Preguntes i respostes sobre la síndrome de l'ovari poliquístic
La SOP afecta una de cada deu noies en edat reproductiva
Preguntes i respostes sobre la síndrome de l'ovari poliquístic
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Adolescents XL

Preguntes i respostes sobre la síndrome de l'ovari poliquístic

La SOP afecta una de cada deu noies en edat reproductiva

Actualitzat

La síndrome de l'ovari poliquístic és un problema de salut al qual s'enfronten noies i dones des de l'adolescència. Com que els seus símptomes són força diversos, com ara alteracions de la regla, caiguda de cabells o acne desmesurat, costa de diagnosticar i no hi ha una cura concreta. La SOP causa menstruacions irregulars, menstruacions molt doloroses i, fins i tot, absència de la menstruació. També pot fer que una noia tingui massa pèl corporal i acne desmesurat.

No existeix cap estudi, ni cap informe, sobre el nombre anual de casos diagnosticats de SOP. Això té una explicació. Els símptomes de la malaltia són tan variats -i a més no per força apareixen junts-, que és difícil saber un nombre d'afectades concret. Ara bé, segons dades de la Dexeus Dona, entre un 8% i un 13% de noies en edat reproductiva poden tenir alguns dels símptomes de la Síndrome de l'Ovari Poliquístic.

La metgessa Irene Abad, especialista en Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, recomana que es faci una visita mèdica si cauen massa els cabells, es té tendència a l'obesitat, o molta dificultat per quedar-se embarassada.

Quins són els símptomes i causes de la SOP?

1. Cicles irregulars o absència de regles durant llargs períodes

2. Excés de borrissol en zones on normalment les dones solen tenir poc borrissol

3. Acne i pell grassa

4. Caiguda de cabells

5. Dificultat per perdre pes o tendència a l'obesitat

6. Dificultat per quedar-se embarassada

7. Test d'ovulació sempre negatiu

8. Ovaris d'aspecte poliquístic, és a dir, que presenten un nombre molt elevat de fol·licles


Tenir algun d'aquests símptomes vol dir que es tingui la SOP?

La metgessa Abad aclareix que no. Tenir aquests símptomes no implica per força que es pateixi la síndrome.

"Davant d'alteracions de la regla o un acne que va més enllà de l'adolescència, és molt important consultar un ginecòleg."

Apunta, també, que "el primer dia de consulta pot ser que no es diagnostiqui la SOP directament, i segurament farà falta una analítica o una ecografia".

És normal, que ens faci mal la regla?

La regla dolorosa, explica Abad, pot anar lligada amb la SOP. A vegades, en aquesta síndrome, hi ha un excés d'estrògens, i les regles poden arribar a ser més abundants i per tant més doloroses. Però tenir la regla dolorosa, no ha de voler dir que pateixes SOP, pot venir de moltes altres causes.

Si prenc pastilles anticonceptives sóc més propensa a patir la SOP?

No. Les pastilles anticonceptives poden ajudar a pal·liar els símptomes de la SOP; per exemple, regular la menstruació. Recordem, de totes maneres, que aquesta és una "regla artificial", i que no vol dir que s'eliminin els símptomes.

Soc infèrtil, si tinc la SOP?

No. Però hi ha menys possibilitats de quedar-se embarassada pel fet que els ovaris no produeixin la quantitat d'òvuls habitual.

La SOP és hereditària?

No es coneix un gen concret que sigui el causant d'aquest patró hereditari, però sí que s'ha vist que en una mateixa família hi ha més d'una dona afectada de la SOP.

Si tens la SOP, costa més aprimar-se?

Sí, perquè es té més resistència a la insulina i, per tant, els nivells de glucosa són més elevats. Es recomana fer una ingesta reduïda en carbohidrat.

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut