Puigdemont anuncia la conversió de JxCat en un nou partit arraconant el PDeCAT

Entre els impulsors de la nova formació hi ha també Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Toni Comín, Lluís Puig, Elsa Artadi, Damià Calvet i Meritxell Budó, entre altres

Actualitzat

Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i els consellers del PDeCAT empresonats Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn han anunciat la voluntat de convertir Junts per Catalunya en un nou partit, arraconant el PDeCAT. En un manifest fet públic aquest dijous a la tarda, es comprometen a impulsar la constitució en forma de partit polític de l'espai que des del desembre de 2017 s'ha articulat al voltant de JxCat.

A més de l'expresident de la Generalitat i l'exlíder de l'ANC, entre els impulsors d'aquesta nova formació política hi ha els actuals consellers Damià Calvet i Meritxell Budó; i els consellers del govern Puigdemont que viuen a Bèlgica Toni Comín i Lluís Puig.

 

 

Altres noms que signen el text, titulat "Junts, per Catalunya", són les alcaldesses de Girona i Vic, Marta Madrenas i Anna Erra; el vicepresident del Parlament Josep Costa, la diputada al Congrés Míriam Nogueras o la regidora a l'Ajuntament de Barcelona Elsa Artadi.

Entre els signants destaquen algunes personalitats provinents de formacions d'esquerres, com els consellers en el govern tripartit Marina Geli i Ferran Mascarell, els antics militants d'Esquerra Pep Andreu i Jaume Renyer o l'exalcalde de Cerdanyola del Vallès per Iniciativa Toni Morral, mà dreta de Sànchez a la Crida:

"Ens disposem a aplegar el corrent central del catalanisme -avui majoritàriament independentista- amb l'articulació d'una agenda social, econòmica i modernitzadora d'un país petit en dimensions però gran en aspiracions"

 

Puigdemont, Turull, Forn i Rull intervenint en un míting de JxCat a Sant Cugat, el maig de 2019
Puigdemont, Turull, Forn i Rull intervenint per videoconferència en un míting de JxCat a Sant Cugat, el maig de 2019 (ACN / Bernat Vilaró)

 

En el text en què s'anuncia el nou partit, s'aposta per una formació independentista, compromès en la lluita contra la corrupció i en la qual els militants tinguin l'última paraula en la presa de decisions:

"La nació catalana ens reclama al conjunt del país seguir incansablement el trajecte cap a la independència per guanyar el curs de la història. Només la defensa de les causes que mai s'abandonen són les que s'acaben guanyant"

"La nostra aposta és la de construir un partit radicalment democràtic on les persones associades militants tinguem la darrera paraula en la presa de les decisions més rellevants. Un partit compromès en la lluita contra la corrupció i les males praxis administratives"

 

L'anunci, que en les últimes hores es donava per fet, arriba l'endemà que els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Lluís Puig retiressin la proposta de crear un nou partit que havien presentat a la direcció del PDeCAT. Amb aquest gest, que asseguren que és per evitar "tensions" al partit, molts van interpretar que llançaven la tovallola del debat intern de la formació per centrar-se en JxCat.

 

En el text, es convida a participar del naixement del nou partit a tots els càrrecs electes sorgits de les eleccions que hi ha hagut entre els comicis al Parlament del 2017 i les eleccions generals del novembre:

"Un partit nou, nascut de la suma de persones, amb tot el capital cultural i bagatge del sobiranisme democràtic i de les seves plurals tradicions ideològiques. Tothom qui vulgui treballar pel país, la seva llibertat i la defensa i millora del bé comú hi té les portes obertes"

"Interpel·lem les persones que creuen que l'Estat espanyol no té cap voluntat de reformar-se ni tan sols de transformar-se en una democràcia i en una economia socialment responsable i de prestigi al món, a sumar-se a aquest projecte"

"Ens adrecem també amb voluntat de suma als milers de dones i homes que amb el seu vot van fer possible l'1 d'octubre i també aquelles que en elecions posteriors van donar la seva confiança tant als votants de Junts per Catalunya com als qui no ens han votat mai però amb els quals compartim el mateix objectiu per al nostre país"

 

 

Assemblea constituent el 25 de juliol

La nova organització celebrarà l'assemblea constituent el 25 de juliol, coincidint amb el Consell Nacional del PDeCAT en què s'hauria de fixar la posició sobre la reordenació de l'espai postconvergent. En les darreres setmanes, la direcció del PDeCAT ha insistit que no vol una nova formació política perquè entén que això suposaria la dissolució del partit.

D'aquesta manera, Puigdemont no esperarà la decisió del PDeCAT per tirar endavant la nova formació, després de setmanes de converses entre el partit liderat per David Bonvehí i la Crida per arribar a un acord.

 

Puigdemont, reunit amb el grup parlamentari de JxCat, el mes de gener
Puigdemont, reunit amb el grup parlamentari de JxCat, el mes de gener (EFE / Quique Garcia)

 

El PDeCAT recorda que té la marca "JxCat"

Poc després de l'anunci de creació de la nova formació política, el PDeCAT ha recordat que té la propietat de la marca "Junts per Catalunya". Fonts del Partit Demòcrata citades per l'agència ACN han explicat que el partit està a punt per presentar-se a les eleccions en solitari, si cal.

El líder del PDeCAT, David Bonvehí, assegura que té el "màxim respecte" cap a totes les formacions que es creïn. Bonvehí i Puigdemont van parlar per última vegada divendres passat, quan l'executiva del partit va rebutjar la proposta de Turull, Rull, Forn i Puig de crear un nou partit.

 

Carles Puigdemont i David Bonvehí, el mes de març passat a Brussel·les
Carles Puigdemont i David Bonvehí, el mes de març passat a Brussel·les (ACN)

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontJxCatPDeCAT
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut