Dues persones amb mascareta passen per davant del Congrés dels Diputats (EFE/Kiko Huesca)

Lleuger repunt de contagis per segon dia consecutiu a Espanya, amb 757 morts en 24 hores

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, compareix davant la Comissió de Sanitat del Congrés

Juli Rodés AlmerActualitzat

Lleuger repunt, per segon dia consecutiu, a Espanya, de contagis i de morts per coronavirus. Fins a 6.180 persones més tenen la Covid-19, que en les últimes 24 hores ha causat la mort de 757 persones.

En total, des del 31 de gener, s'han registrat 146.690 casos, i ja han rebut l'alta 48.021 persones.

Les xifres publicades aquest matí pel Ministeri de Sanitat comptabilitzen un total de 14.555 víctimes mortals. Aquest dimarts és el dia que més persones han superat la malaltia: 4.813.

Espanya és el segon país del món amb més casos, per darrere dels Estats Units, i el segon país amb més morts, per darrere d'Itàlia, però també el segon país amb més persones donades d'alta, per darrere de la Xina.

 

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, mostra un dossier sobre la Covid-19 en el Congrés dels Diputats (EFE/Kiko Huesca)


El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha comparegut aquest dimecres per tercera setmana consecutiva davant la Comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats per informar els grups parlamentaris sobre l'estat del coronavirus i les mesures adoptades del govern espanyol.

En la seva compareixença, Illa ha afirmat que "hem assolit el primer objectiu d'arribar al pic de la corba i estem en fase d'alentiment" de la Covid-19.

"Des de principies de març, s'observava una corba de casos nous amb un pendent ascendent. A partir 25 de març, aquest pendent es va reduir, i des del 2 d'abril passat va començar a baixar."


Arribats a aquest punt, ha defensat: "Necessitem que el nombre d'altes superi el de nous malalts." I ha afegit que, per aconseguir-ho, "segons els experts, és necessari mantenir l'esforç col·lectiu que la ciutadania està fent".


"Hem de pensar en noves fases"

Des de La Moncloa, María José Sierra, cap d'àrea del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), ha valorat molt positivament que aquest dimarts ha estat el dia que s'han donat més altes. I que les persones curades de la Covid-19 ja són gairebé un terç dels casos notificats de la malaltia.

Sierra també ha destacat que els casos hospitalitzats augmenten un 3%, quan l'última setmana de març l'augment era del 20%.

El director del CCAES, Fernando Simón, ha intervingut aquest dimecres per videoconferència des de casa seva, on està aïllat després d'haver donat positiu.

 

Bombers desinfecten les urgències de l'hospital de Guadalajara (EFE/Nacho Izquierdo)


Simón ha explicat que "estem baixant" i que ja "hem de pensar en noves fases" de control de la malaltia.

En aquest sentit ha advertit que la fase actual és la "fase dura de confinament", però també "la més fàcil", perquè només cal respectar la norma de quedar-se a casa.

En canvi, ha advertit Simón, quan es vagin aixecant les mesures de precaució vindrà una part que serà "més còmoda", perquè els ciutadans podran reprendre activitats habituals, però també serà "més difícil", perquè "caldrà mantenir la tensió" i "haurem de ser molt conscients de cadascun dels nostres actes".


Buscant la fotografia exacta

Aquest dimarts, el 25è dia de confinament, el govern espanyol va centrar el missatge a la ciutadania en la pròxima realització d'estudis de seroprevalença per poder obtenir una fotografia tan exacta com sigui possible de la situació de la Covid-19 i poder abordar la fase de retorn progressiu a la situació anterior al coronavirus.

Es tracta, en definitiva, de fer milers dels anomenats tests ràpids per saber el nombre real de persones contagiades -que podrien ser milions-, l'abast real de la transmissió de la malaltia.

 

Veïns del Masnou aplaudeixen a les vuit del vespre des del terrat (EFE/Enric Fontcuberta)


Si al matí ja ho avançava María José Sierra, del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, en la roda de premsa diària del comitè tècnic de gestió del coronavirus, a la tarda hi insistia Salvador Illa, ministre de Sanitat, que va concretar que es començarà a fer la setmana que ve i que es farà durant tres setmanes.

"Ens permetrà veure el grau d'expansió del virus a la societat espanyola."


Illa, de tota manera, va voler deixar clar que encara som a la fase de "doblegar la corba" i que "tenim al davant, com a mínim, 15 dies d'exigència".

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
Anar al contingut