Treballadores d'una residència de gent gran a Astúries (EFE/Alberto Morante)
Treballadores d'una residència de gent gran a Astúries (EFE/Alberto Morante)

L'OMS alerta que aixecar restriccions massa ràpid pot portar a "un rebrot mortal"

El govern espanyol manté el retorn a la feina sense haver consultat el comitè científic, mentre diversos científics i el govern català demanen que continuï el confinament total

RedaccióActualitzat

El confinament total deixarà de ser efectiu a partir de dilluns a Espanya, mentre diversos científics i el govern català demanen que es mantingui. La decisió de l'executiu de Pedro Sánchez de relaxar les restriccions laborals de les últimes setmanes genera controvèrsia. Aquest divendres ha rebut un avís de l'OMS que, sense citar directament Espanya, ha parlat dels perills de relaxar el confinament:

"Aixecar les restriccions massa ràpid podria conduir a un rebrot mortal."

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'Organització Mundial de la Salut, assegura que cal impedir un "rebrot mortal" si s'aixequen les restriccions massa de pressa. I aquest és el gran tema ara: quin és el moment correcte per començar el desconfinament.

Adhanom ha posat diverses condicions als països abans d'aixecar les restriccions, com que la transmissió estigui controlada, els sistemes sanitaris en bon estat i accessibles a tothom i que s'hagin minimitzat els contagis en centres sanitaris i residències. També creu que primer s'han d'implantar mesures preventives en llocs de molt tràfic de persones, com escoles, i que es controli el risc de casos importats.

El representant de l'OMS també ha indicat que alguns dels països més afectats d'Europa, com Espanya, Itàlia, Alemanya i França, ja estan tenint un descens de casos i ha assegurat que s'hi està treballant conjuntament per rebaixar les restriccions "de manera gradual i segura".


Sense tenir en compte els tècnics

No estan d'acord sobre quan ha de començar el desconfinament el govern de la Generalitat i el govern espanyol, però tampoc els científics secunden el retorn de milions de persones a la feina dimarts que ve.

Entre els experts que no veuen clara la mesura hi ha els del comitè científic del govern espanyol. Segons ha explicat el doctor Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, no els ho han consultat. I ha advertit a Catalunya Ràdio que la decisió del govern espanyol comportarà l'augment dels contagis per coronavirus.

Metges de Hong Kong també han advertit en general contra la decisió del desconfinament prematur.


Què passarà dilluns?

Dilluns caduca el permís retribuït per als treballadors no essencials i molts d'ells - els que no puguin fer teletreball o estiguin afectats per un ERTO - hauran de tornar a treballar. Si el govern Sánchez no anuncia cap altra mesura, milions de persones podrien tornar a la feina, per molt que el govern espanyol eviti parlar de l'inici del desconfinament.

De moment, el govern espanyol només ha fet recomanacions com mantenir la distància de seguretat o esglaonar horaris. Sobre el temut retorn al transport públic, La Moncloa recomana evitar-lo i anar en bicicleta, però de totes maneres repartirà mascaretes a l'entrada del metro i Rodalies.

Això serà dilluns, festiu a Catalunya. Davant el que pugui passar dimarts, el govern de la Generalitat demana concreció. Torra ha enviat un missatge a Sánchez perquè li aclareixi si la decisió de deixar tornar a la feina és només per no fer més sagnant la ferida econòmica de la Covid-19. El govern reclama a La Moncloa una resposta a la petició del consell tècnic català, que aposta per un confinament més llarg.


Itàlia allarga el confinament

Mentre aquí el govern espanyol suavitza el confinament, a Itàlia el primer ministre, Giuseppe Conte, ha anunciat que l'allarga tres setmanes més, fins al 3 de maig. Això sí, es permetrà que obrin establiments que fins ara no podien fer-ho, com llibreries, botigues de roba infantil o alguns serveis de jardineria. Conte ha dit que assumeix tota la responsabilitat de la decisió. Itàlia continua sent el país amb més morts, encara que es va frenant el nombre de contagis.

 

ARXIVAT A:
OMSCoronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut