"Qui em pagarà el lloguer?": raons d'alguns veïns per no fer-se les proves de la Covid

La desinformació, la por i no poder treballar ni cobrar en cas de resultat positiu expliquen la poca afluència de gent al dispositiu de tests massius a Santa Coloma de Gramenet

Berta Boter/Oriol EsteveActualitzat

Per a molts veïns de Santa Coloma de Gramenet, fer-se les proves de la Covid-19 i donar positiu suposa un gran problema afegit: deixar de treballar i de cobrar. Aquest és un dels motius de pes que explica la poca afluència de gent al dispositiu de tests massius que Salut va instal·lar dilluns a la ciutat, i que han viscut també ciutats com Vilafranca del Penedès, Ripollet, Sabadell i Terrassa. El cas de Santa Coloma és un exemple de la situació que viuen molts barris vulnerables de Catalunya.

Salut demana la implicació de totes les administracions perquè les persones que ho necessitin puguin aïllar-se adequadament. I és que els cribratges massius que s'estan fent des de la setmana passada a Catalunya han permès detectar positius que no sabien que ho eren. Aquesta és una de les primeres conclusions que s'han obtingut a partir dels resultats que s'han pogut saber.

Per això, el Departament de Salut considera que aquesta estratègia funciona per anar frenant la transmissió, i a partir del cap de setmana els cribratges massius arribaran a dos barris de Barcelona: Torre Baró i Besòs.

En aquest context, Salut té la mirada posada en barris com el de Fondo de Santa Coloma de Gramenet, el barri amb més atur registrat de tota la ciutat. S'ha convocat els veïns a fer-se proves massives de PCR, però l'assistència ha estat molt puntual.

Pla obert de la cua de veïns del barri Llatí de Santa Coloma de Gramenet que esperen per fer-se la prova PCR mentre un agent de Protecció Civil controla el dispositiu. Imatge del 12 d'agost del 2020 (
Veïns del barri Llatí de Santa Coloma de Gramenet esperen per fer-se la prova PCR (ACN/Gemma Sánchez)

Alguns veïns han explicat a TV3 els seus motius:

Ali Nahamali: "Encara no hi he anat perquè jo estava bé."

Cerverino Barbosa: "Em trobo bé i no em dona la gana d'anar-hi."

Perrito Choque: "No tinc temps, estic buscant-me la vida."

Ismael Naim: "No ens podem estar allà dues hores esperant."

Cua per fer-se un test PCR al CAP Barri Llatí de Santa Coloma de Gramenet
Entrada per fer-se un test PCR al CAP Barri Llatí de Santa Coloma de Gramenet (EFE / Enric Fontcuberta)

D'altres constaten la poca gent que s'ha acostat al dispositiu de tests massius, i alguns han dit que "pràcticament no hi havia ningú". Manel Bizautí i Marifé Pérez asseguren que hi ha desinformació:

"La gent diu que ens volen investigar, són paranoies de la gent, que si et posaran xips o més virus."

 

També hi ha por de fer-se la prova, com assegura una veïna:

"Vaig comentar amb una altra veïna que no hi aniria perquè soc molt poruga. Vull saber si en tinc o no però sense fer-me la prova."

 

"Qui em pagarà el lloguer?"

Desinformació, por o desconeixement, però el motiu de més pes és l'econòmic. Així ho han comentat anònimament alguns veïns:

"Em sembla molt bé que facin les proves, però hi ha persones que no tenen papers i compten amb la feina per hores i en negre. Si ells es confinen, la seva família de què viu? Qui els paga el lloguer? Qui els dona el menjar, si tens nens petits, no els hi pots dir que no hi ha pa."

"La meva parella i jo treballem a la mateixa empresa. Si ens quedem parats els dos, no ingresso absolutament res."

"Vaig tenir molta por, i encara en tinc, però si no tinc símptomes no em faré la prova. Si em puc quedar a casa i el govern em cobreix les despeses, aniria a fer-me la prova amb normalitat.,

"T'ho pinten molt bonic. els polítics, i a l'hora de la veritat no és com t'ho diuen a la tele."

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut