Lliures de Covid: els municipis catalans sense coronavirus o amb molt pocs casos

Són "illes" gairebé lliures de Covid i que ostenten totes la ja famosa "R0" per sota de l'1 o propera a l'1

RedaccióActualitzat

Tot i que hi ha zones de Catalunya amb alt risc de rebrot, els casos de coronavirus tendeixen a estabilitzar-se. L'índex de contagi ha baixat lleugerament respecte als últims dies i se situa lleugerament per sobre d'1, concretament en un 1,06.

Hi ha poblacions catalanes, però, que no han registrat cap cas de Covid-19 i s'han mantingut al marge de la pandèmia. La majoria de municipis sense Covid es concentren a la demarcació de Tarragona, amb exemples com Paüls o Gratallops.

A Santa Fe del Penedès, a l'Alt Penedès, per exemple, tot i estar rodejat d'altres pobles on hi ha casos, no en té cap de confirmat.

Allà ho atribueixen a que no és un municipi de pas i, per tant, no hi ha gaire turisme. La seva situació fa que restaurants, bodegues i altres comerços ho vegin com una oportunitat per promocionar-se com a destinació segura.

 

Altres poblacions gairebé lliures de coronavirus i que no són tan petits o rurals i que, a més, són conegudes destinacions turístiques de platja són Sitges, Calafell, Palamós o Sant Feliu de Guíxols.

A Sitges, amb uns 29.000 habitants i una destinació turística molt coneguda, la situació epidemiològica està amb una R0 de 0,86 i set PCR positives realitzades la passada setmana, cap de les quals va derivar en un ingrés hospitalari.

Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols, situades a la Costa Brava i també molt turístiques, es mantenen amb R0 d'1,43 i 0,86, respectivament, amb quatre i tres PCR positives en cadascuna i cap ingrés.

Les dades del Departament de Salut de la setmana del 23 al 29 de juliol passats no presenten cap dubte. Aquests municipis més Valls, a l'Alt Camp, el Vendrell, al Baix Penedès, Castellar del Vallès, al Vallès Occidental, i les comarques del Solsonès i la Vall d'Aran tenen pocs casos de positius en Covid-19.

 

En tota la comarca del Solsonès (amb 13.500 habitants) s'han registrat en aquesta setmana dos únics casos positius i un sol veí que ha hagut d'ingressar amb Covid. I a la Vall d'Aran (uns 10.000 habitants i 33 pobles), hi ha hagut altres dos casos positius i cap hospitalització.

Aquestes "illes" gairebé lliures de coronavirus ostenten totes la ja famosa R0 (nombre de noves infeccions que es calcula que provenen d'un sol cas) per sota de l'1 o propera a l'1 i, en la majoria, s'han fet menys de deu proves PCR en la darrera setmana. Aquests municipis estan marcats en colors verd o taronja en les gràfiques del mapa de l'índex de risc de rebrot de la Covid:

Mapa: índex de risc de brot per municipis

La bonança i la tranquil·litat de què gaudeixen en aquestes poblacions aquests dies respecte al coronavirus contrasta amb el desassossec i les restriccions que es viu a la ciutat de Barcelona i en altres de la seva àrea metropolitana, com l'Hospitalet de Llobregat o Badalona, i també a Lleida i altres poblacions del Segrià, tot i que les últimes dades indiquen que es tendeix a l'estabilització.

Des de l'inici de la pandèmia a Catalunya, s'han comptabilitzat 99.425 casos positius per PCR i per altres tipus de test. A dia d'avui, hi ha 574 pacients ingressats als hospitals catalans, dels quals 100 estan en les unitats de cures intensives.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut