Trump mostra una portada del New York Post quan presenta una ordre per regular les xarxes socials (Reuters/ Jonathan Ernst)
Trump mostra una portada del New York Post quan presenta una ordre per regular les xarxes socials (Reuters/ Jonathan Ernst)

Twitter etiqueta per primer cop un tuit de Trump com a "apologia de la violència"

Nova picabaralla en l'enfrontament obert entre Twitter i el president dels Estats Units pel control d'una xarxa de què la Casa Blanca no pot prescindir

Actualitzat

Continua la guerra oberta entre el president nord-americà Donald Trump, i la xarxa social Twitter. Aquest divendres, Twitter ha fet un nou pols al president dels Estats Units.

Ha estat arran d'una piulada de Trump en referència a la nit d'aldarulls viscuts a Minneapolis i altres ciutats en les protestes per la mort d'un ciutadà negre quan el detenien quatre agents de la policia.

Al tuit de Trump, publicat a quarts de dues de la matinada (hora de Washington), Twitter hi afegia una llegenda advertint que el missatge viola les normes de la companyia "relatives a l'apologia de la violència".

En el seu tuit, el president nord-americà diu que, en cas que sigui necessari, "assumirà el control" a Minneapolis i adverteix els qui provoquen disturbis que podrien rebre un tret de la policia dient que "quan comenci el saqueig, començarà el tiroteig". Una frase que Twitter interpreta com una crida a la violència:

Twitter avisa que el missatge de Donald Trump viola la seva política per abolir la violència a aquesta xarxa social
Twitter avisa que el missatge de Donald Trump viola la seva política per abolir la violència a aquesta xarxa social

Trump no s'ha pogut estar de contestar i, a primera hora del matí, ha assegurat que Twitter només apunta contra els republicans, els conservadors i contra ell mateix. En canvi, diu Trump, "no fa res contra les mentides i la propaganda de la Xina o del Partit Demòcrata" i els amenaça amb regulacions:

 

 

Trump contra "la censura de Twitter"

Poc abans, Trump havia signat una ordre executiva dirigida a les empreses de xarxes socials. Una ordre que, argumenta, vol "defensar la llibertat d'expressió d'un dels més grans perills a què s'ha enfrontat mai els Estats Units". Segons Trump, Twitter està prenent decisions editorials i "censurant" i ha deixat de ser "una plataforma pública neutral" i ha afegit que no dubtaria a "tancar-la" si "això fos legal".

 

El decret demana al govern nord-americà revisar i eliminar les proteccions legals de què gaudeixen les grans xarxes socials a internet emparades sota la llei de decència de les comunicacions de l'any 1996. Aquesta llei exonera les grans companyies de gairebé qualsevol conseqüència legal sobre els continguts que publiquen les xarxes socials, perquè les considera només intermediaris o canals de transmissió.

Trump, però, considera que Twitter i "potser també altres com Google o Facebook" han sobrepassat aquesta concepció de mers transmissors de continguts per esdevenir organitzacions "amb un poder sense control per censurar, restringir i editar".


Reduir la publicitat a Twitter de les agències nacionals

El decret de Trump també demana a totes les agències governamentals dels Estats Units que revisin la despesa en publicitat a les xarxes socials i vigilin que no es beneficiï "cap xarxa social que suprimeixi la llibertat d'expressió".

Ara, Donald Trump dona 60 dies al Departament de Comerç perquè proposi reformes en la regulació sobre les xarxes socials a l'independent Comissió Federal de Comunicacions.

Trum i Zuckerberg aliats sorpresa contra Dorsey?

Trump diu que el mateix president de Facebook, Mark Zuckerberg està d'acord amb ell i pensa que la política de Twitter és incorrecta. Zuckerberg, en una entrevista a Fox News, ha dit aquest dijous que les xarxes socials "no haurien de ser àrbitre de tot el que diu la gent a internet".

 

"El CEO de Facebook, Mark Zuckerberg critica avui a Twitter: "Tenim una política diferent a la de Twitter en això. Crec firmament que Facebook no hauria de ser àrbitre de la veritat de tot el que la gent diu en línia. Potser Twitter va criticar Obama pel seu: "pots quedar-te amb el tu Dr.?"

 

 

Donald Trump en una imatge d'arxiu
Donald Trump en una imatge d'arxiu (Reuters/Carlos Barria)

El CEO de Twitter, Jack Dorsey, els ha respost a tots dos a través de la xarxa. Assegura que no són àrbitres de la veritat, sinó que volen donar eines perquè el públic pugui jutjar per si mateix.

 

La particular guerra de Donald Trump contra Twitter i Jack Dorsey s'ha agreujat aquesta setmana després que la xarxa social que més usa el president apliqués el "fact check" a alguna de les seves piulades:

 

Trump "enganxat" a Twitter

Malgrat l'empipada de Donald Trump amb les últimes reaccions de Twitter a algunes de les seves piulades, aquesta és la xarxa social amb què es mou com peix a l'aigua el president nord-americà.

Una eina de comunicació que el va ajudar a ser escollit president i que s'ha fet expert a activar "disparant" tuits incendiaris quan ha volgut. Ha estat a Twitter on Trump ha fet alguns dels anuncis més sorprenents de la seva administració. Segons afirmen alguns dels seus col·laboradors més íntims, Donald Trump "necessita fer tuits com nosaltres necessitem menjar".

El diari The New York Times, que el novembre del 2019 va publicar un estudi de l'activitat a Twitter del president, assegurava que Trump "es desperta i se'n va a dormir amb Twitter i se sent confortat per com aquesta xarxa social gira entorn d'ell.

I aquesta activitat, segons el diari nord-americà, no ha parat de créixer des que Trump va arribar a la Casa Blanca. En una sola setmana del mes d'octubre passat, Trump hauria fet 271 puilades.

80.475.651 seguidors

Els més de 80 milions de seguidors que Donald Trump té a Twitter s'han convertit, segons The New York Times, en un fantàstic servei d'enquestes privades que la Casa Blanca fa servir per validar les últimes iniciatives de Trump. Entre tots aquests seguidors, però, només una cinquena part són nord-americans en edat de votar.

Ara, a cinc mesos de les eleccions presidencials del novembre, Trump no pot prescindir de Twitter i el control sobre aquesta xarxa social és encara més vital per a la seva campanya.

 

ARXIVAT A:
TwitterTrump Estats UnitsXarxes socials FacebookGeorge FloydProtestes EUA
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut