Dius "t'estimo" massa ràpid? Potser pateixes d'emoofília
La psicologia ha posat nom a la tendència d'enamorar-se massa de pressa, i no és tan fantàstic com sembla
Dius "t'estimo" massa ràpid? Potser pateixes d'emoofília
Dius "t'estimo" massa ràpid? Potser pateixes d'emoofília
L'emoofília no és el mateix que la dependència emocional (Unsplash)
Adolescents XL

Dius "t'estimo" massa ràpid? Potser pateixes d'emoofília

La psicologia ha posat nom a la tendència d'enamorar-se massa de pressa, i no és tan fantàstic com sembla

Actualitzat

T'enamores fàcilment? Has conegut algú i al cap de dos dies li has dit "t'estimo"? No t'agrada estar sol i sempre estàs buscant algú? La psicologia acaba de posar nom a aquesta tendència: emoofília.

És important que no ho confonguem amb l'hemofília, una malaltia de coagulació de la sang, tot i que tenen la mateixa sonoritat. Parlem d'emoofília o de trets emoofílics quan el procés d'enamorament es dona molt de pressa. El concepte neix d'un estudi que ha publicat la revista nord-americana Psychology Today.


I per què ara s'ha posat nom a l'emoofília? Tots hem crescut veient pel·lícules romàntiques (i no tan romàntiques) en què els protagonistes s'enamoren de forma simultània, instantània i per sempre. I com que hem consumit aquest tipus de relats culturals, és lògic que haguem caigut en aquesta recerca de l'anomenat "amor a primera vista" i en la romantització de la mítica "fiblada" d'amor.
Disney és un dels grans referents de l'amor romàntic al cinema, com en el cas de la pel·lícula "Aladí"

L'amor a primera vista, però, pot ser ben real en alguns casos, no tot és emoofília. Sents connexió amb algú quan us coneixeu, us mireu als ulls i sabeu que us enteneu... Les persones amb un alt grau d'emoofilia són més propenses a enamorar-se que la resta de població.

Trets de les persones amb emoofília

1. Passar tot el dia amb una parella que acabes de conèixer

2. Dir "t'estimo" en una primera cita

3. Sentir que estàs profundament enamorat de diverses persones al mateix temps

4. Prendre's poc temps de recuperació entre parella i parella


Diferències entre emoofília i dependència emocional

Segons els experts, l'emoofilia es diferencia de l'ansietat per afecció o la dependència emocional, encara que estan relacionades. La psicòloga Isabel Moreno explica que a les persones que tenen dependència emocional els costa molt no estar amb parella estable perquè tenen por de l'abandonament.

"Quan les persones amb dependència emocional no tenen parella se senten soles, i això diu molt de la seva autoestima."

En canvi, "les persones amb emoofilia s'obren i es llancen a la piscina en dos segons, però els costa trencar una relació quan s'acaba aquesta química", detalla Moreno. I afegeix que "el que sí que necessiten és tornar a omplir aquest buit per repetir les emocions i sensacions el més de pressa possible".

Bruno i Pol
En Pol i en Bruno protagonitzen una història d'amor complexa a "Merlí", la sèrie de TV3

Si sentim que ens enamorem de pressa, ens hem de reprimir?

Els psicòlegs aconsellen que en les relacions de parella no reprimim mai el que sentim. De fet, com més honestos puguem ser amb nosaltres mateixos i amb l'altre, molt més sinceres seran les relacions que construïm. Ara bé, en aquesta fase inicial d'enamorament, si sentim que és l'amor de la nostra vida, que hem trobat la persona... fantàstic, podem expressar-ho, però hem de posar-hi una mica de cap.

És important veure si això que sentim tan meravellós i intens, una vegada coneixem bé aquesta persona... es manté. Moreno aconsella no demostrar el nostre amor a una persona que coneixem de fa pocs dies, perquè tot just estem coneixent com és i els nostres sentiments cap a ella s'estan desenvolupant.

"No es tracta de donar molt o poc, sinó de tenir ben detectat què estem donant."


Error: no adonar-se que l'altre no està al mateix punt de la relació

En la fase d'enamorament, una cosa que fa patir és sentir-se molt dins d'una relació, i no adonar-se que l'altre realment no està al mateix punt. Quan una relació comença a anar de debò i no acabes de saber què està sentint l'altre, el millor és preguntar-ho directament. Expressar els teus dubtes. Parlar-ne amb tranquil·litat. Només així podrem saber què sent l'altre de manera genuïna.

Anar al contingut