Sánchez aprovarà l'ingrés mínim vital la setmana vinent i "obre" el país al turisme al juliol
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dissabte a la Moncloa
Madrid

Sánchez anuncia l'ingrés mínim vital al juny i obre el país al turisme al juliol

L'ajuda es podrà cobrar a partir del mes de juny i beneficiarà unes 850.000 llars

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que l'executiu aprovarà la setmana vinent l'ingrés mínim vital per la crisi del coronavirus.

Aquestes ajudes, d'uns 3.000 milions d'euros, es començaran a cobrar aquest mateix mes de juny i beneficiaran unes 850.000 llars, segons ha explicat en compareixença de premsa.

El cost d'aquesta nova prestació anirà a càrrec de la Seguretat Social. Sánchez ha assegurat que servirà per emparar a 4 de cada 5 persones que pateixen pobresa extrema a Espanya:

"L'ingrés mínim vital serà una prestació habitual, permanent, que ja existeix en altres països d'Europa, i amb la que el govern s'havia compromès en el programa d'investidura per reduir la taxa de pobresa del nostre país."

Pel que fa a l'import, Sánchez ha dit que l'ajuda dependrà de nombre de membres de cada llar, ja que s'analitzaran les rendes en conjunt de cada família. Es fixarà un mínim per família i l'ingrés servirà per complementar la diferència.

Reactivar el turisme

En la mateixa roda de premsa, el president del govern espanyol ha fet una crida a reactivar el turisme i ha dit que al juliol es reprendrà l'entrada de turistes estrangers al país amb totes les mesures de seguretat.

"Els turistes estrangers, per tant, poden des de ja també planificar les seves vacances al nostre país. Qui visiti Espanya pot comptar que trepitja un sol amb garanties sanitàries i compromès també amb la sostenibilitat el nostre planeta."

També ha dit que dimarts es decretaran 10 dies de dol oficial per les víctimes de la Covid-19, el període de dol més llarg de la democràcia espanyola.

"Ho hem aconseguit"

Sánchez ha començat el seu discurs assegurant que l'índex R0 de circulació del virus està ara a Espanya en el 0,20, molt per sota d'1, i que això significa que "ho hem aconseguit":

"Avui podem dir, en conseqüència, que ho hem aconseguit. I no ho hem aconseguit, i m'agradaria subratllar-ho, per atzar. Ho hem aconseguit a força de voluntat, de disciplina i de moral de victòria."

"Hem recuperat molt de terreny davant del virus, l'hem arraconat amb un sacrifici costós. Estem, en conseqüència, a un pas de la victòria."

 

El president del govern espanyol ha elogiat decisions com la de la del País Valencià, que ha preferit mantenir-se una setmana més en fase 1 per precaució, i ha fet un balanç netament positiu d'aquests mesos de confinament:

"És clar que han brotat conductes insolidàries, és clar que el soroll de la discòrdia ha pertorbat de vegades els aplaudiments al sanitaris, però si mirem les coses amb perspectiva, el balanç global d'aquestes setmanes és el d'una ciutadania, una comunitat decidida que ha parat la pitjor calamitat sanitària en un segle."

 

L'estat d'alarma, "per sobre de la política"

En el discurs, Sánchez ha fet una defensa aferrissada de la "figura constitucional" de l'estat d'alarma, "l'única eina, en opinió de l'Advocacia de l'Estat" disponible per limitar la mobilitat de la ciutadania:

"I per això l'estat d'alarma està al marge i per sobre de la política i dels interessos partidistes. No té res a veure ni amb competències, ni amb transferències, ni amb finançament ni amb la promulgació de lleis. És un assumpte de salut pública pura i simplement."

El líder socialista també ha avançat que, previsiblement, el 8 de juny bona part de l'estat ja estarà en fase 3, i això implicarà que es reprendran les competicions esportives professionals, entre les quals ha destacat la lliga de futbol.


Sisena pròrroga de l'estat d'alarma?

En el torn de preguntes, Sánchez ha admès la possibilitat de demanar una sisena pròrroga de l'estat d'alarma, i ha assegurat que ho estan estudiant perquè és "el seu deure".

El president del govern espanyol no ha dit a quins grups polítics demanaria aquesta pròrroga, s'ha limitat a dir que la decisió es prendrà "escoltant" tant als partits polítics com a les autonomies.

El seu govern volia que la cinquena pròrroga que començarà dilluns durés un mes, fins el 24 de juny, però la manca de suports al Congrés dels Diputats va obligar-lo a fer-la de 15 dies, com totes les anteriors, i amb un pacte in extremis amb Bildu que va generar polèmica entre els ministres.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut