TOTS ELS ÀUDIOS

 • B-40: El Quart Cinturó, que no corda
  Escolta àudio

  B-40: El Quart Cinturó, que no corda

  Des que es va plantejar el 1975 com a via per unir el Baix Llobregat, el Vallès i el Maresme sense passar per Barcelona, el Quart Cinturó és una història de promeses incomplertes. El 2010 es van inaugurar els trams Abrera-Olesa i Viladecavalls-Terrassa. El Ministeri de Foment va prometre tenir acabat el tram Olesa-Viladecavalls l'octubre del 2019, però David Garrofé, secretari general de la CECOT i membre de Fem Vallès, no s'ho creu. Amb ell recorrem el tram terrassenc de la via mentre ens explica les possibilitats que tindria aquesta infraestructura un cop acabada i també alguna anècdota.

 • Transport a demanda: Servei només si hi ha usuari
  Escolta àudio

  Transport a demanda: Servei només si hi ha usuari

  Un transport a la carta. Pensat per a veïnats allunyats de les línies de transport regular. El Departament de Territori, a través del Consell Comarcal del Berguedà, gestiona un servei de taxis que funciona a 24 municipis i 34 nuclis rurals per apropar els habitants que ho necessiten a Berga i a centres sanitaris i assistencials. Acompanyem la Paqui Urbano, que viu a Borredà i que n'és usuària, per anar a fer rehabilitació a l'Hospital de Berga.

 • Tren a Salou: Per què cal deixar les vies?
  Escolta àudio

  Tren a Salou: Per què cal deixar les vies?

  Quan entri en servei el tram de doble via Vandellós-Tarragona del corredor mediterrani, es desmantellaran les vies de l'actual línia de la costa de Salou a l'Hospitalet de l'Infant passant per Cambrils i Mont-roig del Camp. Els ajuntaments han pactat amb la Generalitat planificar nous enllaços. Però hi ha usuaris disconformes amb perdre la infraestructura del centre urbà d'aquests municipis. Consideren que, sense vies, mai es farà el tren-tramvia. Fem el trajecte en tren fins a Salou amb en Daniel Pi, usuari i portaveu de la Plataforma per a la Promoció del Transport Públic al Camp de Tarragona.

 • Tanques al camp. Poden conviure les infraestructures i els ramats?
  Escolta àudio

  Tanques al camp. Poden conviure les infraestructures i els ramats?

  Al mes de gener, un tren va atropellar un ramat d'ovelles al Baix Camp. Adif va denunciar el pastor per trànsit indegut per les vies. Unió de Pagesos va reclamar que es tingui en compte l'activitat agrària davant l'impacte que sovint generen les infraestructures. Com influeix el traçat de noves vies de comunicació en les activitats pròpies del camp? Al Connexions hem visitat en Rafael Garcia a Llers (Alt Empordà). Amb l'arribada de l'AVE ha perdut 21 hectàrees de terreny. Ens explica com s'ho fa per treure a pasturar el seu ramat de més de 800 ovelles.

 • Joaquim Maria Puyal fa de turista a l'estació de Sants
  Escolta àudio

  Joaquim Maria Puyal fa de turista a l'estació de Sants

  El periodista i director de "La TdP", Joaquim Maria Puyal , tria el tren sempre que pot per fer desplaçaments de llarga distància. Sovint, l'estació de Sants és des d'on surt i on arriba. Amb ell fem un recorregut pel vestíbul de l'estació i ens explica tot allò que, al seu entendre, hauria de millorar. Segons Adif, l'estació central de Barcelona està fent un esforç en la millora de molts serveis d'informació. Últimament ho ha fet a les pantalles, màquines i aplicacions. Té pendent de fer accessos nous a algunes andanes quan es reconfigurin les vies.

 • AVE Barcelona-Madrid. 10 anys de fiabilitat
  Escolta àudio

  AVE Barcelona-Madrid. 10 anys de fiabilitat

  L'AVE entre Barcelona i Madrid ha fet deu anys. És l'altra cara de Rodalies. Un servei ben valorat per la puntualitat, comoditat i fiabilitat. La mostra és que durant aquest temps li ha anat prenent protagonisme a l'avió i ara el tren d'alta velocitat ja té un 65% de quota respecte al pont aeri. Fem un trajecte amb en Pere Josep Joan, que treballa a Alcalá de Henares i l'agafa sovint per venir a veure la família, a Badalona.

 • C-245: Col·lapse diari al Baix Llobregat
  Escolta àudio

  C-245: Col·lapse diari al Baix Llobregat

  Des d'abans dels Jocs Olímpics que es va projectar una variant per a la C-245 al Baix Llobregat. Com tantes altres infraestructures, la crisi la va aturar. I cada dia, l'enllaç entre aquesta carretera, l'A-2, la Ronda Litoral i l'Autopista del Garraf provoca un col·lapse en les connexions amb Barcelona des del Baix Llobregat. Ho comprovem circulant amb en Xavier Prat, que busca alternatives per arribar a la Diagonal, on treballa, venint des de Sant Boi de Llobregat.

 • L'aeroport de Reus també vol ser una pista del Prat
  Escolta àudio

  L'aeroport de Reus també vol ser una pista del Prat

  El pla de creixement de l'aeroport de Barcelona del Ministeri de Foment passa per convertir l'aeroport de Girona en la quarta pista del Prat, connectat amb l'AVE. No hi consta el de Reus. Les discrepàncies al territori sobre l'estació intermodal hi juguen en contra? N'hem volgut parlar amb el president de la Cambra de Comerç de Reus, una de les entitats que s'ha significat pel fet de voler fer més competitiva aquesta infraestructura, que és la porta d'entrada de milers de turistes a la Costa Daurada.

 • C-15 de Vilafranca a Igualada: un tercer carril per guanyar en seguretat
  Escolta àudio

  C-15 de Vilafranca a Igualada: un tercer carril per guanyar en seguretat

  Des que el 2011 l'Eix del Garraf es va convertir en autovia entre Vilanova i Vilafranca, la mateixa carretera que segueix fins a Igualada però només amb un carril per sentit ha guanyat un 30% de vehicles. Ara, la Generalitat projecta fer un carril adicional entre les capitals de l'Alt Penedès i de l'Anoia, de manera que quedin dos carrils en un sentit i un en l'altre, que s'anirien alternant, separats per una barrera central. Fem aquest trajecte amb la Rosa Soteras, que hi circula cada dia per feina i constatem que hi passen molts camions i que hi ha alguns aspectes perillosos.

 • Les males connexions dels trens entre Portbou i Cervera de la Marenda
  Escolta àudio

  Les males connexions dels trens entre Portbou i Cervera de la Marenda

  Dels quinze trens de RENFE que cada dia arriben a Portbou, només la meitat travessen fins al Rosselló. I només quatre enllacen amb la xarxa de trens francesa per poder anar a Perpinyà. Amb en Josep Maria Loste, veí de Portbou, i en François Schneider, usuari de la línia Perpinyà-Portbou, viatgem i parlem de l'estat d'aquesta línia, vinguda a menys des que l'entrada en servei de l'alta velocitat va desplaçar la majoria del trànsit transfronterer cap a Figueres-Vilafant i el Túnel del Pertús.

 • El SEM: l'atenció mèdica i el tracte humà a les emergències
  Escolta àudio

  El SEM: l'atenció mèdica i el tracte humà a les emergències

  Aquest és un "Connexions" especial. Acompanyem una unitat del SEM (Sistema d'Emergències Mèdiques) per les carreteres gironines on hi ha més accidents. El doctor Juan Carlos Palacio i Eduard Iglesias (tècnic d'emergències sanitàries) ens expliquen els perills que amaguen i les conductes al volant que solen propiciar els sinistres. Però també descobrim com actuen com a professionals i com viuen interiorment el fet d'ajudar persones en una emergència.

 • Montcada i Reixac: Una ciutat entre vies
  Escolta àudio

  Montcada i Reixac: Una ciutat entre vies

  Ramon Bueno, Antoni Mollet i Ramon Sánchez són membres de plataforma Tracte Just-Soterrament Total. Ens fan de guia en un recorregut per Montcada. El soterrament de la R-2 sembla ben encarat a partir del 2020, però, mentrestant, reclamen que es renovin les tanques de protecció de la via, que es millori el pas de vianants als passos a nivell i que hi hagi un millor accés a les estacions. Només una de les cinc que hi ha al municipi està adaptada.

 • Bus Barcelona-Manresa: els usuaris, tips d'avaries
  Escolta àudio

  Bus Barcelona-Manresa: els usuaris, tips d'avaries

  Agafem la línia de bus Barcelona-Manresa que opera la Hispano Igualadina, del grup Monbus. Acompanyem l'Esther, que ens explica que sovint els vehicles s'avarien, hi ha retards, cinturons de seguretat trencats o que es queda gent a terra per falta de capacitat. Ens diu que ho han denunciat a l'empresa i a la Generalitat, però que no passa res. El secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, ens avança, però, que en vista de tantes queixes obriran una auditoria a l'empresa.

 • Estació d'autobusos de Sants: una terminal poc adaptada
  Escolta àudio

  Estació d'autobusos de Sants: una terminal poc adaptada

  El 7 de novembre, un grup de persones amb diferents graus de discapacitat es van concentrar a l'Estació d'Autobusos de Sants. Volien cridar l'atenció sobre el deficient grau d'adaptació d'algunes infraestructures i reivindicar l'accessibilitat universal. Els vam acompanyar i els vam dedicar aquest capítol del "Connexions" perquè servís d'altaveu a la crida a eliminar barreres que vulneren drets.

 • Manual per no viatjar com sardines en llauna
  Escolta àudio

  Manual per no viatjar com sardines en llauna

  Des de la prolongació dels Ferrocarrils de la Generalitat a Sabadell aquest estiu, els usuaris que agafen el tren a Sant Quirze del Vallès en hora punta del matí es queixen que els trens ja hi arriben plens. I que, si tenen la sort de pujar-hi, han de viatjar com sardines. Però en Joan Carles, la M.del Mar, l'Elisenda i l'Olga saben trucs per poder viatjar més còmodament. I els han volgut compartir al "Connexions". Moltes gràcies!

Anar al contingut