Claus per evitar les estafes bancàries a través del mòbil
Un de cada quatre joves ha sigut víctima d'estafes bancàries pel mòbil l'últim any, tant per SMS com per Bizum
Claus per evitar les estafes bancàries a través del mòbil
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Adolescents XL

Claus per evitar les estafes bancàries a través del mòbil

Un de cada quatre joves ha sigut víctima d'estafes bancàries pel mòbil l'últim any, tant per SMS com per Bizum

Actualitzat

Potser els últims dies t'ha arribat un SMS al mòbil informant que tens un paquet pendent d'entrega. I segurament t'has fixat que el missatge de text acaba amb un enllaç.

Val més que no hi hagis clicat perquè es tracta d'una estafa massiva que ha detectat la policia. Aquesta pràctica ja té nom, "smishing", i per cada clic roben 20.000 euros.

Els estafadors envien missatges de text, fent-se passar per empreses de paqueteria, i hi adjunten un enllaç per robar les dades bancàries. Hi ha casos en què aparentment l'empresa és Amazon, SEUR o, fins i tot, Hisenda. L'engany consisteix a clicar l'enllaç i accedir a pàgines web falses que suplanten bancs per així obtenir les claus i les contrasenyes de les víctimes.


Els Mossos estan investigant diversos grups criminals especialitzats en aquesta estafa. Es tracta d'organitzacions formades per gent jove amb molts coneixements d'informàtica i xarxes socials. Un dels grups criminals va ser desarticulat al març. En total, van detenir 4 persones, dues de les quals són suposadament els caps de l'organització i estan en presó preventiva. Segons els Mossos, havien enviat més de 70.000 missatges SMS.

Les estafes arriben a Bizum

Les estafes bancàries digitals no només es fan a través d'SMS, sinó que últimament s'han detectat casos per Bizum. Les últimes dades de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya recullen que 1 de cada 4 joves han sigut víctimes d'estafes bancàries pel mòbil l'últim any.

Sobre el Bizum, asseguren que és una tecnologia segura, però com que és relativament nova, encara hi ha punts que es poden millorar. Tomàs Moré, de l'Àrea d'Estratègia de la Seguretat de la Generalitat, recomana ser prudents:

"En el cas de fer un Bizum a una entitat, ONG o empresa, cal assegurar-nos del número de compte contrastant-ho amb el registre oficial."

En canvi, els Bizums que fem a particulars compten per ara amb més protecció, "en ser intercanvis de menys quantitat econòmica i a un destinatari conegut", apunta Moré.

La manera més fàcil d'estafar per Bizum és mitjançant la funcionalitat que permet sol·licitar un pagament a un contacte. En un cas de La Rioja, aquest cap de setmana, l'estafador es presenta com a presumpte comprador d'un cotxe i s'ofereix per pagar 400 euros en concepte de reserva de vehicle. Però, en realitat no està enviant els diners, sinó reclamant un pagament. El venedor, despistat, confirma la transferència i el que està fent realment és acceptar el pagament de 400 euros, i no pas rebre'ls. Un cop fet, però, ja no es pot anul·lar.


Cal tenir present, també, que des de fa pocs dies Bizum ha limitat les transferències que pots rebre a 60 al mes. Fins ara eren 150 de màxim.

Altres maneres de robar-te les dades bancàries, a més de Bizum, són suplantar la identitat a Instagram o les estafes per Whatsapp. Aquestes últimes són comunes a través de cadenes.


Com assegurar-me que faig bé les transferències bancàries i no m'estafen?

Tomàs Moré aconsella tenir conceptes clars per no caure en estafes. Poden semblar obvis, però precisament per això moltes vegades els passem per alt i acabem picant.

 1. Hem de tenir clar que la marca, l'empresa o el producte que volem comprar és oficial i seriós. Per això és necessari el sentit crític.
   
 2. Contrastar que la web a través de la qual fem la compra és oficial i està registrada.
   
 3. Evitar els enllaços de publicitat enganyosa i les apps que no s'han baixat d'un portal oficial.
   
 4. El servei ha de mostrar un certificat de qualitat que assegurar que les dades de la targeta que introduïm estan ben protegides. Per això cal mirar el forrellat que hi ha a la pàgina web.
   
 5. En compres que tenen lloc dins la Unió Europea ja no es demana el codi revers de la targeta. Les alternatives per verificar l'autenticiat de la targeta són, per exemple, un codi que envia l'entitat bancària al nostre mòbil.
   
 6. Guardar la captura de pantalla de la compra, o el mail de confirmació. Sempre serà necessari en cas d'haver de posar denúncies.

 

Enviament de diners en tres segons

La gran virtut de Bizum és també la feblesa que exploten els estafadors. L'aplicació permet fer pagaments de forma senzilla i immediata. Els diners entre particulars arriben en uns tres segons. I si la quantitat és petita, els bancs als quals va associat el servei no solen demanar cap confirmació.

La pega és que no es pot tirar enrere un enviament. Depens de la bona voluntat de la persona que l'ha rebut perquè te'l torni. I, si no, cap a la policia:


Com en la majoria d'estafes -físiques o digitals-, la principal arma sol ser el sentit comú i no refiar-se de situacions que ens semblen sospitoses.

NOTÍCIES RELACIONADES

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut