L'atur es dispara amb 50.000 persones més a Catalunya, en el pitjor mes d'abril

Al conjunt d'Espanya, les llistes d'aturats es van allargar amb 282.891 persones més, fins a superar els 3.800.000

RedaccióActualitzat

L'estadística ha confirmat el que ja esperàvem: l'impacte del coronavirus i del confinament han fet enfilar l'atur i han frenat en sec les contractacions. Aquesta vegada, la Setmana Santa no ha pogut ajudar el mercat laboral.

L'atur va pujar a l'abril en 50.763 persones, fins a arribar als 467.810 desocupats, segons les dades del Ministeri de Treball. L'augment de l'abril és un rècord i per trobar una xifra tan alta d'aturats cal anar al maig del 2016.

 
 

L'atur ha pujat un 12,17% en un mes. Si ho comparem amb l'abril de l'any passat, l'augment és del 22,59%, és a dir, 86.212 persones més.

El sector serveis és, de llarg, el més perjudicat, amb un increment de 39.012 aturats, fins a arribar als 345.370. Girona és la demarcació on més s'ha disparat l'atur, un 16%.

Treballadora d'un hotel
El sector serveis és on més ha pujat l'atur

 

Al conjunt d'Espanya, les llistes d'aturats es van allargar el mes passat amb 282.891 persones més, un augment del 7,87%, fins a arribar a un total de 3.831.203. És el pitjor abril des que es recullen aquestes dades. Si es compara amb el mateix mes de l'any passat, el nombre de desocupats va pujar en 667.637 persones, un 21,10%.

 

 

 

És el primer mes sencer amb confinament. Segons el Ministeri, l'efecte de la crisi sanitària afecta "notablement" l'atur registrat a partir del 13 de març, quan es va declarar l'estat d'alarma, i es va accentuar per Setmana Santa, mentre que el creixement s'ha anat moderant en les últimes setmanes d'abril.
 

Expedients temporals

Enmig d'aquestes xifres, també caldria pensar en les persones que són a casa perquè estan afectades per un expedient temporal d'ocupació i  que cobren menys del que cobraven. Com ja va pasar al març, l'abril tampoc inclou dins de l'atur registrat els treballadors dels ERTOs, perquè es considera que la seva situació és temporal.

El Ministeri de Treball ha donat les xifres fins al 30 d'abril: a Catalunya són 678.684 afectats per un ERTO i al conjunt d'Espanya són 3.386.785. Això representa una quarta part (un 24,25%) del total d'afiliats al règim general de la Seguretat Social.

 

Rècord de prestacions

Treball ha destacat que la xifra de beneficiaris de prestacions d'atur es va situar en 5.197.451 persones a l'abril, cosa que implica un 136,5% més que l'abril del 2019 i un nou rècord històric de prestacions abonades pel Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE). Segons el Ministeri, el SEPE ha reconegut la pràctica totalitat de prestacions per ERTO durant el mes d'abril.

Pel que fa a les dades d'afiliació a la Seguretat Social, van deixar de cotitzar a Espanya 49.074 persones. Els afectats per ERTO continuen cotitzant.

Hostaleria, construcció i comerç han estat els sectors més afectats, en un mes que ja hauria reflectit l'inici de la temporada turística, en condicions normals. Només augmenta l'ocupació en les activitats sanitàries i de serveis socials.

Una altra dada que dona una idea de la important caiguda de l'activitat econòmica és el nombre de contractes formalitzats a l'abril a Catalunya, que es va desplomar en un 47,87% respecte al març.

 

ARXIVAT A:
AturCoronavirus Estat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut