Les pautes del Comitè de Bioètica per quan calgui prioritzar malalts de la Covid-19

El Comitè de Bioètica de la UB presenta un document de referència per decidir qui es prioritza per entrar a l'UCI en cas que el sistema es col·lapsi

RedaccióActualitzat

Es multipliquen els casos greus de coronavirus que necessiten ingrés a l'UCI. En l'última setmana, els ingressos a l'UCI per coronavirus han passat de 33 a gairebé 1.200, i això ha obligat a multiplicar el nombre de llits d'aquestes unitats a marxes forçades.

Els metges de les Unitats de Cures Intensives han de prendre habitualment decisions molt complexes, però, ara, davant l'escassetat de recursos provocada per la pandèmia del coronavirus, encara més.

El grup d'experts en bioètica de referència de la sanitat a Catalunya s'ha pronunciat i avala la decisió dels metges de prioritzar sempre els casos amb més probabilitats de sobreviure amb bona qualitat de vida.

Els professionals que treballen a les unitats d'atenció de la Covid-19 asseguren que, a dia d'avui, i tot i els recursos limitats, encara poden atendre els pacients de la millor manera:

"A dia d'avui encara podem atendre els pacients com considerem."

"Quan hi ha una epidèmia, els hospitals es col·lapsen, però intentem fer el millor en aquests casos."

"No atenem diferent a ningú en la possibilitat d'oferir tractament. Però, evidentment, els recursos són limitats."

Això és el que diuen els professionals que s'enfronten diàriament amb la Covid-19. Però la xarxa va plena de missatges catastrofistes que denuncien que els més grans ja no se'ls ingressa a l'UCI i se'ls deixa morir. Ells ho neguen. El doctor Antoni Roman, director assistencial de l'Hospital Vall d'Hebron, diu que és "radicalment fals":

"Això no és cert. Radicalment, és fals. Una altra història és que les expectatives que pot tenir un quan va a l'hospital, doncs les expectatives no són les reals, i pot passar que alguna persona amb certes condicions, certes comorbilitats, doncs potser s'han de limitar les actuacions que s'han de fer."

Des de l'Hospital del Mar, Robert Güerri, coordinador de la Unitat Covid-19, diu que cal assumir que ni els espais, ni els recursos ni els professionals són infinits.

Des que va començar l'epidèmia, els recursos s'han anat estirant dia a dia, però és cert que tenen un límit. El Comitè de Bioètica de la Universitat de Barcelona ha emès un document que planteja aquestes situacions i com creuen que s'haurien de resoldre. Si s'hi arriba, caldrà prendre decisions èticament difícils. Ho explica Maria Casado, directora de l'Observatori de Bioètica i Dret de la UB:

"Tant de bo que no hi arribem. Tant de bo que no s'hi arribi, però és bo tenir una pauta per si hi arribem."

Recomanen que la presa de decisions es faci de la forma "més col·legiada possible" i també de forma anònima:

"La presa de decisions s'ha de fer de la forma més col·legiada possible, s'ha de fer d'una forma el més anònima possible... per criteris clínics. Però, és clar, que hi haurà un moment que diverses persones seran candidates amb criteris clínics i s'haurà de triar i això no s'havia donat mai en els nostres anys de vida."

El que s'intenta, en una situació així, és salvar el màxim nombre de vides i que aquestes tinguin més expectatives de vida i amb bona qualitat. Primer sempre s'han de tenir criteris clínics per avaluar els pacients, i deixar l'edat, per si sola, com l'últim que es té en compte:

"L'edat és un criteri, però sempre que no sigui l'únic. Entre diverses persones, joves i més grans, en idèntic i bon estat de salut, trobo raonable prioritzar la més jove. Per una raó molt simple, els més grans ja hem viscut una vida."

El personal sanitari posa tots els esforços per no arribar a aquesta situació. Ho explica Robert Güerri, coordinador de la Unitat Covid-19 de l'Hospital del Mar:

"Estem d'alguna manera, els metges i totes les persones del bloc sanitari, treballant per a les persones que tenim a la nostra cura. Amb tot el rigor i tota l'atenció professional i humana que podem".


Protegir menors, vulnerables i personal sanitari

El Comitè de Bioètica d'Espanya, un òrgan consultiu adscrit al Ministeri de Salut, s'ha posicionat aquest divendres sobre aquest tema.

Al seu parer, davant una situació de saturació de recursos cal prioritzar l'atenció a les persones més vulnerables, als nens i als professionals sanitaris.

Asseguren que aquesta priorització en l'assignació de recursos ja es fa en les llistes d'espera, en els triatges o, fins i tot, quan s'ha de determinar si un medicament o no ha d'estar a la llista dels que reben financiació pública:

"El tot i per a tots ja gairebé mai és possible. Així, doncs, la priorització de recursos sanitaris no l'hem de veure com una cosa excepcional. Però sí que és excepcional el context en què es produeix aquesta priorització, que la fa més tràgica per la pressa amb què s'han de prendre les decisions."

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut