El suïcidi: primera causa de mort juvenil no natural a Catalunya
Arran de la pandèmia, les temptatives de treure's la vida han augmentat un 27% entre la gent jove
El suïcidi: primera causa de mort juvenil no natural a Catalunya
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Adolescents XL

El suïcidi: primera causa de mort juvenil no natural a Catalunya

Arran de la pandèmia, les temptatives de treure's la vida han augmentat un 27% entre la gent jove

Actualitzat

Els suïcidis són la primera causa de mort no natural entre els joves de 16 a 35 anys, al davant dels accidents de trànsit.

El sistema de detecció de la Generalitat de Catalunya, el Codi de Risc del Suïcidi, ha computat 601 temptatives de suïcidi en joves de fins a 18 anys el 2020. L'any anterior, el 2019, se'n van computar 473.

La conducta suïcida és un fenomen molt present entre les joves, però continua sent un tema tabú i desconegut. La pregunta que sobrevola i que els experts sanitaris i socioculturals urgeixen és: Es pot prevenir? A "Adolescents XL" n'hem parlat amb Isaura González, membre del CNJC (Secretariat del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya), i Glòria Iniesta, coordinadora de l'ACPS (Associació per a la Prevenció del Suïcidi i Atenció al Supervinent).

Es pot prevenir un suïcidi?

El suïcidi es pot preveure, tot i que hem d'entendre que cada cas és particular. Cal tenir en compte que la conducta suïcida deriva de factors socials i malestar emocional, i, segons Glòria Iniesta, "podem incidir sobre aquests factors de risc". Precisament, Iniesta insisteix que el fet de no parlar-ne obertament fa que aquest tema es torni tabú i no s'hi incideixi amb les polítiques corresponents. Aquesta idea contradiu el mite que s'ha arrossegat molt temps que "els mitjans de comunicació no han de parlar sobre el suïcidi", apunta.

Els intents de suïcidi a l'adolescència són més freqüents a l'edat de 14-15 anys

Què porta una persona jove al suïcidi?

No hi ha un únic motiu, el suïcidi és sempre multifactorial, tant per a les persones adultes com per a les joves. És un procés acumulatiu en què la persona jove, vulnerable per algunes característiques personals i socials, es va tornant més fràgil a mesura que viu situacions complicades. Aquests factors de risc són molt diversos i quan es multipliquen augmenta el perill de tenir una ideació suïcida. Pot arribar un moment en què un esdeveniment superi les capacitats d'afrontament del jove i la pugui portar a fer el gest suïcida. Així doncs, les persones no se suïciden per aquest succés concret, anomenat factor precipitant, sinó que és la gota que fa vessar el got. Un got que ja estava ple de factors de risc.

"Qui se suïcida no vol morir, el que vol és deixar de patir."

Durant tot aquest procés, la persona pateix molt i no troba la manera d'alleugerir el seu dolor. Aquest dolor existencial és tan insuportable que el jove vol posar-hi fi a qualsevol preu, incloent-hi el de la seva pròpia vida, i és que el patiment és tan intens que esborra les nocions racionals de vida i mort. Per tant, explica Isaura González, "arriba un punt en què la necessitat d'alleujament és tan gran i tan urgent que no veu altres possibilitats i li sembla que només la mort pot oferir-li aquest descans".

A "El suplement", Roger Escapa recull el testimoni d'una mare que denuncia no poder pagar el tractament psicològic de la seva filla, que s'ha intentat suïcidar.


Senyals d'alerta


Hi ha dos símptomes o senyals d'alerta, els directes i els indirectes.

 • Fer comentaris verbals com ara "soc una càrrega per a vosaltres", "no vull seguir vivint", "si jo no hi fos, ningú ho notaria"
   
 • Fixar-se en textos d'estudiants o missatges a les xarxes socials com "em mataré"
   
 • Aïllament
   
 • Canvis d'humor perllongats en el temps
   
 • Relegar responsabilitats
   
 • Deixa de fer activitats i hobbies


Les xifres dels joves i els intents de suïcidi:

 • A l'adolescència el perill és l'intent
   
 • Les noies fan més intents de suïcidi que els nois (75%-25%)
   
 • Per cada suïcidi consumat, hi ha unes 20 temptatives
   
 • Els intents de suïcidi a l'adolescència són més freqüents a l'edat de 14-15 anys
   
 • El 70% de les adolescents que intenten suïcidar-se utilitzen el mateix mètode en la temptativa següent
   
 • El 90% de joves que se suïciden pateixen un problema de salut mental
   
 • El 25% dels adolescents reconeix haver tingut ideació suïcida i el 7% haver-ho intentat


*Font: Guia "Encarem el suïcidi juvenil" del CNJC

Si et trobes en una situació difícil de gestionar, o coneixes algú que necessita ajuda professional, no dubtis a informar-te i demanar suport. 

Telèfon de prevenció del suïcidi de l'Ajuntament de Barcelona - 900 925 555
Telèfon de l'Associació Catalana per a la Prevenció del Suïcidi - 652 873 826

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut