diu que rep insults i que han tirat ous a casa seva. I avui al "Catalunya al dia Lleida" hem entrevistat el ballarí Igor Yebra, que aquest diumenge s'estrena al Teatre de la Llotja amb l'espectacle "Zorba el grec" amb el Ballet Nacional de Sofia.

 • Xavi Blanco: "La dansa urbana està de moda"
  Escolta àudio

  Xavi Blanco: "La dansa urbana està de moda"

  El Teatre de la Llotja de Lleida acull aquest dissabte The Best On, un certamen de referència en dansa urbana. En aquesta nova edició, la cinquena, hi participaran 400 ballarins de 14 companyies europees. Lleida serà aquest cap de setmana la capital europea de la dansa urbana professional. Per saber-ne més, hem parlat amb en Xavi Blanco, de l'Escola Dancescape de Lleida, organitzadora de l'esdeveniment. Ens ha explicat que la dansa urbana està de moda i que han hagut d'ampliar el "workshop" previst per després del certamen perquè hi ha hagut molta demanda.

 • Catalunya al dia Lleida 16/11/2016
  Escolta àudio

  Catalunya al dia Lleida 16/11/2016

  Malestar a l'Ajuntament d'Almacelles, al Segrià, per l'actuació dels Mossos, que hi han entrat a buscar documentació. S'hi investiguen possibles contractacions a dit en els últims anys denunciades pel grup Almacelles Lliure. L'alcalde assegura que els agents s'han endut més informació de la que reclamava la fiscalia. I avui hem entrevistat Xavi Blanco, responsable del festival de dansa urbana, referent a Europa, The Best On, que es farà aquest cap de setmana a Lleida, amb 400 ballarins de 14 companyies europees.

 • La bioenginyeria arriba a Catalunya
  Escolta àudio

  La bioenginyeria arriba a Catalunya

  La bioenginyeria comença a estendre's a Catalunya. Una entitat del Pirineu organitza cursos per difondre aquest sistema de construcció, que utilitza recursos naturals per fer obres en zones de muntanya. És una pràctica molt estesa al nord d'Europa, però poc habitual encara a casa nostra.

 • Explicar el formatge a cuiners i restauradors
  Escolta àudio

  Explicar el formatge a cuiners i restauradors

  Una formatgeria de l'Alt Urgell organitza cursos per explicar el procés d'elaboració del formatge adreçats als professionals de la gastronomia, que mostren un interès creixent per aquest tipus de producte artesà.

 • Recta final de la collita de blat de moro a les comarques de Lleida
  Escolta àudio

  Recta final de la collita de blat de moro a les comarques de Lleida

  Amb reduccions de fins al 30 per cent a les zones on va pedregar a l'estiu. A la resta, la producció és normal. El preu, però, amb prou feines permet cobrir els costos de producció. Des que va començar la campanya, a finals de setembre, el panís s'està pagant a un preu estable: entre 165 i 170 euros la tona. És menys que l'any passat. La campanya s'acabarà d'aquí 15 dies. A les comarques de Lleida hi ha unes 40.000 hectàrees on es produeix panís.

 • Catalunya al dia Lleida - 15/11/2016
  Escolta àudio

  Catalunya al dia Lleida - 15/11/2016

  Recta final de la collita de blat de moro a les comarques de Lleida, amb reduccions de fins al 30 per cent a les zones on va pedregar a l'estiu. A la resta, la producció és normal. El preu, però, amb prou feines permet cobrir els costos de producció. També hem recollit les queixes perquè ramats de vaques abandonades envaeixen finques de la Noguera. I avui es fan a la Vall d'Aran els funerals per la primera síndica, Pilar Busquets, que va morir diumenge, als 79 anys.

 • Francesc López: "Volem recuperar productes i plats del Pirineu que han quedat en l'oblit"
  Escolta àudio

  Francesc López: "Volem recuperar productes i plats del Pirineu que han quedat en l'oblit"

  Avui comença la primera edició de les jornades gastronòmiques professionals Gastropirineus, que volen posar en valor la cuina pirinenca i convertir-la en un atractiu turístic d'aquest territori.

 • Catalunya al dia Lleida - 14/11/2016
  Escolta àudio

  Catalunya al dia Lleida - 14/11/2016

  Preocupació dels productors de safrà de les comarques de Lleida per la mala collita d'aquest any. Aquest any la producció no superarà el 20 per cent. Així ho asseguren els responsables de la cooperativa de Cervià de les Garrigues, l'única de Catalunya que comercialitza aquest producte. La falta de pluja d'aquest estiu n'és la culpable. La bona notícia és que els preus s'han mantingut, ja que a Catalunya el safrà es paga a uns 8 mil euros el quilo. També us hem informat de la mort de Pilar Busquets, de 79 anys, la que va ser la primera síndica d'Aran després de recuperar el Conselh d'Aran.

 • El català, llengua d'ús preeminent a la Franja
  Escolta àudio

  El català, llengua d'ús preeminent a la Franja

  Els ajuntaments i comarques de la Franja de Ponent estan aprovant als plens declarar el català llengua d'ús preeminent als seus municipis. A partir d'aquestes declaracions, el govern d'Aragó farà un mapa lingüístic per recollir les llengües que es parlen al seu territori. Tot i això, els alcaldes reclamen que el govern d'Aragó aclarexi el seu posicionament sobre si es canviarà o es modificarà la llei de llengües actual.

Anar al contingut