Salut proposa Girona, Lleida i Catalunya Central per a la fase 1 i estudia què fer amb Barcelona

De moment, les regions de Barcelona i metropolitanes nord i sud queden fora de la petició de fase 1, però s'està estudiant un tractament específic

Actualitzat

El govern ha aprovat la seva proposta sobre les noves regions sanitàries que poden passar a la fase 1 de la desescalada, a partir de dilluns que ve, 18 de maig.

Són Girona, Lleida i la Catalunya Central. Se sumaran, si el govern espanyol hi dona el vistiplau, a les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu-Aran, que hi han passat aquesta setmana. Salut acordarà amb Barcelona el pròxim pas, però sembla clar que la capital de Catalunya s'haurà d'esperar una mica més per passar a la fase 1.

"Formalment, enviem la proposta per a aquestes tres regions sanitàries avui", ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, en una roda de premsa en què ha detallat la proposta i en què s'ha mostrat satisfeta de l'evolució de les diferents regions.

Les regions de Barcelona, encara en estudi

La ciutat de Barcelona i les dues regions que l'envolten, la metropolitana nord i la metropolitana sud, són les tres regions sanitàries més complicades: concentren un 66 per cent de la població de Catalunya i hi ha molta mobilitat. Això fa que sigui l'àrea amb risc de rebrot més alt a Catalunya.

El Departament de Salut i l'Ajuntament de Barcelona treballen conjuntament en un comitè tècnic i, segons Vergés, totes dues administracions estan d'acord que cal avançar, però "amb prudència".

Fora de la capital de Catalunya, Vergés s'ha referit a la diversitat existent dins de les regions metropolitanes Nord i Sud. Ha parlat de "realitats territorials diverses que ens agradaria poder treballar amb profunditat per fer una proposta el màxim adaptada al territori, si és que creiem que la proposta s'ha d'adaptar en aquest sentit".

"No és qüestió d'aïllar ningú, sinó de tenir en compte les diferències territorials i les diferents maneres de viure als territoris."


És per aquest motiu que aquesta tarda i demà al matí es tornarà a avaluar la seva situació, ha avançat Vergés, "per presentar propostes adequades a aquests tres àmbits".

Propostes que no ha volgut concretar abans d'haver pres cap decisió.

Desescalada diferenciada dins d'una regió?

Vergés, en qualsevol cas, sí que ha deixat la porta oberta a fer una desescalada diferenciada dins d'una mateixa regió sanitària si es considera que la diversitat interna ho permet i ho fa aconsellable.

Es tracta d'"intentar veure si és adient fer diferenciacions en aquestes regions sanitàries", ha dit. I ha afegit: "No ens tanquem a res".

"Volem avançar tenint en compte com poder anar recuperant la vida amb la prudència necessària i tenint en compte que més volum de població implica moltes altres coses més difícils de gestionar."


Així doncs, aquest dijous es podria apuntar alguna proposta intermèdia. Però més enllà de si es fa aquesta setmana o no, Vergés ha volgut deixar clar que "el període de desconfinament serà llarg" i les decisions s'aniran adaptat a la situació concreta de cada fase:

"El que es pugui decidir en aquestes primeres fases no té perquè ser sempre així: ens podem plantejar molts aspectes que podem incorporar al llarg de les fases."


Vergés tampoc no ha concretat si, en cas que finalment facin aquesta proposta específica, podria entrar en vigor dilluns que ve encara que arribi al ministeri fora de termini. Tot i això, ha assegurat que confien en la flexibilitat de Sanitat.

La consellera ha explicat que per decidir es té en compte la incidència acumulada dels últims catorze dies, però també la dels últims set dies, perquè, segons ha assegurat, permet detectar millor un canvi de tendència.

La proposta de la Generalitat s'ha aprovat en una reunió del Procicat. Serà a finals de setmana quan, des del Ministeri de Sanitat, el comitè d'experts decidirà quin territori compleix els requisits per passar de fase o no.


Cinc comunitats ja haurien demanat la fase 1

Catalunya a banda, hi ha cinc comunitats autònomes que ja haurien sol·licitat entrar a la fase 1, entre elles la Comunitat de Madrid, Andalusia i Castella-la Manxa.

Al País Valencià, per rebaixar riscos, han sol·licitat no aplicar dues mesures: la realització d'actes a l'aire lliure de fins a 200 persones a tot el país, i, en un departament sanitari, que no s'autoritzi el contacte social per a grups de fins a 10 persones.

Què preveu la fase 1

Recordem que la fase 1 permet reunions de fins a deu persones als domicilis, sempre que puguin mantenir els 2 metres de distància. Les famílies poden viatjar juntes en cotxe, cosa que en la fase 0 no està permesa.

Des del punt de vista de la mobilitat, la fase 1 permet circular només dins de la província o regió sanitària, tret que per motius laborals, d'assistència a persones dependents o per causes de força major es pugui justificar un canvi de zona. També s'especifica que dins de la mateixa província o regió sanitària es podrà anar al municipi del costat per fer-hi activitats socioeconòmiques.

Bars i restaurants poden ocupar el 50% de les terrasses. Cal que hi hagi 2 metres entre taula i taula, i també un màxim de 10 persones per taula, entre les quals també hi haurà d'haver la "distància mínima de seguretat interpersonal".

Pel que fa als hotels, no tenen límit d'ocupació, però no poden oferir serveis com piscines o gimnasos.

Els comerços i locals d'activitats de serveis professionals de menys de 400 metres quadrats poden obrir sense reserva de cita prèvia. En queden exclosos encara els negocis que es trobin dins de parcs o centres comercials sense accés directe i independent des de l'exterior.

També poden obrir els concessionaris d'automoció, les estacions d'inspecció de vehicles (ITV), els centres de jardineria i vivers de plantes "sigui com sigui la seva superfície útil", mitjançant la utilització de cita prèvia.

Les administracions de loteria també poden reprendre l'activitat.

Les misses també es poden tornar a celebrar, amb una distància de seguretat d'una persona per banc o, si no, d'un metre entre cada fidel.

En totes les activitats s'haurà de reduir l'aforament a un 30% del que era habitual abans de l'estat d'alarma i garantir una distància mínima de dos metres entre clients.

Pel que fa als enterraments, es limiten a un màxim de 15 persones, sense comptar el sacerdot, i als tanatoris fins a les 15 persones a l'aire lliure i 10 en espais tancats.

La decisió dels mercats ambulants a l'aire lliure es deixa en mans dels ajuntaments, que seran els que delimitaran les distàncies entre parades "per garantir la seguretat entre treballadors, clients i vianants". Es limita a un terç l'aforament màxim d'aquests mercats.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut