Llits a l'hospital de dia polivalent del Trueta, preparats per atendre pacients de coronavirus
Llits a l'hospital de dia polivalent del Trueta, preparats per atendre pacients de coronavirus (ACN)

Salut publica per primer cop per regions les xifres d'afectats per coronavirus

La regió sanitària de Barcelona, on hi ha més morts i pacients en estat greu per Covid-19 de Catalunya

Actualitzat

La conselleria de Salut ha desglossat geogràficament per primera vegada les xifres de morts i de pacients en estat crític per coronavirus a Catalunya.

La regió sanitària de Barcelona lidera tant l'afectació de pacients greus com el nombre de morts pel brot de Covid-19. Dels 672 morts que hi ha hagut fins aquest dimecres a Catalunya a causa de coronavirus, un total de 535, gairebé un 80%, són de la regió sanitària de Barcelona, que inclou les comarques més poblades del país.

 

Després hi ha la Catalunya Central, on s'inclou l'Anoia, focus del brot més important de coronavirus a Catalunya. En aquesta regió sanitària hi ha 71 víctimes mortals, 43 de les quals corresponen a la Conca d'Òdena. Molt per sota hi ha els 37 morts de Girona, els 20 de Lleida i Pirineus, els 8 de Tarragona i una persona morta a Terres de l'Ebre.

Del total de víctimes que hi ha hagut a Catalunya, 150 són persones grans que vivien en residències.

Pel que fa als pacients en estat crític, dels 1.021 que hi ha a Catalunya, 828 són a Barcelona, 58 a Girona, 56 a la Catalunya Central, 38 a Tarragona, 33 a Lleida i Pirineus i 8 a les Terres de l'Ebre.

 

Un militar desinfecta una habitació d'un geriàtric a La Pobla de Segur
Un militar desinfecta una habitació d'un geriàtric a la Pobla de Segur (ACN)

 

Preocupació per la capacitat de les UCI

En roda de premsa, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha apuntat que la principal preocupació ara és ampliar la capacitat per atendre les persones en estat greu a les Unitats de Cures Intensives (UCI).

"Tenim 1.406 llits d'UCI disponibles, dels quals 1.016 estan ocupats i prop de 800 ofereixen respiració mecànica"

Aquests 1.406 llits suposen més del doble dels que hi havia en el sistema sanitari català abans de la crisi del coronavirus.

 

 

D'altra banda, Vergés ha anunciat que aviat arribarà una comanda de 500.000 mascaretes quirúrgiques 208.000 mascaretes homologades com a equip de protecció individual, a més de 20.000 bates per als professionals sanitaris.

Pel que fa als testos ràpids per detectar el coronavirus, ha assenyalat que esperen dues partides de 100.000 proves, a part de les 50.000 que ja havia anunciat. A més, n'arribaran també a través del govern espanyol.

La consellera ha dit que els professionals sanitaris i els pacients d'urgències seran els primers a qui es practicaran les proves ràpides i, a mesura que arribin més testos, s'iniciarà una segona fase a les residències de gent gran, que ha qualificat com "el segon punt clau".

 

Llits preparats per a rebre malalts de coronavirus a l'Hospital de Blanes
Llits preparats per rebre malalts de coronavirus a l'Hospital de Blanes (ACN)

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut