10 claus per entendre les eleccions a Euskadi

El País Basc celebra diumenge unes eleccions atípiques en plena pandèmia del coronavirus
Actualitzat
10 claus per entendre les eleccions a Euskadi

1. Urkullu no ha de patir. Ho diuen totes les enquestes. Segons el CIS, més del 50% dels bascos qualifiquen de bona o molt bona la gestió del seu govern.

2. EH Bildu: mantenir el lideratge a l'esquerra. En aquesta campanya, marcada per la crisi sanitària, l'esquerra abertzale ha fet un discurs molt a l'esquerra, provant de recuperar els votants que van marxar a Podem el 2016.

3. Els socialistes, contra el vot dual. Els socialistes s'aferren a l'efecte Pedro Sánchez i han augmentat les crides als que van votar PSOE a les generals perquè ara els continuïn sent fidels.

4. Una dreta en caiguda lliure. El gir més a la dreta de Pablo Casado, imposant Carlos Iturgaiz com a candidat, ha allunyat la possibilitat de presentar-se com a possible soci puntual del PNB.

5. El dubte de Vox. Santiago Abascal espera posar un peu al Parlament basc. No ho va aconseguir fa quatre anys, quan el candidat era el seu pare. Ara podria rascar un escó per Àlaba.

6. Pablo Iglesias se la juga. El sector més proper a Iglesias ha recuperat el timó de l'organització després d'una crisi interna i ara s'examina. Aquest cop, els ecologistes d'Equo es presenten en solitari.

7. Coronavirus i abstenció. El brot d'Ordizia, a Guipúscoa, ha marcat la campanya. Caldrà veure si la por al contagi augmenta l'abstenció, que el 2016 va ser del 40%. De moment, unes 200 persones, que han donat positiu de Covid-19, no podran anar a votar.

8. Retallades, sí o no? Amb la sanitat al centre del debat, Urkullu ha promès que no reduirà el pressupost tot i la crisi econòmica.

9. ETA és el passat. La violència i les seves ferides gairebé no han aparegut en campanya.

10. Catalunya, absent. El procés tampoc ha ressonat en campanya. El PNB ha fet bandera de la "cogovernança" i EH Bildu ha denunciat que els nacionalistes hagin descafeïnat els seus plantejaments nacionals.

Anar al contingut