TOTS ELS ÀUDIOS

 • El qui-què-com dels Premis Nobel
  Escolta àudio

  El qui-què-com dels Premis Nobel

  Aquest dissabte, a "Ciutat maragda", parlem del Nobel de Literatura. Més enllà de Kazuo Ishiguro, Maria Bohigas i Jordi Puntí postulen els seus propis candidats: qui l'hauria de guanyar i per què. I també ens visita Xavi Ayén, el periodista literari que ha entrevistat més guardonats, autor de "Rebeldía de Nobel".

 • Literatura russa i revolució
  Escolta àudio

  Literatura russa i revolució

  En el centenari de la Revolució d'Octubre, torna "Ciutat Maragda" amb un monogràfic sobre cultura i literatura russes. Amb Maria Bohigas, Jordi Puntí i l'assagista, professor i traductor Ricard San Vicente.

 • El llegat de Thoreau
  Escolta àudio

  El llegat de Thoreau

  Analitzem l'abast i l'herència del filòsof Henry David Thoreau, autor de "Walden" i pare de l'anomenada desobediència civil. En parlem amb l'escriptor Toni Montesinos, autor del llibre "El triunfo de los principios: cómo vivir con Thoreau", Jordi Puntí i Maria Bohigas, que s'estrena com a col·laboradora.

 • Literatura en format diccionari
  Escolta àudio

  Literatura en format diccionari

  La Il·lustració va fer néixer el somni de compendiar tot el saber de manera alfabètica. Però és possible fer literatura seguint el mateix esquema? Podem llegir diccionaris de forma literària? En parlem avui a "Ciutat Maragda", amb el Jordi Puntí i el filòleg Enric Gomà, lector devot de diccionaris. I esbrinarem com entren noves paraules al diccionari en conversa amb Joan Martí i Castell, president de la Comissió de Lexicografia de la Secció Filològica de l'IEC.

 • Literatura jueva des de l'humor
  Escolta àudio

  Literatura jueva des de l'humor

  Des de les lletres, el cinema o el teatre, la cultura jueva ha sabut fer passar la seva idiosincràsia pel filtre de l'humor. De Philip Roth, Shalom Auslander, Woody Allen i companyia, en parlem avui a "Ciutat Maragda" amb Jordi Puntí, el novel·lista Gonzalo Torné i l'escriptor i humorista Carlo Padial.

 • Del llibre a la vinyeta
  Escolta àudio

  Del llibre a la vinyeta

  El llenguatge del còmic ha integrat i adaptat la literatura de mil i una formes. Avui a "Ciutat Maragda" ens endinsem en el món de la vinyeta en conversa amb el dibuixant Marc Torices, que ha il·lustrat la vida i obra de Cortázar, el Jordi Puntí i el Toni Benaiges, coautor dels còmics sobre Francesc Pujols i Palau i Fabre.

 • Pel cantó de Proust
  Escolta àudio

  Pel cantó de Proust

  Avui a "Ciutat Maragda" sortim "a la recerca del temps perdut" per entendre l'abast i la vigència d'un dels cims de la narrativa del segle XX. Parlem de l'obra de Proust amb la seva traductora, Valèria Gaillard, amb el Jordi Puntí i amb el filòleg Xavier Pla, que ha coordinat el volum "Proust a Catalunya".

 • Geografies imaginàries
  Escolta àudio

  Geografies imaginàries

  Avui, a "Ciutat Maragda", viatgem (sense cues) a través dels territoris de ficció de la literatura. Ens hi acompanyen Joan-Lluís Lluís, autor del "Diccionari dels llocs imaginaris dels Països Catalans", l'argonauta Jordi Puntí i l'escriptora i editora Mia Cassany, autora de l'"Atles dels llocs que no existeixen".

 • L'univers és una biblioteca
  Escolta àudio

  L'univers és una biblioteca

  Grans o petites. Especialitzades, generalistes i sempre gregàries. Les biblioteques públiques formen part del patrimoni cultural més inclusiu i, avui, a "Ciutat Maragda" ho volem celebrar. Ens acompanyen les bibliotecàries Carme Fenoll i Gisela Ruiz. I amb el Jordi Puntí repassem llibres sobre biblioteques i descobrim alguns dels secrets de la New York Public Library

 • Música literària i literatura musical
  Escolta àudio

  Música literària i literatura musical

  Jefferson Airplane al país de les meravelles. David Bowie i George Orwell. Ballard i Joy Division. Emily Brontë i Kate Bush. En una "Ciutat Maragda" versió discjòquei, explorem la relació entre música i literatura, tan antiga com la lira d'Orfeu, amb dos escriptors melòmans: Miqui Otero i Jordi Puntí.

 • Oda a les llibreries
  Escolta àudio

  Oda a les llibreries

  Aquest dissabte, "Ciutat Maragda" ret homenatge a les llibreries, refugi de llibertat i temple de lectura. Ens visita la llibretera Júlia Secall: més de 40 anys al capdavant de la Llibreria Roca de Valls. I amb el Jordi Puntí repassem títols que tenen la llibreria com a inspiració i referència.

 • Júlia Secall, llibretera: "Ens ho currem molt per mantenir un fons que no volem que mori"
  Escolta àudio

  Júlia Secall, llibretera: "Ens ho currem molt per mantenir un fons que no volem que mori"

  A "Ciutat Maragda" conversem amb Júlia Secall, que treballa des dels 12 anys en un espai que ha esdevingut un centre cultural de referència a Valls: la Llibreria Roca.

 • Iñaki Nazabal: "La poesia és com el malabarisme"
  Escolta àudio

  Iñaki Nazabal: "La poesia és com el malabarisme"

  Iñaki Nazabal, poeta especialista en 'slam poetry', visita "Ciutat Maragda" carregat de versos per dialogar sobre la rapsòdia i la paraula dita.

 • Georges Perec i la literatura experimental
  Escolta àudio

  Georges Perec i la literatura experimental

  Aquesta setmana a "Ciutat Maragda" descobrim "L'eclipsi" (ed. L'Avenç), la novel·la escrita sense la lletra "a", amb el seu traductor, Adrià Pujol. D'altra banda, Jordi Puntí ens porta llibres arriscats i de narrativa laberíntica. Amés, Iñaki Nazabal, poeta especialista en "slam poetry", visita Ciutat Maragda carregat de versos per dialogar sobre la rapsòdia i la paraula dita.

 • Adrià Pujol: "Traduir 'L'eclipsi', de Perec, ha estat un patiment voluntari"
  Escolta àudio

  Adrià Pujol: "Traduir 'L'eclipsi', de Perec, ha estat un patiment voluntari"

  A "Ciutat Maragda" descobrim "L'eclipsi" (ed. L'Avenç), la novel·la escrita sense la lletra "a", amb el seu traductor, Adrià Pujol. A més, Jordi Puntí ens porta llibres arriscats i de narrativa laberíntica.