Un grup de malalts de Covid-19 millora gràcies al plasma de convalescents
El plasma conté proteïnes que actuarien contra el virus

Un grup de malalts de Covid-19 millora gràcies al plasma de convalescents

Es tracta del mètode que també ha començat a investigar l'empresa Grifols

Xavier DuranActualitzat

Cinc pacients amb Covid-19 en estat molt greu van experimentar una gran millora després de l'administració de plasma de persones convalescents de la malaltia. Així ho assenyala un article publicat online a la revista JAMA.

L'estudi l'han fet investigadors i metges de Centre Nacional Xinès de Recerca Clínica de Malalties Infeccioses de Shenzhen, encapçalats per Chenguang Shen.

Els pacients eren tres homes i dues dones d'entre 36 i 65 anys que rebien ventilació mecànica. La seva càrrega de virus augmentava tot i que se'ls administrava medicació antivírica.

Uns dies després de l'administració de plasma, es va normalitzar la seva temperatura corporal i el seu estat general va millorar.

Tres dels pacients van ser donats d'alta després d'haver estat gairebé dos mesos ingressats. Els altres dos es mantenien estables 37 dies després de l'administració del plasma.
 

Un mètode a investigar amb urgència

Els autors reconeixen diverses limitacions de l'estudi: es tracta de pocs casos, no hi havia grup control, no queda clar si els pacients haurien millorat sense la transfusió i també estaven tractats amb agents antivírics.

Tot I així, es tracta d'una línia que cal investigar amb rapidesa, com afirmen, en un comentari que acompanya l'article, John D. Roback i Jeanette Guarner, de la Facultat de Medicina de la Universitat Emory d'Atlanta.

Els dos metges consideren que si apareixen proves consistents a partir d'assajos clínics i si es poden identificar els pacients que més es beneficiarien del tractament, caldria posar-lo en marxa en diversos països:

"Tot i que és un repte logístic, seria un sistema per protegir població d'alt risc i podria tenir sinergies en paral·lel als esforços per desenvolupar vacunes I fàrmacs antivirals."


El métode que assaja l'emrpesa Grifols

L'ús de plasma precedent de malalts convalescents no és nou. Ja es va utilitzar contra la SARS, la grip A, l'Ebola i altres infeccions víriques.

En el cas de la Covid-19, diverses institucions i empreses han iniciat assajos. La multinacional catalana Grifols va anunciar fa pocs dies que havia arribat a un acord amb organismes públics dels Estats Units per recollir plasma de pacients recuperats de la Covid-19, processar-lo i produir immunoglobulines hiperimmunes.

 

L'expansió del SARS-CoV-2 i la inexistència de tractaments fa que diversos investigadors demanin més esforços per estudiar si el plasma té, realment, efectes positius. Així, en un article publicat el 13 de març al Journal of Clinical Investigation, Arturo Casadevall, de l'Escola de Salut Pública Johns Hopkins de Baltimore, I Liise-anne Pirofski, de l'Escola de Medicina Albert Einstein, del Bronx, insistien en la urgència d'aquestes recerques:

"Atès que estem enmig d'una pandèmia d'abast mundial., recomanem que les institucions considerin l'ús d'emergència de sèrum de convalescents i comencin les preparacions tan aviat com sigui possible. Cada segon compta."

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutRecerca científica
Anar al contingut