Respirar l'aire dels boscos beneficia el sistema immunitari

Inhalar els monoterpens, unes substàncies químiques que fan servir els arbres per comunicar-se, té propietats antiinflamatòries i neuroprotectores

Georgina Pujol ViñetaActualitzat

Un estudi recent demostra que l'aire que es respira quan es passeja pel bosc té efectes beneficiosos sobre la salut.

Moltes persones quan surten a fer un volt pel bosc noten que "carreguen piles", que tenen més energia i que respiren un aire que "els alimenta". No són només sensacions. Algunes de les olors que sentim quan som al bosc, com la dels pins a l'estiu, són unes substàncies químiques que tenen beneficis en la salut.

Un grup d'investigadors, amb l'ajuda d'una trentena de voluntaris, han comprovat que els components químics que desprenen els arbres i la vegetació arriben a la sang i, alguns, ajuden el sistema immune de les persones.

Fa dos anys, investigadors liderats per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona van prendre mostres de l'aire per analitzar-ne els compostos químics i, van extreure sang i saliva d'una trentena de voluntaris que havien passejat pel bosc prèviament durant trenta minuts.

 

Tot plegat, amb l'objectiu d'esbrinar si a banda d'aportar beneficis en la salut emocional i física, el contacte amb la natura pot intervenir en processos neurodegeneratius, inflamatoris o tumorals.

 

Les conclusions arriben ara, i demostren que les substàncies que hi ha sota la copa dels arbres, en respirar, van a parar al torrent sanguini. Ho explica Albert Bach, investigador de l'EH2Lab Centre Tecnològic Forestal de Catalunya:

"Per aquells espais on nosaltres caminem quan sortim al bosc sí tenim a l'abast aquests compostos químics i, per tant, si els podem respirar."

"Les investigacions més recents assenyalen un grup d'aquests químics, que són els monoterpens, que tenen afectacions antiinflamatòries, també tenen propietats neuroprotectores i també en alguns casos tenen propietats antitumorogèniques. Això no vol dir que ens ajudin a curar res, sinó que, d'alguna manera, ens ajuden a tenir en millor estat el sistema immune".

Els monoterpens són una eina de comunicació entre els arbres.

"Els arbres no fan servir paraules per parlar entre ells, sinó que fan servir aquests compostos químics amb estructures concretes i amb espècies diferents que són com les seves paraules i que acaben, d'alguna manera, construint missatges que a mi m'agrada dir sempre que són com els 'whatsapp' dels arbres."

 

Les concentracions màximes d'aquests compostos beneficiosos es donen a primera hora del matí i al migdia, sobretot durant els mesos d'estiu.

"Hem vist que les concentracions que tenim en el bosc mediterrani són similars i a vegades fins i tot superiors a experiments que s'han fet a altres llocs del planeta on s'han demostrat aquests efectes sobre la salut de les persones."

Aquesta descoberta impulsarà la recerca aplicada sobre els efectes dels boscos en la salut humana.

 
ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut