Diversos rifles Remington durant una convenció de la NRA
Diversos rifles Remington durant una convenció de la NRA (Reuters / Lucas Jackson)

Nova York intenta tancar l'Associació Nacional del Rifle per frau

La fiscal general de l'estat demana dissoldre el lobby proarmes i acusa els seus dirigents de desviar milions de dòlars per al seu ús personal

Actualitzat

La Fiscalia de Nova York ha presentat una demanda que busca la dissolució de l'Associació Nacional del Rifle (NRA, en les seves sigles en anglès) per un presumpte frau. La fiscal general de l'estat, Letitia James, acusa els dirigents de l'històric lobby de les armes de desviar milions de dòlars per al seu ús personal:

"La influència de la NRA ha estat tan poderosa que ha impedit que la nostra nació prengui mesures contra la violència armada. Però ha estat abusant del seu poder i, darrere l'aparença, la NRA està podrida amb el frau i l'abús."

La demanda és el resultat d'una investigació oberta el 2019 i pot posar contra les cordes a una organització que té cinc milions de militants i un gran poder, però que té importants problemes financers i lluites internes.

 

L'històric líder de la NRA, Wayne Lapierre, intervé en una convenció conservadora, el mes de febrer passat
L'històric líder de la NRA, Wayne LaPierre, intervé en una convenció conservadora, el mes de febrer passat (EFE / Erik S. Lesser)

 

La fiscal de l'estat de Nova York denuncia que els executius del lobby proarmes van utilitzar milions de dòlars de la NRA, que és una organització sense afany de lucre, per al seu ús personal, incloent-hi viatges amb la família a les Bahames, vols privats i àpats en restaurants.

La demanda apunta directament a l'històric líder de l'entitat, Wayne LaPierre, i tres directius més, a qui acusa d'incomplir diverses lleis estatals i federals i contribuir a la pèrdua de més de 64 milions de dòlars en només tres anys. Segons la fiscal, els quatre dirigents "bàsicament han saquejat" els actius de l'organització.

 

LaPierre, que des del 1991 és al capdavant de l'entitat i ha estat una de les principals veus en defensa de les armes de foc als Estats Units, està acusat d'haver rebut més d'un milió de dòlars en reemborsaments de despeses en només quatre anys.

Entre aquestes despeses hi ha regals per a amics, clubs privats i vacances, a més d'assegurar-se un contracte de més de 18 milions de dòlars per quan abandoni el càrrec.

 

La fiscal general de l'estat de Nova York, Letitia James
La fiscal general de l'estat de Nova York, Letitia James (EFE / Justin Lane)

 

A tots ells, James els acusa d'instituir en la NRA una cultura d'autogestió, mala administració i supervisió negligent il·legal, opressiva i fraudulenta, a més d'esquivar tots els controls interns buscant un benefici propi. A més, al·lega que l'organització va violar múltiples lleis, entre les quals les que regeixen el funcionament d'entitats d'aquest tipus, a més de presentar informes falsos en les declaracions fiscals i entregar informes salarials inadequats.

Davant d'aquesta situació, la denúncia presentada davant del Tribunal Suprem de l'estat demana la dissolució de la NRA i la inhabilitació dels quatre acusats.

Com a fiscal general de Nova York, James té autoritat regulatòria sobre la NRA, que està registrada a l'estat com una organització sense afany de lucre.

 

La seu de l'Associació Nacional del Rifle a Fairfax, Virgínia
La seu de l'Associació Nacional del Rifle a Fairfax, a Virgínia (Reuters / Jonathan Ernst)

 

"Una repugnant venjança política", segons la NRA

La resposta de l'Associació Nacional del Rifle ha estat qualificar la demanda d'"atac sense base i premeditat" contra l'organització i "les llibertats de la Segona Esmena" de la Constitució, que protegeix el dret de portar armes.

En un comunicat signat per la NRA i la seva presidenta, Carolyn Meadows, qualifiquen James d'"oportunista política" i asseguren que plantaran cara a la demanda:

"Això ha estat un atac sense base i premeditat a la nostra organització i a les llibertats de la Segona Esmena que lluitem per defensar. S'hi podia comptar: la investigació assoliria el seu crescendo a mesura que ens apropàvem al cicle electoral del 2020. És un intent evident d'anotar-se punts polítics i atacar la principal veu que s'oposa a l'agenda de l'esquerra. És una presa de poder per part d'una oportunista política, un moviment desesperat que és part d'una repugnant venjança política. Els nostres membres no seran intimidats o amenaçats en la seva defensa de la llibertat política i constitucional. Com queda clar amb la demanda interposada avui per la NRA contra la Fiscalia General de Nova York, no ens acovardirem en aquesta lluita, plantarem cara i ens imposarem."

 

 

En canvi, el Violence Policy Center, una institució que propugna més controls en la venda i possessió d'armes, confia que la demanda faci "per fi" que la NRA hagi de retre comptes després d'anys centrada a "defensar els interessos dels fabricants d'armament i enriquir els seus líders".

 

Trump: "La NRA hauria de mudar-se a Texas"

Poc després que es conegués la demanda, el president dels Estats Units, Donald Trump, ha dit als periodistes que la demanda impulsada per la fiscal de Nova York és "molt terrible" i que l'Associació Nacional del Rifle "hauria de mudar-se a Texas".

 

Trump, aquest dijous a punt de pujar a l'Air Force One
Trump, aquest dijous a punt de pujar a l'Air Force One (Reuters / Joshua Roberts)

 

Posteriorment, a través de Twitter, ha augurat que, després de la demanda de la fiscalia de Nova York, una hipotètica victòria de Joe Biden al novembre acabarà amb la Segona Esmena:

 

"Igual que l'esquerra racial de Nova York està intentant destruir la NRA, si Biden esdevé president la vostra GENIAL SEGONA ESMENA no té cap oportunitat. S'emportaran les vostres armes, immediatament i sense avisar. Sense policia, sense armes!"

 

 

 

Un lobby a favor de les armes

Fundada el 1871, l'Associació Nacional del Rifle ha estat durant dècades una influent força en la política nord-americana. Al llarg de la història ha actuat com un lobby que ha donat suport polític i econòmic a candidats que defensaven les seves posicions a favor de les armes.

En les darreres eleccions presidencials, va gastar-se milions de dòlars en fer campanya a favor de Donald Trump. Tot i que de cara a les eleccions d'aquest novembre manté un perfil més baix, també demanen el vot per al candidat republicà.

 

ARXIVAT A:
Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut