Venècia posa a prova un sistema de barreres contra el fenomen de l'"acqua alta"

Alberto AlcántaraActualitzat

La ciutat de Venècia ha posat a prova un sistema de barreres gegants, anomenat "Mose", per mitigar els efectes de futurs episodis d'inundacions pel fenomen conegut com "acqua alta", realimentat per l'augment del nivell del mar provocat per l'escalfament global i per la subsidència terrestre que provoca l'enfonsament del nivell del sòl de la ciutat.

Després d'una petita cerimònia de presentació, amb benedicció de les proteccions per part d'un sacerdot local i participació del primer ministre Giuseppe Conte, s'han aixecat les 78 barreres gegants de color groc del sistema. El nom "Mose" té ressonàncies bíbliques, ja que prové de Moisès.

Barrera contra la marea alta a Venècia (Reuters)

Es tracta d'un sistema que es va dissenyar l'any 1984, i que no serà totalment funcional fins al 2021. Un projecte que s'ha vist afectat per la corrupció, els sobrecostos i retards eterns.

Provar el sistema de protecció es va convertir en una prioritat després que les pitjors inundacions en més de 50 anys van deixar la històrica plaça de Sant Marc submergida sota més d'un metre d'aigua el novembre passat.

Quan sigui totalment operatiu, el sistema Mose protegirà Venècia de marees de fins a 3 metres, una alçada que va molt més enllà del rècord actual (194 cm), però alguns experts temen que el sistema es vegi desbordat segons les previsions dels models de canvi climàtic.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut