Vergés apunta que l'àrea de Barcelona no entrarà en la fase 1 el dilluns 11 de maig

La consellera de Salut admet que Catalunya "segurament" no anirà cap a la fase 1 de manera homogènia

RedaccióActualitzat

Dilluns que ve, 11 de maig, la ciutat de Barcelona i la regió metropolitana que l'envolta podrien mantenir-se en la fase zero del pla de transició posat en marxa pel govern espanyol.

Així ho ha valorat la consellera de Salut, Alba Vergés, en una entrevista al programa "Els Matins" de TV3.

Quan li han preguntat sobre si la regió sanitària de la ciutat de Barcelona podria quedar aïllada de la resta de Catalunya a l'hora d'aplicar el pla de transició, que, segons el calendari previst, hauria d'entrar en la fase 1 el dia 11, Vergés ha dit que el Departament de Salut també està preocupat per l'àrea metropolitana en general, amb municipis grans i amb molta densitat, i això fa que el risc de rebrot sigui més gran.

Vergés ha remarcat que per poder passar a una nova fase no només es tenen en compte les dades sanitàries, sinó també les de mobilitat. I que, si es permet fer altres coses a més d'anar a treballar, la mobilitat --i el risc de contagi-- es multiplica.

Ha recordat que el govern sempre ha dit que era precipitat posar calendaris concrets, i ha explicat:

"La tendència és clarament a la baixa, a tot arreu, però que la tendència sigui a la baixa i la incidència de nous casos encara sigui alta ens porta, en els nostres diagrames de risc, que encara no estem a la zona verda, ni a Barcelona ni a les àrees metropolitanes."


La consellera ha afegit que després d'analitzar la situació "amb molta prudència" podria ser que "no pel dia 11, però per una mica més endavant, ens podríem plantejar alguna cosa".

Vergés ha reconegut que podria passar el mateix amb la regió sanitària de la Catalunya central, on la incidència de la Covid-19 "és alta", i ha admès obertament que "segurament" Catalunya, dilluns 11, no anirà cap a la fase 1 de manera homogènia, que "hi haurà diferències".


La proposta del govern, dimecres

La consellera de Salut ha avançat que aquest dimecres la Generalitat traslladarà al govern espanyol la seva proposta sobre el desconfinament de Catalunya, en la qual ha explicat que van començar a treballar aquest dilluns.

Ha lamentat, tanmanteix, que el govern espanyol no els ha "transparentat" les exigències necessàries per poder passar de fase, més enllà de l'exigència de disponibilitat de llits per a pacients crítics.


El programa Orfeu, en marxa

Vergés ha explicat que avui en dia es fan entre 5.000 i 8.000 proves PCR diàries, i que a partir d'aquesta setmana es vol arribar fins a les 13.000. I que s'està treballant per veure com es pot fer la detecció precoç de nous casos --important per poder fer desescalada-- des de l'atenció primària.

 

Extracció de mostres per a proves PCR a la residència Guillem Mas de Canet de Mar (ACN/Departament de Salut)


Aquesta setmana també s'ha posat en marxa el programa Orfeu, ha explicat Vergés, que d'entrada prioritzarà l'àmbit de les residències de gent gran, tant els residents com els professionals, i els agents dels Mossos d'Esquadra que són a casa perquè puguin reincorporar-se al servei.

Això permetrà, segons la consellera, que la població amb símptomes es pugui fer proves PCR als hospitals.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut