El govern confina Lleida i els municipis del Baix Segre per frenar la Covid

Els municipis afectats, a més de Lleida ciutat, són Alcarràs, Soses, Seròs, Aitona, la Granja d'Escarp, Massalcoreig i Torres de Segre. A Lleida se supera el centenar de persones hospitalitzades i els contagis detectats augmenten a un ritme d'uns 200 diaris

Actualitzat

El govern ha decidit endurir el confinament a Lleida i set municipis més del Segrià per frenar els contagis de Covid. Fa una setmana que hi ha confinament perimetral a la comarca, però a partir d'aquesta mitjanit es va una mica més enllà a vuit municipis: queda prohibida tota sortida i entrada a la ciutat de Lleida, Alcarràs, Soses, Seròs, Aitona, la Granja d'Escarp, Massalcoreig i Torres de Segre i les entitats descentralitzades de Sucs i Raimat.

Els consellers de Salut, Alba Vergés, i d'Interior, Miquel Buch, han anunciat, en una roda de premsa a Lleida, la decisió del Procicat.

La mesura ha entrat en vigor aquesta mitjanit, però ara la situació és incerta arran de la resolució judicial que no l'ha ratificada però tampoc no l'ha suspesa en considerar-la excessiva.

 

Només es permetran els desplaçaments per motius laborals o serveis essencials en aquestes poblacions, on viuen unes 160.000 persones.

"No és el confinament total", ha dit la consellera de Salut, que ha destacat la col·laboració de les administracions i que espera que "les noves mesures puguin funcionar". Alba Vergés ha insistit que "els contactes s'han de reduir al màxim", només amb les persones que convivim o algun cuidador:

"L'objectiu no és tancar les botigues, sinó reduir l'activitat de la gent."

 

Els treballadors que viuen en altres municipis del Segrià no podran accedir als municipis afectats si no són serveis essencials, on s'inclouen, per exemple, les empreses de fruita.

Durant 24 hores, es permetrà que les persones d'aquests municipis puguin recollir el material imprescindible per fer teletreball, amb la documentació adequada.

La consellera ha demanat que la població es quedi a casa el màxim possible i ha explicat que es pot anar a treballar quan no es pugui fer teletreball dins del municipi, anar als centres sanitaris o a tenir cura de persones grans, discapacitats o dependents. També es pot sortir a comprar aliments i, amb cita prèvia, a d'altres comerços, per garantir els aforaments.

Els bars i restaurants de les comarques afectades només podran oferir serveis a domicili o de recollida amb cita prèvia. Es mantenen els casals d'estiu i les colònies, sempre que el personal i els assistents tinguin residència al Segrià.

 

Caminant amb mascaretes per un carrer de Lleida (CCMA)

 

Preguntada per la diferent resposta que es dona amb el focus de coronavirus de l'Hospitalet de Llobregat, Vergés ha defensat que aquestes noves mesures del Segrià són necessàries:

"Actuarem on calgui quan la situació epidemiològica ho requereixi. Quan més ens puguem avançar a nous casos, més protegirem la ciutadania i també l'economia perquè la situació no esdevingui pitjor."

 

"El que està passant en aquests municipis del Segrià és una lliçó més a tothom", ha dit el conseller Buch, que ha demanat "que es mantingui ben alta la guàrdia":

"Si no tenim clar que els principals protagonistes en la lluita som cadascun de nosaltres, tenim perduda la batalla."

 

Lleida demana un pla de xoc

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha dit als ciutadans que "no ens hem d'enfonsar ni caure en el victimisme" i ha demanat un pla de xoc per als sectors més afectats, com l'hostaleria i el comerç, que es concreti la setmana que ve perquè es puguin rebre les ajudes el mes d'agost. A més, Pueyo ha defensat que es garanteixi el salari dels treballadors que no podran accedir al seu lloc de treball i ha recordat que es poden posar sancions als incomplidors.

També ha demanat més recursos humans per lluitar contra la Covid:

"Hem demanat amb insistència més proves i més cribratges. Demanem més recursos humans en l'àmbit de la salut primària i de la investigació."

L'alcalde de Lleida ha fet també una crida al consens polític:

"No és el moment de fer política de partit quan està en joc la vida i la salut."

El president del Consell Comarcal del Segrià, David Massot, ha parlat d'un equilibri difícil:

"Estem en un moment molt difícil. S'havia de trobar un equilibri entre la responsabilitat i la flexibilitat. Confinar tot el Segrià era injust."


3.180 casos al Segrià

La Generalitat ha decidit restringir més la mobilitat, un cop s'ha vist que els positius per Covid a la regió sanitària de Lleida continuen a l'alça. La majoria es concentren a la comarca del Segrià. Són 190 persones més contagiades des de l'últim balanç fet públic per Salut, fins a arribar a un total de 3.180 casos, des de l'inici de la pandèmia.

 

 

A banda dels casos amb símptomes compatibles amb la Covid, als hospitals de Lleida hi ha 105 persones ingressades, 16 més que ahir i el doble que fa una setmana. D'aquestes, 12 són a l'UCI.

 

Preocupació al comerç

Des del sector econòmic temien un nou confinament total, tancats a casa. Manel Llaràs, president de PIMEC-Comerç Lleida, advertia que seria un cop massa dur per a les botigues:

"Una nova asfíxia econòmica, que seria un confinament total, seria una ruïna del 40% del sector comercial."

 

Els alcaldes del Segrià també havien fet front comú en contra del tancament total. "Rotundament no", deia l'alcalde d'Alcarràs, Manel Ezquerra, que demanava un confinament el més selectiu possible, en cas necessari, perquè no quedin afectades les zones on no hi ha brots de coronavirus.

"En tot cas, confinament quirúrgic, de l'edifici en qüestió, on estigui la problemàtica, o de l'empresa en qüestió, i a la vegada acompanyat d'un pla d'ajudes."

 

Hi coincidia l'alcalde de Corbins, Jordi Verdú, que al·legava que només hi ha hagut un cas al poble i li semblaria "un càstig que ens puguin tancar".

 

Més atenció sanitària

Els pròxims dies hi ha previstes un total de 3.000 proves, que ajudaran a avaluar com evoluciona la pandèmia al Segrià i es faran cribratges a les 33 residències del Segrià i a les empreses que sigui necessari.

 

Façana de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida (EFE / Ramón Gabriel)

Des d'aquest dissabte, s'han ampliat els espais per atendre i tractar els malalts Covid, i s'han començat a derivar pacients d'altres patologies a hospitals de fora de Lleida.

S'ha obert una tercera planta a l'Hospital Arnau de Vilanova i es planteja obrir-ne una altra a l'Hospital Santa Maria i s'ha instal·lat una carpa per atendre les persones amb possibles símptomes de Covid-19, al costat del centre d'urgències d'atenció primària de Prat de la Riba de Lleida.

El govern també ha prohibit les visites a les residències de gent gran de tota la regió sanitària de Lleida i l'Alt Pirineu i l'Aran, així com els nous ingressos. La decisió es va prendre l'endemà de confirmar-se un brot de coronavirus en una residència d'Oliana, a l'Alt Urgell.

ARXIVAT A:
Coronavirus Desescalada
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut