Cal un confinament estricte al Segrià? Els experts discrepen
Arribada d'una pacient a les Urgències de l'Hospital Arnau de Vilanova (Reuters/Nacho Doce)

Salut qüestiona ara que la resposta als rebrots hagi de passar per "tancar tothom"

La Generalitat crea una unitat de seguiment de la Covid per coordinar la resposta als brots que sorgeixin

Actualitzat

El Departament de Salut considera que el confinament estricte no és l'única manera de fer front a l'avanç de la Covid-19 al Segrià i remarca que la la resposta a l'epidèmia "no és homogènia".

La Generalitat ha creat una unitat de seguiment de la Covid-19 per coordinar la resposta a l'evolució de la pandèmia.

Al capdavant hi ha el metge especialista en medicina predictiva i salut pública de l'Institut Català de la Salut (ICS) Jacobo Mendioroz, que ha manifestat que la solució no ha de passar sempre per tancar tothom a casa.

"El que ens hem de preguntar és si, cada vegada que pugen els casos, tancarem tothom. En la nostra opinió, aquest no és ni un sistema sostenible ni adequat. I per tant hauríem de començar a fer un canvi respecte a la contenció permanent de l'epidèmia: augmentar la capacitat de tests, protegir la comunitat."

Mendioroz ha destacat que consideren la situació sota control "perquè el gruix dels casos estan identificats i la capacitat del virus s'està reduint".

El doctor Jacobo Mendioroz encapçala la unitat de seguiment de la Covid a Catalunya

 

En un sentit similar, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha remarcat que el cas del Segrià és molt diferent del de la conca d'Òdena en el primer pic:

"A la conca d'Òdena no sabíem què estava passant i aquí sí que ho tenim identificat. No és que estiguem en una situació no prevista, al contrari, tot això ho havíem anat preveient i, a partir d'això, hem anat prenent les mesures."

Vergés ha explicat que han demanat als alcaldes i altres institucions locals del Segrià que habilitin espais per fer "un correcte aïllament" de casos i contactes. "Això és el que ens fa falta, ara mateix, al Segrià", ha remarcat.

En canvi, diu Vergés, no hi falta personal sanitari. "No és el que, ara mateix, està en qüestió. No és el que preocupa els alcaldes. Els preocupa la falta de persones per poder gestionar aquests espais", ha afegit.

 

 

Els sanitaris de Lleida, preocupats

A Lleida, l'atenció sanitària s'ha reorganitzat per fer front al virus. S'han suprimit les visites presencials a la primària, s'ha tornat a medicalitzar l'Hotel Nastasi per acollir pacients que es recuperen o han d'estar aïllats i l'Arnau de Vilanova serà un dels hospitals on es construirà un annex abans de final d'any.

També s'estan plantejant derivar alguns pacients de Lleida a altres hospitals de fora de la regió, com als d'Igualada, Manresa, Reus, Tarragona o, fins i tot, a l'àrea metropolitana de Barcelona.

 

Precisament, els metges i la resta de personal sanitari de l'Arnau de Vilanova han demanat en un manifest "mesures estrictes i clares" i el compliment estricte de les mesures d'higiene i distanciament per part de la població. A més, han exigit a les administracions que s'intensifiquin les mesures per fer front a la propagació del virus.

Han subscrit el comunicat la Junta Clínica del centre hospitalari i la Direcció d'Atenció Primària. Tots ells es declaren "preocupats" per l'avanç de la Covid.

 

Sanitaris de l'hospital Arnau de Vilanova demanen
Sanitaris de l'hospital Arnau de Vilanova demanen "mesures estrictes i clares" per afrontar el rebrot (ACN / Oriol Bosch)

 

L'hospital ha fet una crida per aconseguir metges especialistes en crítics i semicrítics. Entre els 250 professionals sanitaris que s'han ofert per reforçar l'atenció al Segrià no n'hi ha d'aquest perfil, segons ha informat el gerent territorial de l'ICS a Lleida, Ramon Sentís. Es necessiten pneumòlegs, intensivistes i internistes.

Salut ha explicat que s'ha reforçat el servei de vigilància epidemiològica per seguir els casos. Comptava amb 9 persones i ara en són 15 més i alguns voluntaris, i s'ha demanat que agents cívics dels ajuntaments facin un seguiment comunitari al carrer.

 

886 positius en 15 dies

Les dades mostren de forma clara l'agreujament de la situació al Segrià. En els últims 15 dies, s'han detectat 886 positius a la comarca, una tercera part de tots els casos des que va començar la pandèmia.

 

 

És cert que al principi de tot es feien moltes menys proves PCR, però des de Sant Joan i el final de la desescalada la xifra de contagis s'ha disparat.

Segons dades d'aquest dimecres, els dos hospitals públics i els tres privats de la ciutat de Lleida tenen ingressades 69 persones amb Covid-19, nou a l'UCI, una més que dimarts.

A la regió sanitària de Lleida hi ha actualment quinze brots actius, onze dels quals en empreses fructícoles, dos en residències de gent gran, un en un alberg i un altre en una comunitat de veïns.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutDesescalada
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut