ANÀLISI

5 sèries, 5 estats d'ànim

Poques coses m'atrauen més de les sèries que la seva capacitat de transcendir la pantalla i dissoldre's dins la pell... Aquí cinc propostes per sacsejar l'estat d'ànim amb ficcions televisives de gamma alta. 

Enllaç a altres textos de l'autor

Cristina Bordas

Redactora de Mitjans Digitals especialitzada en sèries

@CrisBordas
Actualitzat

IMPOTÈNCIA EXPLOSIVA

Si pots veure "The Handmaid's Tale" sense patir un nus a la gola de la mida d'una pilota de ping-pong, és probable que siguis més insensible que el Doctor House en plena pujada de Vicodina. La distòpia dibuixada per Margaret Atwood el 1985 denuncia a crits una instrumentalització de la dona que fa posar la pell de gallina, per la crueltat de la ficció i pels paral·lelismes amb l'escenari actual. L'actriu Elisabeth Moss ens deixa sense alè amb el seu paper de criada en una societat estèril que esclavitza i viola les dones fèrtils, sotmeses a un classisme i a una religió que escanyen fins a l'asfíxia. L'atmosfera, el càsting i la banda sonora, al servei del malson més ben dissenyat. Una autèntica puntada als ovaris. La seva segona temporada acaba d'arrencar a HBO i ja en té garantida una tercera. "Under his eye".

MUGRONS DURS COM PEDRES

La possibilitat que el contrast tèrmic entre la calor corporal i l'exterior et faci petar les dents literalment no és la pitjor amenaça amb què s'enfronten els protagonistes de "The Terror". L'adaptació de la novel·la de Dan Simmons amb la producció de Ridley Scott, ambientada l'any 1847 i inspirada en fets reals, gela la sang des del primer capítol amb l'expedició de dos vaixells britànics, disposats a conquerir el Pas del Nord-oest, tot i les hostilitats d'un mar decidit a solidificar-se. Que l'empresa implica perills i anuncia morts no és res que no tinguin present els seus capitans i la tripulació. El que no contemplaven és que no només ells trencaran el silenci sepulcral de l'Àrtic. Hi ha un depredador còmode a 30 graus sota zero... Excel·lent el repartiment encapçalat per Jared Harris, Tobias Menzies i Ciarán Hinds . Caçeu-la ja a aMC España.

DETONACIÓ CEREBRAL

Com ja va fer "Adventure Time" fa uns anys, "Rick and Morty" torna a demostrar que l'enginy d'una sèrie d'animació pot ser tant o més estimulant que el d'una de carn i ossos. La perversió de "Back to the future", firmada per Dan Harmon i Justin Roland, és capaç de filosofar, blasfemar, conscienciar i fer que et pixis de riure en capítols de només 20 minuts. Ciència-ficció d'alta volada al·lucinògena i brillant. Quan creus que ja ho has vist tot, prepara't per agenollar-te una vegada més! Espero que prosperi la voluntat de fer-ne una 4a temporada... De moment, les tres primeres són a Netflix.

TENDRESA EXTREMA

De donar vida al típic graciós motivat de la oficina a "Parks and Rec" a demostrar una sensibilitat de vellut darrere i davant de les càmeres. A "Master of None", Aziz Ansari desplega tot el seu carisma per parlar-nos dels obstacles amb què xoca un nord-americà d'ascendència índia sense feina ni parella estables. Però Ansari va molt més enllà d'una denúncia dels prejudicis racials. En el seu viatge en busca de l'amor, s'atura en la reivindicació feminista, reflexiona sobre la discriminació del col·lectiu LGTBI, rebenta estereotips, critica l'"ageism"... És cert que el seu esperit de protesta s'ha vist tacat per una acusació de conducta sexual inapropiada, però, si ens cenyim a la sèrie, la primera temporada de "Master of None" va deixar clar que tenia potencial per ser més que una comèdia simpàtica amb espurnes genials, i la segona la consolida com una ficció brillant i obligatòria. Les dues es poden trobar a Netflix i no se'n descarta una tercera.

ADRENALINA DESFERMADA

Viatjar al passat per recuperar una bona ficció sempre és bona idea, i més si torna a instal·lar Jack Bauer a la teva pantalla. Si t'atrau la idea que el cor et bategui a mil per hora i sentir una escalfor interna irrefrenable, és bàsic que et deixis endur per "24" i la seva lluita antiterrorista per salvar el món. Sembla difícil empatitzar amb un agent federal que tortura tant com respira, però Jack Bauer aconsegueix que enviïs a la merda qualsevol dilema ètic. Per esgarrapar el sofà a gust... I, si ja l'has vista, Kiefer Sutherland t'espera a Netflix amb "Designated survivor". (Del reboot del 2016, "24: Legacy", no cal parlar-ne).

Anar al contingut