La Mercantil Radiofònica a la inauguració del restaurant La Mercantil Peixetera
Equip de "Mínim esforç"
El "Catalunya migdia" recorda un programa històric

25 anys de l'última orquestra de Jordi Vendrell

Òscar Fernàndez torna a reunir a taula Josep Maria Terricabras i Josep Murgades per commemorar els 25 anys de l'emissió de "L'orquestra", un dels programes referents de Catalunya Ràdio, dirigit per Jordi Vendrell, mort l'any 2001.

Actualitzat

Fa 25 anys, el 10 de juliol del 1992, a només dues setmanes del començament dels Jocs Olímpics de Barcelona, Jordi Vendrell va convidar a la tertúlia de "L'orquestra", Josep Maria Terricabras i Modest Prats, des de Girona, i Josep Murgades, des de Tarragona. Puntualment, a les 3 de la tarda, el tema que centrava el debat era la detenció de militants independentistes ordenada pel jutge Baltasar Garzón. Una tria valenta, tenint en compte que pocs mitjans de comunicació van decidir parlar de l'actuació, que posteriorment s'ha conegut com a operació Garzón. Tot el que s'hi va dir, sense embuts, va provocar les queixes polítiques, i es va demanar el tancament del programa. I l'ordre va ser fulminant. Va ser l'última orquestra, malgrat la concentració a les portes de Catalunya Ràdio, dels oients i fidels seguidors de les tertúlies de Vendrell.

L'homenatge

Em la tertúlia d'aquell dia es van sentir frases com ara: "i van per tots", o "és erroni dir que són accions indiscriminades, són absolutament discriminades", i una altra,  "els desgraciats que diem 'no' passarem per enemics de la democràcia". Aquest és el debat del que, al final, va ser l'última programa de "L'orquestra", que dirigia Jordi Vendrell

Què és "L'orquestra"?

"L'orquestra" ens acompanyava diàriament a la sobretaula, des del 7 de setembre de 1987. Amb el mestre Vendrell al capdavant, i amb un to punyent i satíric, es posava el focus en la política del país. Tenia un estol important de tertulians, entre els quals, Sebastià Serrano, Josep Termes, els polítics Àngel Colom i Jaume Camps, Carme Sansa, Cristian Rahola o l'escriptor Xavier Garcia.

Jordi Vendrell ha estat una de les veus referents de Catalunya Ràdio. A més de "L'orquestra", també ha presentat i dirigit altres programes com "Mínim esforç", "L'internauta", o un dels més recordats, "El lloro, el moro, el mico i el senyor de Puerto Rico", fent una tripleta magnífica amb Ramon Barnils i Quim Monzó.

L'any 2006, quan va fer 5 anys de la seva mort, Vicent Partal li va dedicar aquest homenatge a "L'internauta", el programa que Vendrell també va conduir.

L'operació Garzón, a "El suplement"

Coincidint amb els 25 anys de l'operació Garzón, "El suplement" va entrevistar Ramon Piqué, un dels catalans que van patir les tortures als calabossos de la Guàrdia Civil. I deia coses com aquesta: "Hi va haver companys torturats que es van intentar suïcidar".

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut