TOTS ELS ÀUDIOS

 • Balanç: Grèxit, una sortida que ja ha deixat d'ésser tabú
  Escolta àudio

  Balanç: Grèxit, una sortida que ja ha deixat d'ésser tabú

  Les institucions internacionals han començat a parlar per primera vegada de la possibilitat que Grècia abandoni l'euro. No obstant això, la postura oficial continua essent que s'ha de mantenir el país a la moneda única, malgrat les notícies confuses sobre possibles referèndums i plans de contingència en cas de sortida.

 • Balanç: Bancs dolents
  Escolta àudio

  Balanç: Bancs dolents

  Després de l'obligació dels bancs espanyols de crear bancs dolents per desfer-se dels actius immobiliaris, analitzem altres casos de bancs dolents que s'han fet al món.

 • Balanç: Els qui ho controlen tot.
  Escolta àudio

  Balanç: Els qui ho controlen tot.

  Tres investigadors suïssos han demostrat que el 80 per cent de la riquesa del planeta la generen, directament i indirectament, menys d'un 1 per cent de multinacionals estretament interconnectades. Analitzem amb un dels autors de l'estudi els riscos que tot això comporta, en particular en temps de crisi.

 • Balanç: El dilema d'Europa
  Escolta àudio

  Balanç: El dilema d'Europa

  Prioritzar creixement o austeritat? La contenció pressupostària com a dogma per sortir de la crisi està sent qüestionat, però la cancellera Merkel és inflexible: no es tocarà el pacte fiscal. Es pot estimular l'economia sense augmentar el dèficit? Els mercats volen tanta austeritat?

 • Balanç: Un premi per planejar la ruptura de l'euro
  Escolta àudio

  Balanç: Un premi per planejar la ruptura de l'euro

  Parlem amb els finalistes del premi Wolfson, que ens expliquen els seus projectes per haver planejat de forma ordenada la possibilitat que un o més països surtin de l'euro.

 • Balanç: Amb euro però sense UE
  Escolta àudio

  Balanç: Amb euro però sense UE

  Andorra, Montenegro, Kóssovo.... països que han adoptat l'euro com a moneda però que no pertanyen a la UE. Sapiguem com veuen i viuen la crisi, cadascun amb les seves característiques.

 • Balanç: Les altres amnisties fiscals
  Escolta àudio

  Balanç: Les altres amnisties fiscals

  Itàlia ha fet més de cent amnisties fiscals l'últim segle. Bèlgica en té una de permanent. Els països llatinoamericans són els més donats a aprovar-ne, mentre que els anglosaxons són més reticents. Arran de l'última amnistia aprovada als pressupostos espanyols, sapiguem com estan les coses a la resta del món.

 • Balanç: Les altres reformes laborals
  Escolta àudio

  Balanç: Les altres reformes laborals

  Espanya no és l'únic soci de l'euro que ha emprès reformes laborals per fer front als seus problemes. Fem un cop d'ull a les de Grècia, Itàlia i Portugal.

 • Balanç: Banc Mundial, la història es repeteix
  Escolta àudio

  Balanç: Banc Mundial, la història es repeteix

  Les economies emergents tracten de fer-se amb la presidència del Banc Mundial aprofitant el relleu de Robert Zoellick, el 30 de juny, però la tradició fa que el càrrec l'ocupi sempre un nord-americà, i els Estats Units ja han presentat el seu candidat, Jim Yong Kim. Fa gairebé un any, el Fons Monetari Internacional va viure un procés semblant amb la victòria de la candidata europea per davant de l'aspirant mexicà

 • Balanç: El testament vital dels bancs
  Escolta àudio

  Balanç: El testament vital dels bancs

  La cimera de G20 de Canes va determinar que 29 bancs sistèmics (entre ells el Santander, l'únic espanyol de la llista), presentessin els seus testaments vitals, abans de juny del 2012. Es tracta de plans de contingència que han de preveure què fer amb els actius i les línies de negoci de les entitats en cas de crisi molt greu o fallida. Només un dels afectats ha presentat el seu pla.

 • Balanç: Islàndia, les llums i les ombres d'un símbol.
  Escolta àudio

  Balanç: Islàndia, les llums i les ombres d'un símbol.

  L'illa-estat nòrdica s'ha convertit en un model a seguir per als que critiquen la forma com occident està fent front a la crisi. Islàndia persegueix presumptes responsables, ha deixat de pagar deute, i l'economia creix. Però un elevat atur, el deute de les famílies i la feblesa de la seva moneda són ferides obertes que encara trigaran a cicatritzar.

 • Balanç: El món àrab, cap a una transició econòmica.
  Escolta àudio

  Balanç: El món àrab, cap a una transició econòmica.

  En paral·lel a les revolucions de la Primavera Àrab, l'ONU va elaborar un informe amb recomanacions per acompanyar les transicions polítiques amb mesures per canviar l'estructura econòmica de dalt a baix. El document s'ha presentat aquests dies a Barcelona.

 • Balanç: Els riscos del segon rescat de Grècia
  Escolta àudio

  Balanç: Els riscos del segon rescat de Grècia

  El segon pla d'ajudes a Grècia, aprovat pels ministres de finances de la zona euro (Eurogrup), està dissenyat amb un guió molt estricte i amb riscos molt elevats que no tot surti tal com està pensat, com ara les dificultats que Atenes pot tenir per aplicar les retallades que Europa reclama a canvi dels diners. Fins i tot es comença a parlar d'un tercer rescat.

 • Balanç: Grècia li va perdonar la meitat del deute a Alemanya.
  Escolta àudio

  Balanç: Grècia li va perdonar la meitat del deute a Alemanya.

  I Espanya, i Irlanda... això va passar amb l'Acord de Londres de 1953, per reduir-li a la RFA el cost de les reparacions de guerra. Una iniciativa alemanya (erlassjahr.de), impulsa que s'apliquin protocols semblants amb l'actual Grècia, ja que l'Acord de Londres anava acompanyat de mesures d'estímul que van permetre el conegut "miracle alemany".

 • Balanç: Desmitificant Alemanya
  Escolta àudio

  Balanç: Desmitificant Alemanya

  La influència d'Alemanya en les decisions de la Unió Europea és sovint objecte de debat i d'opinions fora d'Alemanya. Però, a Alemanya, què n'opinen?

Anar al contingut