Una campanya recapta fons per a la recerca contra el coronavirus amb el lema "Jo em corono"
Fets o Fakes

És real la campanya "Jo em corono" que recapta fons per a la recerca contra el coronavirus?

Has rebut un missatge per WhatsApp per ajudar a finançar un assaig clínic per la Covid-19 liderat pel metge i investigador Oriol Mitjà?

Carlos Baraibar / Mònica Mas / Mariona CostaActualitzat

Les cadenes de missatges aquests dies treuen fum i aquesta setmana ja n'han circulat uns quants, la majoria falsos. En aquest cas, però, no estem davant de cap "fake". Amb el lema "Jo em corono", s'ha impulsat un assaig encapçalat per diversos investigadors catalans d'IRSICAIXA, l'Hospital Germans Trias i Pujol i la Fundació per la Lluita contra la SIDA.

Des de "Fets o fakes" ens hem posat en contacte amb les tres institucions i ens confirmen que es tracta d'una campanya real per recollir diners per a la recerca per la lluita contra el coronavirus

El mateix Oriol Mitjà, investigador i expert en malalties infesccioses ha fet una cria a participar en aquesta campanya amb donatius: 

 

Aquest és el missatge que corre per xarxes socials fent la crida per fer-hi donacions:

Una campanya recapta fons per a la recerca contra el coronavirus amb el lema 'Jo em corono'
(ccma)

A xarxes socials s'ha impulsat l'acció de penjar una foto amb un cartell en blanc on es vegi el hashtag #JoEmCorono i #YoMeCorono. Actors com Candela Peña, els germans Marc i Aina Clotet, Nausicaa Bonnín, esportistes com Rudy Fernández o xefs com Ferran Adrià s'hi han sumat a Twitter:

El dilluns 16 de març ja es va informar d'aquest assaig clínic d'investigadors catalans per trobar tractaments que redueixin la càrrega viral dels positius per coronavirus. Si s'aconseguís reduir la càrrega viral, és a dir, la quantitat de virus que porten les persones infectades, es podria reduir el nombre de contagis i evitar que els contactes d'aquestes persones infectades desenvolupin la malaltia. Els resultats de l'estudi s'esperen d'aquí a uns 21 dies. El doctor Oriol Mitjà va explicar a Catalunya Ràdio que l'assaig es fa amb medicaments existents utilitzats per tractar la sida i la malària.  
 
La recerca es farà amb 195 contagiats per coronavirus en estat lleu i, amb una mitjana de 15 contactes de cadascun d'ells. Mitjà ha explicat com treballaran:

És un inhibidor de la proteasa. Se'ls donarà als casos positius del coronavirus i l'objectiu és que disminueixi el nombre de dies que és infecciós. També tractarem els contactes d'aquesta persona amb un medicament que modifica la cèl·lula i impedeix al virus envair-nos.

Els primers malalts que participaran són els de la conca d'Òdena, i els de la regió metropolitana nord, que comprèn les comarques del Barcelonès, el Vallès i el Maresme. Si el resultat és positiu, els fàrmacs es començarien a subministrar a tots els afectats.

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut