Líban: 250 milions d'ajuda a canvi de reformes mentre al carrer continuen les protestes

Les protestes han estat molt menys concorregudes que dissabte, però la policia ha tornat a disparar gasos lacrimògens pels carrers al voltant del Parlament

La indignació al Líban continua entre la població, que veu com no pot cobrir les necessitats més bàsiques, una situació que no ha fet més que agreujar-se per l'explosió de dimarts. Per intentar pal·liar-ho, aquest diumenge s'ha reunit la conferència de donants, organitzada per França i les Nacions Unides. També hi han participat els principals líders internacionals.

La conferència de donants pel Líban ha acordat facilitar ajuda d'urgència. Des del president dels Estats Units fins a l'emir de Qatar, i una quinzena més de caps d'estat i de govern, s'han aplegat al voltant del dirigent francès, Emmanuel Macron.

Els participants, reunits per videoconferència, han decidit lliurar l'assistència directament als libanesos i amb total transparència. Han aconseguit mobilitzar més de 250 milions d'euros que es destinaran, sobretot, a l'àmbit sanitari. Ara bé, els diners només arribaran si el govern libanès es compromet a fer reformes de pes.

El president francès, Emmanuel Macron, en la conferència de donants pel Líban
El president francès, Emmanuel Macron, en la conferència de donants pel Líban (Christophe Simon)

La Comissió Europea ha afegit 30 milions d'euros més als 33 assignats divendres per finançar l'ajuda d'emergència al Líban. El Regne Unit s'ha compromès a aportar uns 22 milions d'euros, addicionals als 5,5 milions que ja han aportat.

El president espanyol, Pedro Sánchez, s'ha referit al compromís d'Espanya amb la població libanesa, concretat amb l'enviament d'un carregament d'ajuda d'emergència.

Protestes al carrer

Mentrestant, als carrers de Beirut continuen les protestes. Hi ha participat menys gent que dissabte, però la policia ha tornat a disparar gasos lacrimògens pels carrers al voltant del Parlament. L'exèrcit s'ha desplegat al centre de Beirut, que dissabte era un camp de batalla amb les protestes més massives des de la revolució a l'octubre.

Les protestes contra la classe política s'han tornat a reactivar a Beirut
Les protestes contra la classe política s'han tornat a reactivar a Beirut (Reuters/Goran Tomasevic)



La indignació al Líban continua entre la població, que veu com no pot cobrir les necessitats més bàsiques. I és que l'explosió de dimarts, a banda dels morts i ferits, ha tingut impacte també en els mals endèmics del Líban. Un país amb 18 confessions diferents que han fet de la convivència una manera de sobreviure entre interessos encreuats, corrupció i pèrdua d'importància estratègica.

De moment, el canvi sembla que s'intenta obrir pas amb les primeres dimissions: la de la ministra d'Informació del govern de Michel Aoun. El titular de Medi Ambient podria ser el següent. El degoteig de diputats que pleguen també continua, com la independent Paula Yacoubian. És un moment crític pel govern, que intenta tapar com pot les fugues entre les seves files. També pressionant ministres perquè no pleguin. Aquest dilluns està previst que el gabinet debati unes possibles eleccions per calmar els ànims.

ARXIVAT A:
Pròxim Orient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut