Quim Torra durant la reunió amb la resta de presidents autonòmics i Pedro Sánchez (ACN/Rubén Moreno)
Quim Torra durant la reunió amb la resta de presidents autonòmics i Pedro Sánchez (ACN/Rubén Moreno)

Torra: "Aquest país no farà cap retallada, gastarem per salvar llocs de treball"

El president de la Generalitat demana a Pedro Sánchez que gasti per rescatar l'economia i fixi un subsidi per als pares i mares que no poden teletreballar

Actualitzat

El president de la Generalitat ha assegurat aquest diumenge que el govern no farà retallades després de la crisi del coronavirus. Per a Quim Torra, els tres mesos que venen són decisius per afrontar els efectes de la pandèmia i evitar una crisi econòmica i social:

"Puc assegurar que aquest país no farà cap retallada. Ens hem trobat amb unes finances sanejades, que ens permeten afrontar aquest moment tan difícil. I ho fem amb una mà i mitja lligada a l'esquena, el dèficit fiscal."

Aquest diumenge s'ha fet la novena reunió per videoconferència entre Pedro Sánchez i els presidents autonòmics per coordinar la desescalada del confinament. A la reunió, Torra ha demanat que s'apliqui una política de salvament de l'economia durant els propers tres mesos, sense tenir en compte el dèficit que es pugui generar. Segons Torra, "ara cal salvar persones i llocs de treball".

En aquest sentit, ha reclamat l'aprovació immediata de la renda bàsica universal per evitar que la crisi econòmica doni pas a una crisi social, i una moratòria d'impostos per a les empreses i els autònoms.

"L'hi he repetit al president Sánchez. Cal que aquesta crisi l'assumeixi l'Estat i les administracions. No les persones i les empreses. La Generalitat ha calculat un cost sanitari de 4.000 milions d'euros."

Torra ha insistit que ara s'ha d'ampliar el marge de dèficit a les comunitats per poder fer front a la pandèmia i les seves conseqüències: 

"Necessitem més dèficit perquè necessitem gastar més. Necessitem que els superàvits de l'ajuntament estiguin a disposició i fer grans paquets d'ajuts per facilitar-ho al màxim i desburocratitzar."

Segons ha plantejat Quim Torra davant la resta de presidents, el pla de desconfinament ha d'anar lligat a aquest pla de salvament econòmic i ha dit que la Generalitat donarà suport a "totes les mesures que es prenguin a favor de l'economia".

 

Subsidi a les famílies

Quim Torra ha demanat a Pedro Sánchez que posi en marxa un subsidi econòmic per a pares i mares que no poden teletreballar i s'han de fer càrrec dels seus fills o de persones dependents. És una ajuda que, en un primer moment, va anunciar el govern espanyol, però que, al cap de dos mesos, encara no ha posat en marxa. 

També ha proposat l'ús obligatori de mascareta en espais públics per a tota la població. Les mascaretes són ara obligatòries només al transport públic i als locals i comerços on no es pugui garantir la distància de seguretat mínima. 

El president de la Generalitat ja havia avançat en una entrevista al diari Ara que demanaria a Pedro Sánchez un permís retribuït per a famílies cuidadores de nens i nenes i de persones dependents, un subsidi que hauria d'assumir l'Estat. Torra ha assegurat que encara "no estem en condicions d'obrir les escoles" i, per tant, "hi ha un problema i cal donar resposta a aquests pares".

La Moncloa ha explicat que estudiarà mesures per ajudar els pares que treballin mentre les escoles estan tancades. Segons la ministra d'Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, l'executiu espanyol s'ha obert en la reunió a arribar a una "fórmula" per afavorir la conciliació. Segons la portaveu, la mesura es discutirà amb les comunitats autònomes i tindrà en compte la situació de cada territori.
 

Pedro Sánchez aquest matí a la reunió amb els presidents autonòmics
Pedro Sánchez aquest matí a la reunió amb els presidents autonòmics (Moncloa)


Torra: "Aquesta cogovernança no l'he vista"

El president Quim Torra s'ha mostrat molt orgullós del vot negatiu de les forces independentistes catalanes a la pròrroga de l'estat d'alarma perquè, diu, en els últims mesos ha vist "moltes cares a Pedro Sánchez". El president ha anunciat que Junts per Catalunya continuarà votant en contra de les pròrrigues fins que "no es recobrin les competències". 

 

Hores abans de la novena reunió amb Sánchez i la resta de presidents autonòmics, Quim Torra ha dit que no ha vist enlloc la cogovernança de què dissabte parlava el president quan va anunciar que hi hauria una "desescalada institucional".

El president català ha dit que Sánchez no creu en l'estat de les autonomies i que "prefereix l'opció d'Estat de Ciutadans a d'altres concepcions d'Estat".

Segons Quim Torra, cogovernar implica pactar i "no sempre dir 'sí' a tot el que diu el senyor Sánchez":

"A les reunions de presidents tu expliques el que faries i et diuen: 'D'acord, gràcies, fins la setmana que ve'. No entenc aquesta manera de treballar."

El president català assegura que "entre el 155 i l'estat d'alarma Catalunya ha perdut les seves competències en gairebé un 20% de la legislatura". I que, per tant, no confia que deixin al poble català "exercir el nostre dret a l'autodeterminació".

A la mateixa entrevista, Quim Torra ha dit que en una Catalunya independent s'hauria decretat el confinament total 15 dies abans del que ho va fer el govern de Pedro Sánchez, s'hauria ratificat una renda bàsica universal i s'hauria fet una moratòria dels impostos.



Queixes de Madrid, Andalusia i el País Valencià

Després de les queixes d'algunes comunitats per les diferències en el ritme de la desescalada, a la reunió d'aquest matí Sánchez ha traslladat als presidents autonòmics les noves mesures que l'executiu espanyol prepara per a la setmana que ve.

 

El govern de la Comunitat de Madrid, la Generalitat Valenciana i la Junta d'Andalusia han encapçalat les queixes, perquè han de continuar, almenys una setmana més, a la fase 0. En el cas de Madrid, el vicepresident Ignacio Aguado ha advertit que la decisió del govern de Sánchez agreujarà la crítica situació que viuen milers d'autònoms i els bars i petits comerços.

La consellera de Sanitat del govern valencià ha dit que tota la comunitat hauria de passar íntegrament a la fase 1 de la desescalada. I el vicepresident andalús, Juan Marín, assegura que deixar les províncies de Granada i Màlaga a la fase 0 suposa "un atac frontal a la Junta".

ARXIVAT A:
Quim TorraPedro SánchezCoronavirus Estat d'alarmaProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut