Messi, Lenglet i Suárez celebren un dels gols del Barça al Camp Nou (Albert Gea / Reuters)

El Nàpols espanta el Barça però Messi reserva els bitllets per Lisboa (3-1)

Els visitants han rematat al pal en el segon minut, però Lenglet ha obert el marcador en la primera rematada blaugrana i Messi ha tornat a brillar amb un golàs i forçant un penal. Els de Gattuso no s'han rendit però el Barça ha pogut adormir el matx al final

Jordi SunyerActualitzat

No és fàcil arrabassar-li la possessió de la pilota al Barça, però ho ha aconseguit un digne Nàpols aquesta nit al Camp Nou. Tot i el brillant gol de Messi que ha suposat el 2-0, la blaugrana ha estat una victòria més d'ofici que espectacular, cimentada en l'efectivitat mostrada a la primera meitat. Els de Setién han travessat per fases d'inseguretat davant un equip de Gattuso sempre valent i empès pel "res a perdre", però quan més ho ha necessitat, a grans trets, el Barça ha sabut adormir el partit i ha tret els passatges per a Lisboa.

Quique Setién no ha volgut assumir riscos de cara a superar el Nàpols, malgrat que els partenopeus han visitat el Camp Nou com a setens classificats de la lliga italiana i amb un registre molt discret com a visitant. Tots els joves, inclosos Riqui Puig i Ansu Fati, eren a la banqueta, i Setién ha situat Rakitic, Sergi Roberto i De Jong al mig del camp, amb Messi molt mòbil per davant. El Nàpols, mentrestant, només ha introduït un canvi respecte a l'onze de San Paolo: el central franco-senegalès Kalidou Koulibaly ha entrat en el lloc de Maksimovic. Insigne, Mertens i Callejón han format la punta d'atac.

Lenglet aconsegueix amb el cap el primer gol blaugrana, amb Koulibaly a terra (Enric Fontcuberta / EFE)

I els de Gattuso han estat a punt de rebentar l'eliminatòria només començar el partit. Un intent de centrada d'Insigne l'han desviat, consecutivament, Semedo i Piqué; Mertens, l'autor del gol partenopeu de l'anada, ha quedat en posició franca per batre Ter Stegen, però ha rematat malament i ha enviat la pilota al pal (2'). El Nàpols ha sotmès el seu rival en els primers nou minuts; li ha arrabassat la pilota (70% de possessió) i ha exercit una pressió molt intensa que impedia els de Setién sortir i combinar amb facilitat. L'escenari era inquietant, però en la primera acció ofensiva del Barça ha arribat l'1-0. Una combinació habitual entre Jordi Alba i Leo Messi ha acabat amb un córner favorable als locals; Lenglet, després de desempallegar-se de Diego Demme (l'àrbitre Çakir no ha apreciat falta), ha rematat amb comoditat per batre Ospina (9').

Mertens remata amb la tíbia i perd l'opció d'avançar el Nàpols (Enric Fontcuberta / EFE)

El gol ha tranquil·litzat un Barça que, a partir d'aquí, ha treballat més sovint en camp rival. No creava ocasions clares, més que un xut desviat de Rakitic (16'), davant un Nàpols que, tal com va indicar Setién a la prèvia, es mostrava disciplinat en defensa. Però si els culers han ampliat l'avantatge ha estat més per un cop de geni que per domini. Messi ha rebut una esfèrica enganxat a la banda dreta i ha iniciat un dels seus característics eslàloms impossibles. Mário Rui l'ha tombat, però l'argentí s'ha alçat tossudament i, envoltat de samarretes blanques, ha connectat un xut en rosca al pal llarg, caient a terra, que Ospina només ha pogut fregar (23').

Els jugadors del Barça celebren el golàs de Messi que ha suposat el 2-0 (Enric Fontcuberta / EFE)

En aquest moment, la possessió encara afavoria el Nàpols (45%- 55%), però el Barça exhibia l'efectivitat que li havia mancat en altres duels. I, de fet, Messi ha tornat a veure porta. Ospina ha escopit un xut sec de Luis Suárez i el rebuig ha arribat a Frenkie de Jong, que ha servit una preciosa assistència amb l'exterior cap al rosarino. Messi ha marcat (30') després de, aparentment, controlar amb el pit, però la revisió del videoarbitratge ha determinat que havia utilitzat lleument el braç per dominar l'esfèrica: d'aquelles resolucions que galvanitzen l'argentí.

Messi bat Ospina per marcar el seu segon gol en el partit, abans que Çakir l'anul·lés (Enric Fontcuberta / EFE)

Així, deu minuts després, Messi s'ha abocat cap a Koulibaly per complicar-li la sortida de la pilota. El "10" del Barça ha arribat a fregar l'esfèrica centèsimes abans que el central napolità fes el gest de rebutjar, i Koulibaly ha acabat colpejant de forma violenta el turmell esquerre de Messi. Mentre Çakir dialogava amb els àrbitres de vídeo i analitzava la jugada, la intranquil·litat ha recorregut el barcelonisme en apreciar que l'argentí no es podia aixecar, amb evidents gestos de dolor. L'àrbitre ha indicat el punt de penal i Suárez ha transformat la pena màxima amb solvència (44'), però Messi no s'atrevia a iniciar ni una sola cursa. Mentre l'argentí contemporitzava, el Nàpols ha revifat l'eliminatòria: Rakitic ha comès un altre penal, en aquest cas sobre Mertens, que Insigne també ha executat amb encert (45').

Messi es posa la mà al turmell després de la puntada de Koulibaly (Albert Gea / Reuters)

Messi ha iniciat amb normalitat un segon temps que ha repetit el guió del primer en els minuts inicials, amb un Nàpols dominador, convençut de poder danyar el Barça. Insigne ha estat a punt d'aprofitar una jugada de rebots dins l'àrea blaugrana, però el seu cop de cap fluix l'ha blocat Ter Stegen (53'). Els de Setién denotaven cansament i només podien inquietar si aconseguien sortir al contracop, com han fet Messi i Sergi Roberto (56') en una acció en què Luis Suárez ha demanat penal de Di Lorenzo (56'). Necessitava l'equip blaugrana calmar el partit i conservar la pilota per frenar l'empenta partenopea i, poc a poc, ha anat aminorant la velocitat del partit mirant d'estirar les possessions el màxim possible, just en què més ho necessitava. Gattuso ha mirat de sacsejar de nou el partit amb l'entrada del mexicà Chucky Lozano, que ha rematat amb el cap, massa alta, una centrada d'Insigne un minut després d'entrar al camp (70'). I, si bé els italians no aconseguien crear ocasions clares, el fet que el Barça es mostrés molt més conservador que atacant no eliminava la sensació de possible patiment: i més, quan Arkádiusz Milik, poc després d'ingressar al camp, ha marcat de cap un gol (81') que l'àrbitre Çakir ha anul·lat correctament per fora de joc del polonès.

Messi cau, envoltat de rivals napolitans, en una acció de la segona part (Albert Gea / Reuters)

Setién no ha ordenat el primer canvi fins al minut 84, quan Monchu, debutant en el primer equip, ha substituït Griezmann per donar més consistència al mig del camp. El Nàpols no s'ha rendit però el Barça ha complert la feina d'administració que s'havia imposat per al segon temps. El partit contra el Bayern, abassegador campió alemany, serà ben diferent.