Llars d'infants: joguines rentables i nou protocol de canvi de bolquers per la Covid

Els nens i nenes no hauran de portar mascareta però sí els educadors i el personal no docent quan no es pugui garantir la distància de seguretat

Actualitzat

En el document presentat aquest divendres pel Departament d'Ensenyament i on es desgranen les mesures a adoptar als centres educatius de cara a l'inici del curs 2020-2021, hi ha un apartat dedicat a l'educació infantil de primer cicle.

Les llars d'infants hauran de començar a adoptar aquestes mesures de prevenció de la Covid-19 ja aquest mes de juliol si els centres són oberts i per a tot el període que resti del curs actual.

Ensenyament considera imprescindible, en aquesta franja d'edat, establir grups d'infants estables a les llars d'infants.

Mascaretes

Les mascaretes (quirúrgiques o higièniques) estan indicades quan no és possible mantenir el distanciament físic de seguretat. Però, en el cas dels infants menors de 3 anys, no les han de portar.

Qui sí les ha de fer servir és tot el personal docent i no docent de les llars d'infants quan no es pugui mantenir la distància, ja sigui entre les persones adultes o amb els infants. Es pot valorar l'ús de mascaretes transparents.

L'adult acompanyant podrà entrar al centre?

El pare, la mare o l'adult acompanyant només podran accedir a l'interior del recinte si tenen l'autorització del personal del centre. I, en tot cas, hauran de portar mascareta i mantenir la distància de seguretat física amb el professorat i la resta d'alumnes. El Departament recomana limitar el nombre d'acompanyants de cada nen o nena.

Les joguines, fàcils de rentar i desinfectar

Totes les joguines de les llars d'infants s'hauran de poder rentar i desinfectar amb facilitat. Es recomana que les joguines de plàstic dur es rentin al rentaplats cada dia. Les joguines de roba s'hauran de posar a la rentadora, amb programes de més de 60 graus de temperatura tan sovint com sigui possible. Les joguines de fusta s'hauran de desinfectar amb un drap humitejat amb una solució a base d'alcohol de 70 graus.

A més, es recomana que les joguines siguin d'ús exclusiu de cada grup d'infants estable. En el cas dels menors de 12 mesos, els sonalls o mossegadors haurien de ser d'ús individual per a cada infant.

Xumets i biberons

Els xumets i els biberons s'han de guardar dins d'estoigs o bosses de plàstic individuals per a cada nen o nena. Si s'han fet servir, es retornaran a les famílies diàriament per a la seva neteja i desinfecció. Es recomana que les famílies els esterilitzin després de cada ús.

Espai separat per alletament matern

Sempre que sigui possible, Ensenyament recomana a les llars d'infants tenir un espai habilitat dins el centre perquè les mares puguin alletar evitant el contacte amb la resta d'infants.

La mare ha d'accedir al recinte escolar amb la mascareta col·locada i rentar-se les mans a l'arribada, a més de seguir la resta de normes establertes per cada centre respecte del calçat o d'altres mesures.

Bolquers

Ensenyament estableix una rutina protocolaritzada per al canvi de bolquers dels infants a les llars d'infants.

L'educador haurà de rentar-se les mans abans de començar tot el procediment de canvi de bolquers i haurà de portar guants d'un sol ús.

L'espai haurà d'estar net i amb tot el material preparat -tovalloletes, bolquer net, crema, bossa de plàstic per llençar el bolquer utilitzat i un parell de guants nets- abans de portar el menor a la zona de canviador. S'haurà de cobrir amb un paper la superfície on serà el menor.

Les tovalloletes i els bolquers d'un sol ús bruts s'hauran de guardar en una bossa tancada fins que es puguin llançar. En el cas de bolquers de drap reutilitzables, s'han de guardar en una bossa de plàstic o receptacle tancat fins que es puguin rentar.

Un cop retirat el bolquer brut, s'hauran de treure els guants amb la tècnica adequada per evitar contaminacions i passar una tovalloleta humida per les mans del cuidador i una altra per les mans del nen o la nena i llençar-les.

A continuació, fer lliscar el bolquer net sota l'infant. Cal utilitzar un teixit higiènic o uns altres guants nets d'un sol ús per aplicar la crema de bolquer en cas que sigui necessari.

Un cop tancat el bolquer net s'han de rentar les mans de l'infant amb aigua i sabó i portar-lo a una zona supervisada.

Després, l'educador netejarà la superfície del canviador amb aigua i sabó o amb una tovalloleta d'un sol ús i finalment hi passarà una solució desinfectant.

Abans i després de cada canvi de bolquers caldrà que l'educador o educadora es renti amb cura les mans amb aigua i sabó.

 

Pitets d'ús individual

Es recomana substituir tovallons i tovalloles de roba per material equivalent de paper d'un sol ús.

En el cas dels pitets de roba, seran d'ús diari i caldrà guardar-los en bosses de plàstic individuals i tancades. En el context actual, és recomanable que llençols, tovalloles i pitets es rentin a temperatures superiors a 60 ºC.

Els llençols es canviaran setmanalment, però cal garantir que es guarden de manera individual entre els diferents usos i que no s'intercanviaran.

Les sabates

Respecte al calçat, Ensenyament recomana que els infants es treguin les sabates a l'arribada a l'escola i les canviïn per uns mitjons o unes sabates d'ús exclusiu per a l'aula que ja siguin al centre.

Caldrà que aquells infants que es treguin les sabates de forma autònoma, es rentin les mans després de fer-ho. Per sortir al pati caldrà repetir el procediment.

Roba i calçat exclusius per als centres escolars

Tot el personal docent i no docent de les llars d'infants hauran de fer servir roba i calçat d'ús exclusiu per al centre. La roba ha de ser rentada a una temperatura superior als 60 ºC, com a mínim 2 vegades per setmana.

Cotxets

Si l'escola disposa d'un espai per deixar els cotxets, caldrà que sigui una persona del centre que l'ubiqui en el lloc adequat i després els retorni a les famílies. Aquesta persona s'haurà de rentar les mans després de cada manipulació.

Es recomana que els cotxets es guardin en una estança a la qual els infants no tinguin accés.

 
ARXIVAT A:
Coronavirus Educació Menors
Anar al contingut