Només un 5% de la població espanyola té anticossos de la Covid-19

El 5,9% dels catalans haurien desenvolupat immunitat contra el coronavirus, segons els primers resultats de l'estudi serològic a 36.000 llars

Actualitzat

Únicament un 5% de la població espanyola ha desenvolupat anticossos contra el coronavirus, segons els primers resultats de l'estudi de seroprevalença que s'està fent a 36.000 llars de l'estat.

A Catalunya, el percentatge de població que ha passat el virus és del 5,9%. Es tracta de la quarta xifra de prevalença més alta, darrere de la Comunitat de Madrid (11,3%), Castella - la Manxa (10,8%) i Castella i Lleó (7,2%).

L'objectiu de l'estudi és fer "una radiografia de l'epidèmia" de la Covid-19 a l'estat i mostra resultats diferents de la prevalença del virus segons la zona geogràfica. En general, la proporció de positius és més gran en les ciutats de més de 100.000 habitants.

 

Per demarcacions, Barcelona és la província catalana amb una prevalença més elevada (7,1%), pràcticament el doble que a les comarques de Lleida (3,7%) i molt per sobre de Girona (2,5%) i Tarragona (1,6%).

Al conjunt de l'estat, les províncies amb una incidència més gran del virus són Sòria (14,2%), Conca (13,5%), Segòvia (12,6%), Albacete (11,6%) i Madrid (11,3%). En canvi, a Ceuta (1,1%), Las Palmas (1,4%), Múrcia (1,4%) i Huelva (1,5%) és on la prevalença és més baixa.

De fet, a les zones que tenen la prevalença més alta, el percentatge és cinc vegades superior als llocs amb una menor presència del virus.

 

Mapa per províncies de la prevalença de la Covid-19 segons l'estudi serològic
Mapa per províncies de la prevalença de la Covid-19 segons l'estudi serològic

 

El percentatge del 5% al conjunt de l'estat coincideix amb les hipòtesis del govern espanyol a l'hora d'elaborar el pla de desescalada, segons ha explicat el ministre de Sanitat, Salvador Illa:

"Aquest estudi ens aporta una radiografia de l'epidèmia al nostre país i la conclusió que n'hem tret és que confirma les hipòtesis amb què hem estat treballant i en què es fonamenta el pla de desescalada."

Illa ha presentat aquest dimecres a la tarda els resultats de la primera onada de l'estudi, acompanyat del ministre de Ciència, Pedro Duque; la directora de Salut de l'Institut Carlos III, Raquel Yotti; i la directora de l'estudi, Marina Pollán.

 

Lluny de la "immunitat de ramat"

Aquestes dades suposen, segons ha explicat Illa, que no s'ha generat l'anomenada "immunitat de grup" o "immunitat de ramat", que necessita que al voltant d'un 60% de la població tingui anticossos contra el virus.

Segons el ministre de Sanitat, aquest macroestudi reafirma els experts "en tots els criteris de prudència" que han defensat les últimes setmanes.

En la mateixa línia s'ha mostrat la directora del Centre Nacional d'Epidemiologia i directora de l'estudi, Marina Pollán:

"La prevalença que estem trobant està molt lluny de permetre'ns afirmar que hi ha immunitat de grup."

De fet, Pollán ha apuntat que "podria haver-hi un repunt de la infecció si es multipliquessin els contactes amb les persones que són portadores del virus"

 

Tests ràpids de l'estudi de seroprevalença al CAP de Manso de Barcelona
Tests ràpids de l'estudi de seroprevalença al CAP de Manso de Barcelona (ACN / Laura Fíguls)

 

Sense grans diferències per sexe i edat

L'estudi no detecta grans diferències en la prevalença segons el sexe o l'edat. Sí que es nota un índex menor de casos en els infants, entre un 1% i un 3% en el grup d'edat de 0 a 9 anys.

Les franges d'edat amb una prevalença per damunt de la mitjana són les de les persones més grans de 45 anys, arribant fins a un 6,9% entre les que tenen entre 70 i 74 anys.

Pel que fa a homes i dones, tenen pràcticament la mateixa prevalença: un 5% els homes i un 5,1% les dones.

Les dades segregades per activitat laboral mostren que els jubilats, amb un 6,1%, són el col·lectiu amb una prevalença més elevada, seguits dels treballadors en actiu, amb un 5,8%.

 

El 43% dels afectats ha patit pèrdua d'olfacte

A partir dels resultats d'aquesta primera onada, el 26% de les persones que han generat anticossos contra la Covid-19 no han tingut cap dels símptomes de la malaltia, entre els quals hi ha la febre, el mal de coll, la sensació de falta d'aire, el mal de cap, esgarrifances, cansament, tos, nàusees, vòmits o diarrea.

Una de les dades més sorprenents és que el 43% dels que han passat el coronavirus han tingut anòsmia, és a dir, la pèrdua sobtada de l'olfacte.

Un estudi fet per 600 investigadors de 50 països assenyalava la setmana passada que, en un 70% dels casos de coronavirus, hi ha disminució de l'olfacte i el gust.

 

 

Més de 60.000 participants

L'estudi serològic per saber la prevalença d'infecció del coronavirus a Espanya va començar el 27 d'abril. Dirigit pel ministeri de Sanitat, juntament amb l'Institut de Salut Carlos III, l'Institut Nacional d'Estadística i la col·laboració de les comunitats autònomes, compta amb la participació de 1.416 centres de salut i 2.600 professionals sanitaris.

De les 90.000 persones a qui s'ha proposat participar en l'estudi, un 75% ha acceptat i, d'aquests, el 89% ha accedit a deixar-se prendre una mostra de sang per analitzar-la en un laboratori, molt més específic i fiable.

 

Als més de 60.000 participants, de diverses edats i diferents zones geogràfiques, se'ls ha fet un doble test: un de ràpid que permet saber-ne el resultat immediatament i un altre extraient una mostra de sang, amb un resultat més lent.

Aquest doble test es repetirà en dues ocasions més. Per tant, en total són sis tests en tres tongades. De l'anàlisi d'aquests primers resultats se n'han encarregat 28 laboratoris de microbiologia.

Els participants en l'estudi han de respondre a un qüestionari per saber si han tingut un diagnòstic previ de coronavirus, antecedents o presència de símptomes compatibles amb la malaltia i els principals factors de risc coneguts.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut