Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Adolescents XL

El gas del riure: la nova moda nocturna a Barcelona

Malgrat que el consum d'òxid de nitrogen (gas del riure) pot tenir conseqüències greus, no és una substància il·legal i es ven per només 5 euros

Actualitzat

Els globus amb gas del riure comencen a fer-se un lloc als botellots de Barcelona. Tal com han advertit els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana, els últims mesos ha augmentat el consum d'òxid de nitrogen (el que es coneix com a "gas del riure") amb finalitats lúdiques a la capital catalana. La pràctica consisteix a inhalar i exhalar l'òxid de nitrogen en uns globus que valen poc més de cinc euros. L'objectiu? Assolir una sensació de benestar i eufòria.

Tot i així, inhalar òxid de nitrogen pot tenir conseqüències devastadores per a la salut. Segons el neurocirurgià i degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona, Joan San, som davant d'un producte que té efectes immediats. Això provoca que, de seguida, l'individu entri en un "estat confusional" que pot arribar a durar entre tres i cinc minuts.

El gas del riure: la nova moda nocturna a Barcelona
Al Regne Unit, el consum de gas del riure s'ha disparat i ja ha causat morts (iStock)

Tal com explica el psiquiatre forense Jose Cabrera, l'escorça emocional queda totalment desinhibida i col·loca la persona que ha pres la substància en una situació vulnerable:

"El consumidor de gas del riure pot obrir la finestra pensant-se que és un ocell i tirar-se daltabaix"

A banda del "perillós efecte dissociatiu", San també adverteix que les persones que en prenen "estan jugant amb foc", ja que l'òxid nitrogen genera addicció i, tenint en compte que es consumeix a través de les vies respiratòries, "crema les mucoses".

Malgrat que el consum d'òxid de nitrogen pot tenir conseqüències greus, de moment, no és una substància il·legal. Per tant, no està prohibit fer-ne ús. De fet, en alguns casos, com ara a les clíniques dentals o a les sales de part de Suècia, s'utilitza com un analgèsic. Tot i així, al Regne Unit, on el consum s'ha disparat i ja ha causat morts, s'està preparant un informe per endurir la legislació. 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut